Domeniul în care România depășește SUA sau Rusia, în ceea ce privește numărul de specialiști

0
Publicat:

România se află în fruntea Europei și ocupă locul șase la nivel global în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați la mia de locuitori. Țara noastră depășește SUA sau Rusia, în această privință, potrivit unui raport realizat de  International Trade Administration, o agenție guvernamentală a Statelor Unite.  

România are cei mai mulți It-iști din Europa - Foto Shutterstok
România are cei mai mulți It-iști din Europa - Foto Shutterstok

Până în 2030, economia digitală a țării noastre ar putea valora 52 de miliarde, arată raportul citat de Economedia. 

România a obținut un punctaj mare  în ceea ce privește rețelele de telecomunicații și vitezele de internet.  

Mai precis, chiar dacă măsurile adoptate în timpul crizei COVID-19 au generat o creștere semnificativă a cererii de capacitate de internet, operatorii de telecomunicații au reușit să mențină și, în multe cazuri, să îmbunătățească calitatea serviciilor de comunicații electronice datorită investițiilor masive în infrastructură. În acest mod, companiile din România au reușit să mute munca la distanță fără a suferi întreruperi semnificative. 

Din acest motiv, nu este de mirare că România se plasează pe locul 6 în topul țărilor cu cea mai rapidă creștere a accesului la internet prin bandă largă fixă și pe locul 43 în clasamentul țărilor cu cea mai rapidă creștere în utilizarea internetului mobil. 

Viteza internetului în era 5G

În ceea ce privește serviciile 5G, țara noastră ocupă locul 2 atunci când vine vorba de viteza de descărcare și pe  locul 1 în ceea ce privește viteza de încărcare.  

Centrul principal al dezvoltării IT în România este  capitala, București, care contribuie cu 63% din veniturile la nivel național, fiind urmată de centrele de afaceri din regiunea Nord-Vest (18%), Vest (5%), Centru (6%) și Nord-Est (5%). 

În 2022, industria de dezvoltare de software din țara noastră valorează 3,2 miliarde de euro. Iar, anul trecut erau  aproape 192.000 de dezvoltatori în țara noastră. Numărul celor care își doresc o carieră în domeniu este în creștere, arată datele raportului.  

În anul 2023, industria de Dezvoltare Software din România a angajat un total de 50.829 de persoane. O afacere medie de Dezvoltare Software în România avea în jur de 6,3 angajați. 

În sectorul cercetării și dezvoltării, centrele industriale sunt concentrate în marile orașe universitare, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Brașov, arată sursa citată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite