Motorola Edge 40 Pro, smartphone performant și practic [TECH REVIEW]

0
Publicat:

Motorola Edge 40 Pro este urmașul lui Edge 30 Pro, un smartphone performant care vine cu încărcare rapidă, rezistență la praf și apă, rată de refresh surpriză pentru un model care nu e de gaming și în rândurile următoare voi povesti experiența mea cu el.

Motorola Edge 40 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 40 Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu

Deși e un smartphone relativ mare, cu dimensiunile 161.2x74.0x8.6mm și cântărind 199g, muchiile rotunjite îmi dau senzația că e foarte subțire și ușor manevrabil, chiar și ”îmbrăcat” în husa din plastic dur din pachet.

Unboxing-ul lui Motorola Edge 40 Pro, în cutie găsești: smartphone-ul, încărcătorul cu fir, o husă de plastic, cheiță SIM, manuale, etc.

Designul Edge 40 Pro este simplu, elegant și rezistent. Ecranul și spatele sunt protejate cu sticlă Gorilla Glass Victus, iar marginile curbate adaugă un aspect plăcut. Telefonul are clasificare IP68 pentru rezistență la apă și praf.

Motorola Edge 40 Pro spate. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 40 Pro spate. FOTO Adrian Pogîngeanu

Spatele are un finisaj mat, care nu păstrează amprente, și e plăcut la atingere, este fin și rece. Modulul camerei este mic și simplu comparativ cu alte modele flagship. Butoanele sunt muchia dreaptă, pornit oprit și volum(+-).

Ecranul OLED are diagonala de 6.67 inchi, cu rezoluție 1080x2400px, 1 miliard de culori, rată de refresh de 165Hz, HDR10+ și Dolby Vision. Raportul de aspect este 20:9, densitatea 393ppi, dar dincolo de specificații e o frumusețe, mare luminos, contrast puternic, vibrant. 

Deși marginile curbate sunt frumoase, un punct în plus în materie de design pentru aspectul general al smartphone-ului, în utilizare un ecran plat poate fi o soluție mai pragmatică.

Specificații

Pe parte hardware modelul testat de Motorola Edge 40 Pro (XT2301-4) vine cu un SoC Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), GPU Adreno 740, stocare 256GB tip UFS4.0, 12GB LPDDR5X RAM și Android 13.

Conectivitate:

- wireless tri-band 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7;

- Bluetooth 5.3 cu A2DP, LE;

- poziționare GPS, GLONASS, GALILEO, BDS;

- NFC ;

- port USB-C 3.2 cu OTG și DisplayPort 1.4.

Motorola Edge 40 Pro muchii. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 40 Pro muchii. FOTO Adrian Pogîngeanu

Edge 40 Pro vine cu funcționalitatea Ready For 3.5, caracteristică disponibilă doar pe modelele premium ale Motorola și o alternativă la Samsung DeX. Adică smartphone-ul se conectează la un monitor și devine un miniPC sau o consolă de gaming.

În linia obișnuită a Motorola, interfața softwarea a lui Edge 40 Pro este una simplificată, pragmatică. Sistemul de operare nu vine cu aplicații duplicat, doar cele native Android plus câteva de personalizare și securitate de la Motorola.

Foto-Video

Pe spate, smartphone-ul are două camere de 50MP și o cameră telephoto de 12MP, care înlocuiește senzorul de adâncime de pe modelul din 2022.

Cnfigurația arată așa:

- wide de 50 MP cu f1.8,  PDAF multi direcțional  și stabilizare optică (OIS);

- telephoto de 12 MP cu f1.6, PDAF și zoom optic 2x;

- ultrawide (114˚) de 50 MP cu f2.2 și AF.

Alte caracteristici: Dual-LED flash, panorama, HDR. Filmează 8K cu 30fps, 4K cu 30/60fps, 1080p cu 30/60/120/240/960fps cu 10-bit HDR10+ și are stabilizare gyro-EIS.

În față e aceeași cameră de pe Edge 30 Pro și Edge 30 Ultra, wide de 60MP cu f/2.2, fără AF, cu HDR și care filmează 4K cu 30/60fps, 1080p cu 30/60fps.

Motorola Edge 40 Pro camere. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 40 Pro camere. FOTO Adrian Pogîngeanu

Imagini neediatate pe toate camerele și în condiții de zi, noapte și în interior.

Imaginile de zi pe camera principală și pe camera ultrawide sunt foarte bune, au gamă dinamica largă, contrast și culori bune, dar cu un avantaj pentru prima.

Trecerea la o cameră telephoto de la un senzor de adâncime e fără îndoială un progres, dar până la a atinge nivelul altor smartphone-uri flagship mai e de lucru. Zoom-ul 2x e binevenit dar mic și prelucrarea software suportă îmbunătățiri. Imaginile pe zi surprinse cu camera telephoto sunt bune, dar am mereu tentația să cresc zoom-ul digital până la 5x. E bună la portrete sau detalii.

Noaptea imaginile sunt bune pe camera principală și decente pe celelalte două. Night Mode intră automat când detectează scenarii cu lumină slabă. Dacă-l dezactivezi e posibil să observi, în anumite cadre, că nu există diferențe de rezultat între el activ și el oprit. 

Filmare de interior 4k / 30 fps cu motanul din dotare. Înregistrarea este 8K, dar YouTube afișează maximum 4k.

Și de noapte pe la Piața Romană, tot înregistrare 8K, și tot afișată doar 4K.

Filmarea cu camera principală oferă o gamă dinamică excelentă, culori bune și detalii suficiente. Culorile pot fi uneori mai aprinse, dar în ansamblu sunt bune. Problema apare la stabilizarea gyro-EIS, care pare să nu ofere rezultatele așteptate.

După cum se vede în al doilea clip, noaptea balansul de alb automat gestionează bine iluminatul stradal.

Cu Edge 40 Pro faci selfie-uri de 15MP în mod implicit. Imaginile sunt în mare parte excelente cu detalii bogate, tonuri de piele plăcute și un interval dinamic larg.

În ansamblu e un progres față de generația anterioară, dar mai sunt lucruri de finisat.

Sunet

Edge 40 Pro are un sistem stereo hibrid, difuzorul pentru ureche funcționează și ca un canal suplimentar, iar jos lângă . Ținut orizontal, în gaming sau pentru vizionare de filme / clipuri video, ai sunet care vine direct spre tine și sunet lateral de la difuzorul de jos.  Volumul e puternic, calitatea generală e bună, dar se remarcă un accent pe voci. Calitatea este potențată și de Dolby Atmos care este implicit activat.

Gaming

Procesorul, GPU-ul și RAM-ul suficient fac smartphone-ul să performenze în jocuri cu setările pe HIGH sau ULTRA. Motorola Edge 40 Pro se încălzește fără să simți în joc o scădere a performanței.

Asphalt 9

Și Call of Duty: Mobile.

Teste sintetice

Rezultate de top obținute de Motorola Edge 40 Pro pe baza hardware-ului modern.

image

Baterie - autonomie

Acumulatorul Li-ion de 4.600mAh nu e cel mai mare din categoria flagship, dar pe baza utilizării directe și a testelor sintetice e mai mult decat suficient. Smarphone-ul are încărcare rapidă de până la 125W, încărcare wireless la 15W și încărcare inversă la 5W.

O încărcare completă de la 0 la 100% durează în jur de 35 de minute. În 5 minute ajunge pe la 40%, iar în 10 minute pe la 60%. Numere destul de impresionante!

Fără îndoială bateria nu ține mai puțin de o zi de utilizare chiar și pentru un utilizator avansat, iar în testul PCmark a adepășit 17 ore și jumătate de ecran aprins (SOT), păstrând 20% din baterie.

image

De ce performant și practic?

Dacă primul termen nu trebuie explicat, practic vine de la simplitatea designului, UI-ului (interfața utilizatorului), de la subțirimea construcției care simplifică manevrarea, dar și de la prețul mic în acest segment.

În concluzie, Motorola Edge 40 Pro este un smartphone foarte capabil la toate capitolele, care poate satisface nevoile majorității utilizatorilor. Modelul testat, în culoarea Interstellar Black, se găsește în magazinele locale și la operatori la un preț de circa 4199 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite