Un singur grup de oameni controlează jumătate din producţia de Bitcoin. Moneda virtuală îşi pierde credibilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O grupare britanică controlează mai bine de jumătate din producţia de bitcoini FOTO Reuters
O grupare britanică controlează mai bine de jumătate din producţia de bitcoini FOTO Reuters

S-ar părea că sistemul monetar digital Bitcoin nu este atât de independent pe cât se credea. Criptomoneda riscă să îşi piardă şi mai mult din credibilitate după ce s-a descoperit că un singur grup de persoane controlează peste 50% din producţia de bitcoini, potrivit Associated Press.

”Mining pool-ul” (o grupare de mai mulţi mineri) GHash activează în Marea Britanie şi dispune de suficientă putere de procesare încât să poată genera mai bine de jumătate din noii bitcoini care ajung pe piaţă. Acest lucru este riscant deoarece gruparea ar putea să controleze cursul tranzacţiilor şi ar putea păstra restul bitcoinilor.

Cu toate că cei de la GHash susţin că vor ca Bitcoin să rămână o tehnologie de încredere, simplul fact că un singur jucător poate deţine controlul asupra monedei ar putea să o destabilizeze. Valoarea unui bitcoin este determinată de cât de mult este dispus utilizatorul să plătească pe el.

”Întreaga premiză a bitcoin este bazată pe faptul că nicio singură autoritate ar putea controla majoritatea puterii de generare”, a declarat Ittay Eyal, un cercetător de la Universitatea Cornel care studiază vulnerabilităţile Bitcoin.

Valoarea criptomonedei a scăzut cu şase procente în decursul unei săptămâni, ajungând la 600 de dolari, după ce ameninţarea GHash a devenit evidentă pentru mai multă lume. Totuşi, declinul este normal, având în vedere volatilitatea monedei.

Sistemul Bitcoin le permite oamenilor să trimită bani prin intermediul Internetului, fără a fi nevoie de bănci. Asta înseamnă că tranzacţiile sunt ieftine, dar şi că bitcoinii pot fi folosiţi în operaţiuni ilegale, precum spălarea de bani sau traficul de droguri.

Cum funcţionează sistemul Bitcoin

Bitcoin este monedă electronică descentralizată open-source. În esenţă, sistemul este similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere, iar tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul. Moneda fiind descentralizată, baza de date a numerelor este stocată în fiecare computer care participă la tranzacţii cu bitcoini.

Sistemul a fost pus la punct în 2008 de Satoshi Nakamoto (pseudonimul unui programator sau al unui grup de programatori), iar proiectul în sine a devenit operaţional pe 3 ianuarie 2009.

În comparaţie cu monedele convenţionale, bitcoin diferă prin faptul că nu există niciun supraveghetor care să poată controla valoarea, tocmai datorită naturii descentralizate. Inflaţia este limitată şi controlată de programul Bitcoin, dar este predictibilă şi cunoscută tuturor părţilor. Astfel, o dată la patru ani, numărul de bitcoin puşi în circulaţie se înjumătăţeşte, iar în anul 2140, procesul de creare a monedelor se va opri la aproximativ 21 de milioane de monede. La baza Bitcoin se află criptografia. Utilizatorii primesc automat două chei matematice „înrudite“. Una dintre chei este stocată pe computer şi trebuie să fie secretă, iar cealaltă este publică şi este dată persoanelor de la care se aşteaptă bani. Este practic imposibil pentru cineva să afle cheia secretă pe baza celei publice.

Toate tranzacţiile sunt transmise printr-o reţea vastă de calculatoare şi unele computere – denumite „mineri“ – le grupează în blocuri, o dată la 10 minute, în funcţie de ora la care au fost efectuate. Sistemul îi răsplăteşte pe „mineri“ cu câte 25 de bitcoin nou-creaţi pentru fiecare bloc procesat.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

[<a href="//storify.com/octavianpalade/cite-te-mai-multe-despre-bitcoin" target="_blank">View the story "Citeşte mai multe despre Bitcoin" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite