Modul Incognito, „efectiv o minciună”. Google va șterge miliarde de date colectate în modul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a acceptat să șteargă miliarde de înregistrări și să se supună unor restricții cu privire la capacitatea sa de a urmări utilizatorii, conform condițiilor unui acord juridic propus, relatează BBC.

Google va șterge miliarde de date colectate de la utilizatorii care navigau în modul privat - Arhivă
Google va șterge miliarde de date colectate de la utilizatorii care navigau în modul privat - Arhivă

Acest lucru se întâmplă după ce gigantul tehnologic a fost acuzat că a încălcat intimitatea utilizatorilor prin colectarea datelor chiar și atunci când aceștia navigau în modul privat sau „Incognito”. Un proces colectiv a fost intentat în SUA, în 2020, în acest sens, iar acordul juridic are ca scop soluționarea acestuia. Erau cerute daune de 5 miliarde de dolari, în cadrul procesului. 

Practic, Google a fost acuzată că a monitorizat activitatea utilizatorilor chiar și atunci când aceștia au setat browserul Google Chrome în modul "Incognito" și alte browsere în "modul privat"

Chiar dacă contestă acuzațiile, Google susține acordul și menționează că a efectuat deja modificări ca răspuns la proces. Mai mult decât atât, ștergerea datelor  va fi aplicată și în afara Statelor Unite. 

Cât de privat era modul „Incognito” 

Planurile de soluționare ale cazului au fost comunicate la începutul anului, iar la scurt timp, compania a actualizat informațiile pentru a clarifica faptul că încă urmărește datele utilizatorilor chiar și atunci când aceștia optează pentru căutări în mod privat sau utilizează setarea "Incognito". 

Teoretic, navigarea în modul privat sau „Incognito” oferă un nivel sporit de confidențialitate, pentru că nu stochează activitatea de navigare pe computerul utilizatorului. 

Tot la începutul anului, gigantul tehnologic a transmis că testează o funcție care ar bloca automat cookie-urile terților, care ajută la urmărirea activității utilizatorilor, pentru toți utilizatorii Google Chrome. 

Încă din 2020, Google bloca automat cookie-urile terților pentru utilizatorii Incognito, după ce a fost intentat procesul. Compania a acceptat ca această limită să fie în vigoare timp de cinci ani, potrivit termenilor acordului de soluționare, depus luni la tribunalul federal din San Francisco. 

Miliarde de date vor fi șterse 

Potrivit documentelor din instanță, Google a acceptat să șteargă "sute de miliarde" de înregistrări de date colectate din navigarea privată. 

Suntem încântați să soluționăm acest proces, despre care am crezut întotdeauna că este lipsit de temei. Suntem bucuroși să ștergem datele tehnice vechi care nu au fost niciodată asociate cu o persoană și care nu au fost folosite pentru nicio formă de personalizare ", a declarat purtătorul de cuvânt al Google, Jorge Castaneda, într-o declarație, precizând că firma nu va plăti daune, potrivit jurnaliștilor britanici. 

Cu toate acestea, compania continuă să fie implicată în procese intentate de persoane fizice pentru încălcarea confidențialității, ceea ce ar putea conduce la sancțiuni financiare. 

Acordul a fost descris drept „un pas istoric în a cere onestitate și responsabilitate din partea companiilor tehnologice dominante" de către avocatul David Boies de la Boies Schiller Flexner LLP, care a reprezentat utilizatorii în această luptă. 

Modul Incognito – o minciună 

În cursul bătăliei legale, au fost aduse în discuție documente în care angajații Google au caracterizat modul Incognito drept "efectiv o minciună" și "o încurcătură confuză", conform documentelor prezentate luni în instanță. 

Anul trecut, o judecătoare a refuzat cererea companiei de respingere a cazului, motivând că nu este de acord cu ideea că utilizatorii au consimțit să permită Google să colecteze informații despre activitatea lor de navigare. 

Acordul actual va fi supus aprobării instanței. Aceasta vine în momentul în care marile firme de tehnologie se confruntă cu o supraveghere sporită a practicilor lor în SUA și în afara acesteia. 

 Totdată, în SUA, Google și compania mamă Alphabet sunt implicate în două procese separate privind monopolul, inițiate de guvernul federal. 

Recent, au fost soluționate și alte procese. Acum doi ani, Google a plătit circa 400 de milioane de dolari pentru a rezolva plângerile depuse de statele americane cu privire la urmărirea locației utilizatorilor care aveau opțiunea de a nu folosi serviciile de localizare pe dispozitivele lor. Iar la sfârșitul anului trecut, compania a acceptat o înțelegere de 700 de milioane de dolari pentru a soluționa o acțiune legală intentată de un grup de state americane care o acuzau că a anihilat concurența la magazinul său Play de pe dispozitivele Android.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite