Peste 130 de site-uri, inclusiv româneşti, suspectate de contrafacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 30 de site-uri europene au fost blocate fiindcă vindeau marfă contrafăcută FOTO Adevărul
Peste 30 de site-uri europene au fost blocate fiindcă vindeau marfă contrafăcută FOTO Adevărul

Peste 130 de site-uri de Internet, printre care şi unele româneşti, au fost blocate de autorităţile americane şi europene, fiindcă sunt suspectate că vând produse contrafăcute.

Aceasta este prima oară când Uniunea Europeană colaborează cu SUA la o asemenea acţiune, americanii realizând mai multe operaţiuni de acest gen. SUA întreprinde asemenea acţiuni în fiecare an, în timpul sezonului de cumpărături de Crăciun, informează „National Journal”. Lista celor 101 site-uri americane blocate de Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi a Normelor Vamale (ICE) a fost publicată luni, cea mai aglomerată zi de cumpărături online din an, cunoscută drept „Cyber Monday”. În urma operaţiunilor derulate de ICE, o persoană a fost arestată.

Potrivit unui comunicat al ICE, alături de SUA, la această operaţiune au participat autorităţile britanice, belgiene, daneze, franceze, române şi Europol. În Europa au fost închise 31 de site-uri.

Site-urile blocate vindeau numeroase articole contrafăcute, copii ale produselor Nike sau Hermes, precum şi ale mărcii pentru copii Ergobaby. Toate produsele vândute erau "falsuri, de calitate inferioară", potrivit directorului ICE, John Morton.

Acţiunea autorităţilor americane şi europene a fost demarată după ce Europol şi ICE au primit mai multe sesizări de la mai multe mărci de firmă privind vânzarea unor bunuri contrafăcute care avea etichete a unor branduri cunoscute precum Chanel, Gucci, Lacoste, Dior, McAfee, Symantec, Armani, Guess, Burberry, Tommy Hilfiger, Versace, YSL şi Michael Kors.

Conţinutul celor 132 de site-uri a fost şters şi a fost înlocuit cu un banner care informează potenţialii clienţi despre operaţiunea demarată de autorităţile europene şi americane. De asemenea, autorităţile vor pune sub embargo aproximativ 175.000 de dolari din conturile PayPal (n.r. - mod de plată online) proveniţi din vânzarea mărfii contrafăcute. Această sumă este doar o mică parte din miliardele de dolari generate de asemenea vânzări, mai scrie „National Journal”. Majoritatea bunurilor contrafăcute sunt fabricate în Asia.

Practic vorbind, nimic nu-i opreşte pe deţinătorii acelor magazine online să dea drumul unui nou site, unde să continue să vândă marfă contrafăcută.

Această nouă operaţiune ridică numărul site-urilor blocate pentru vânzare de produse contrafăcute la 1.630 din 2010, potrivit ICE.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite