Reciclopedia, noul site românesc care te ajută să cauţi pubelele speciale pentru plastic, hârtie sau haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabi Nagy este fondatorul Reciclopedia
Gabi Nagy este fondatorul Reciclopedia

De câteva zile a apărut un nou site care doreşte să aducă o schimbare socială în România. Reciclopedia e o platformă unde utilizatorii pot găsi punctele de reciclare, dar le şi pot adăuga pe cele descoperite. Un programator din Cluj este în spatele acestuia.

Totul a pornit de la o frustrare personală a fondatorului Reciclopedia, Gaby Nagy din Cluj. Tânărul programator spune că „am avut tentativa de a-mi arunca toate cursurile la sfârşit de facultate la o pubelă de reciclare. Am eşuat lamentabil. Era un teanc stufos de hârtie şi m-am gândit că ar fi o idee bună să nu ajungă la gunoi. Ştii cum e, hârtia de azi salvează copacul de mâine. După 20 de minute de pedalat prin tot centrul Clujului, m-am întors acasă dezamăgit şi cu coada între picioare. Nu am găsit nici un punct de reciclare. M-am gândit că sigur sunt şi alţii în aceeaşi situaţie. Unde poţi să reciclezi?“ Aşadar, cu ce soluţie putea să vină un programator? „În ciuda dorinţelor noastre infinite, locuim pe o planetă cu resurse limitate şi, cum ar zice orice programator bun: dacă ai probleme cu consumul de resurse, trebuie să optimizezi”, spune fondatorul Reciclopedia.

Scopul platformei este de a-i ajuta pe cei care vor să recicleze şi nu ştiu unde să o fac. „Când vrei să reciclezi, poţi afla în 30 de secunde care-ţi sunt opţiunile. Sper că pe termen lung oamenii să devină conştienţi că există alternative mai bune decât coşul de gunoi şi, în timp, autorităţile vor reacţiona şi ele”, spune Gaby Nagy pentru adevarul.ro.

Cum funcţionează Reciclopedia? Utilizatorii sunt în centrul acestei platforme, deoarece ei intră pe site şi pot vedea punctele de reciclare deja existente, dar pot adăuga şi unele noi, pe măsură ce le descoperă. „Speranţa mea e că cei care ştiu unde se poate recicla vor fi dispuşi să contribuie cu informaţiile astea în folosul tuturor. M-am străduit, de altfel, să fac procesul cât mai simplu. În special dacă eşti în oraş, scoţi telefonul, ţi se detectează localizarea automat şi în două click-uri ai mai adăugat un punct de reciclare nou”, explică Nagy. Punctele descriu exact ceea ce se poate reciala acolo. De exemplu, unele sunt pentru hârtie, unele pentru metale, dar altele pentru ulei folosit.

reciclopedia

Momentan, Reciclopedia reprezintă doar un site şi o pagină de Facebook, dar Gabi Nagy spune că platforma e optimizată pentru a putea fi folosită şi pe monitorul de 21 de inci, atât acasă, cât şi la birou, dar şi pe Android sau iOS.

reciclopedia

Un proiect-om

Gaby Nagy este singurul om din spatele proiectului, ceea ce, consideră el „îmi garantează viteza de lucru: eu comand, eu execut. Pe de altă parte, sunt perfect conştient că cele mai bune lucruri se fac în echipă şi tocmai de aceea proiectul e open source. Codul e disponibil pe GitHub şi contribuţiile sunt mai mult decât binevenite”.

Din februarie 2012, Nagy este implicat în startup-ul UseTogether.com, un proiect care-şi propune să schimbe modul în care ne folosim posesiunile. „Practic, e un site pe care ai ocazia să împrumuţi, schimbi şi să donezi obiecte fără a-şi stresa portofelul”, explică Nagy. Pe lângă acest proiect, Nagy a fost implicat o perioadă şi la Rently, proiect despre care adevarul.ro a scris acum câteva săptămâni. Startup-ul doreşte să schimbe modul în care căutăm chirie, ducându-ne direct la proprietar.

Puteţi accesa site-ul la această adresă. 

Haideţi să discutăm pe Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite