Interviu cu omul care a adus în România primul bancomat de Bitcoin: Ideea acestei monede digitale e revoluţionară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România a fost inaugurat anul acesta unul dintre primele bancomate de Bitcoin, cea mai populară monedă digitală. „Adevărul“ a discutat cu George Rotariu, cofondator Bitcoin România. El ne-a vorbit despre premiera românească şi despre oportunităţile plăţilor digitale, dar şi despre ce crede în privinţa dezvoltării Bitcoin.

În sediul Bitcoin România, de pe o stradă mică de lângă centrul comercial Unirea, românul George Rotariu a „înghesuit“ un bancomat pentru moneda digitală Bitcoin. Prima tranzacţie a fost făcută în mai, un român a schimbat 100 de lei în bani digitali, iar cea mai mare sumă tranzacţionată a fost de peste 10.000 de lei. „Adevărul“ a discutat cu Rotariu despre lumea monedelor digitale şi despre utilitatea unui astfel de bancomat.

„Din punctul meu de vedere, ideea din spatele Bitcoin este revoluţionară, ne poate schimba viitorul financiar. Acest sistem pornit de Bitcoin va fi utilizat multă vreme de acum înainte, chiar dacă această monedă va eşua“, spune Rotariu. Totuşi, nu consideră că libertatea din prezent se va mai perpetua, autorităţile vor ajunge să exercite un anumit control asupra unor astfel de mecanisme.

„Va fi parţial sau integral controlată (n.r.: moneda digitală), nu cred că are cum să rămână la nivelul ăsta de libertate. Totuşi, în egală măsură văd moneda adoptată la scară largă, folosită de masa mare de oameni aşa cum în prezent sunt folosite euro, dolar sau leul. Desigur, asta va duce şi la o cerere mai mare, crescând şi preţul“, mai spune Rotariu. El estimează că un Bitcoin va ajunge să valoreze aproximativ 3.000 de dolari în următorii ani. În prezent, e la peste 600 de dolari, după un maxim de 1.200 de dolari la finalul anului 2013. În România, un utilizator din Craiova a venit în Bucureşti pentru a schimbat cinci monede. A fost cea mai mare sumă de până acum.

Cât despre securitate, tranzacţiile sunt monitorizate printr-un cont securizat din Canada, care utilizează verificarea în doi paşi. Rotariu consideră că cel mai sigur loc pentru stocarea monedelor digitale este portofelul electronic propriu. Banii aceştia digitali se pierd în portofelele altor companii, cum ar fi MtGox din Japonia, sau furaţi din cauza neglijenţei utilizatorilor.

primul bancomat de bitcoin din romania foto razvan baltaretu/adevarul

„Şi aceste monede pot fi furate, dar de cele mai multe ori se întâmplă din neglijenţa omului. Uite, la MtGox din Japonia, unde s-a pierdut cea mai mare sumă de bitcoini, a fost vorba de administrare proastă şi de sisteme deficitar de securitate, asta dacă e adevărat ce au declarat. Se poate şi ca ei să fi devenit lacomi şi să îşi fi luat partea lor“, afirmă acesta. Sfatul său e ca oamenii să aibă un telefon pentru aplicaţia de Bitcoin, pe care să nu instaleze alte aplicaţii care le pot fura banii. Şi să aibă grijă unde stochează online.

Povestea completă a primului bancomat de Bitcoin din România este pe Playtech

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite