Înainte să să se implice în alegerile prezindenţiale americane, Rusia a intervenit pe Twitter şi în cazul referendumului pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre cele mai mari evenimente ale anului 2016, referendumul britanic pentru separarea de Uniunea Europeană şi alegerile prezindenţiale din SUA, acolo unde Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, au fost influenţate în sfera online de către ruşi.

Dacă implicarea acestora în evenimentele electorale din Statele Unite ale Americii încă este dezbătută intens peste ocean, o nouă descoperire a cercetătorilor din domeniul securităţii cibernetice din cadrul Universităţii Swansea dă peste cap şi Brexit-ul.

Se pare că nu mai puţin de 45.000 de mii de mesaje pe Twitter ar fi provenit de la conturi automatizate ruseşti, chiar în săptămâna de dinainte de 23 iunie 2016, ziua în care Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană. În plus, studiul a reperat 156.252 de conturi din Rusia care au folosit hashtag-ul #Brexit şi care au promovat intens aşa numita ”zi a independenţei”, adică votul pentru separare.

Conturile sunt în mare parte automatizate, însă chiar şi aşa nu pot funcţiona fără o minimă interferenţă umană. Guvernul de la Kremlin a negat aceste acuzaţii, evident, însă un comitet parlamentar din Marea Britanie a înaintat o cerere către Mark Zuckerberg, prin care îi solicită acestuia detalii despre reclamele ruseşti plătite pe Facebook, apărute în vecinătatea zilei referendumului.

Scandalul implicării Rusiei pe Facebook şi pe Twitter în procesele electorale hotărâtoare din Vest este departe de a se fi terminat. Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat recent că se vor lua acţiunile necesare pentru a contracara o eventuală implicare viitoare a Rusiei în alegerile din Insulă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite