Misteriosul labirint de informaţii al hackerilor chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul de 12 etaje din Shanghai unde se află temuta divizie de hackeri chinezi FOTO Reuters
Blocul de 12 etaje din Shanghai unde se află temuta divizie de hackeri chinezi FOTO Reuters

Arestarea unor hackeri chinezi implicaţi în spionajul împotriva Statelor Unite a scos la iveală un pic din lumea misterioasă a organizaţiilor care se ocupă de infiltrarea calculatoarelor americane.

Cinci cetăţeni chinezi au fost puşi sub acuzare de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, fiind suspectaţi că sunt membri ai unei brigăzi militare care au spart calculatoarele unor companii americane mari pentru a fura secrete comerciale, pentru beneficiul companiilor locale. Cu toate că multe lucruri din acea lume rămân misterioase, americanii şi-au dat seama cum lucrează hackerii şi cum sunt organizaţi, după cum scrie “The New York Times”.

Hackerii din China pot fi împărţiţi cel puţin în două categorii - cei care lucrează direct pentru Guvern şi mercenarii. Cei oficiali au între 20 şi 30 de ani, au fost crescuţi în universităţi ale Armatei de Eliberare a Poporului şi lucrează direct pentru armată după un program de opt ore, nefiind plătiţi foarte bine. Cu toate acestea, mai există şi jacckerii mercenari, care sunt mai pricepuţi şi care se vând pentru guvern.

Cei cinci chinezi lucrau pentru celebra unitate 61398 a armatei chineze, care are sediul într-un bloc de 12 etaje din Shanghai. Acesta este locul de unde pornesc majoritatea atacurilor informatice asupra obiectivelor occidentale. Dar hackerii nu erau neapărat tăcuţi, iar reţelele sociale erau locul lor de desfăşurare.

image

Ce discutau hackerii pe reţelele sociale

Unii membri erau activi pe reţeaua socială chineză QQ, unde aveau un grup numit Poor Folks Fed by Public Funds - Săraci, hrăniţi de fonduri publice. Aici existau 24 de membri, toţi hackeri.

De asemenea, unul dintre hackeri, Wang, a postat în 2004 pe un forum militar chinez sub numele de Green Field (Câmpul Verde). “Are armata noastră capacitatea de a lupta cu trupele americane?”, se întreba atunci Wang. “Cred că sunt soldaţi formaţi în hacking, nu oameni din tehnologie care au fost aduşi în armată”, a mai spus un fost hacker despre cei care lucrează pentru chinezi.

Cei cinci membri chinezi făceau parte dintr-un grup numit The Comment Crew, dar experţii avertizează că pânza de păianjen e mult mai complexă. FireEye, o companie de securitate cibernetică, a spus că a identificat cel puţin 25 de companii din China care activează în domeniul hackingului şi spionajului informatic. Dintre acestea, 22 au legătură cu statul.

Cât de puternic era The Comment Crew? Grupul e responsabil cu crearea majorităţii familiilor de malware din lume, momentan fiind cunoscute şi identificate 300 de asemenea tipuri. Potrivit experţilor occidentali, atacurile au început în 2006 şi s-au concentrat pe aflarea secretelor comerciale, nu pe ţinte guvernamentale fixe. Chinezii spionează, de asemenea, şi conversaţiile activiştilor pro-tibetani şi taiwanezi. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/hacking" target="_blank">View the story "Hacking" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite