Impresii despre TP-Link Touch P5, un router care nu mai e dependent de PC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Routerele nu mai pot fi proaste, pur şi simplu s-au dezvoltat suficient. Şi pentru că trebuie să fie vândute, trebuie să fie mai "deştepte". Se poate spune despre TP-Link Touch P5 că e aşa ceva.

Momentul în care am văzut un router cu adevărat nou şi util a fost când Google a anunţat OnHub. Este produs de TP-Link şi e ceea ce toate de până la el n-au fost: uşor de configurat. Recent, am primit de la TP-Link un Touch P5 care ar trebui să fie aproximativ la fel de util, iar acest model va fi lansat astăzi, 26 noiembrie, în România. Costă peste 750 de lei (şi probabil va mai scădea preţul pe măsură ce îl vor lista şi alte magazine), iar marele său atu este că are un ecran tactil.

Acest model seamănă puţin cu TP-Link Archer C2 şi este aproximativ la fel de puternic ca Archer C9. Are ecran tactil însă şi poţi configura foarte uşor reţeaua, iar oricine care a făcut asta până acum ştie că avea nevoie de un PC cu port Ethernet sau măcar de un router la care te conectai printr-un WiFi restrâns. Altfel, acesta are patru porturi LAN şi unul WAN, ceea ce nu îl face cu nimic deosebit. Frecvenţa este de 2,4GHz sau 5GHz şi funcţionează pe standardele 802.11 a/b/g/n/ac. Şi da, este dual band pentru cei care doresc aşa funcţionalitate (nici acest concept nu e nou).

Routerul suportă protocoalele IPv4 şi IPv6, iar securizarea reţelei se face prin 64/128-bit WEP, WPA/WPA2 şi WPA-PSK/WPA-PSK2, ceea ce înseamnă că ar trebui să fii în siguranţă. Sau măcar datele tale să fie. Ecranul este de 4,3 inci şi nu te aştepta la rezoluţie foarte mare, este doar o cale mai uşoară de a interacţiona cu produsul, nu este display de smartphone. Modelul acesta mai dispune şi de un port USB 2.0, dar şi de unul USB 3.0, plus trei antene pentru o oarecare bună distribuţie a semnalului într-un apartament rezonabil.

image

În comunicatul oficial prin care a fost anunţat acest produs, TP-Link susţinea că ecranul tactil e o inovaţie a modului în care utilizatorii interacţionează cu echipamentele de reţelistică. Nu este, de fapt, nicio inovaţie, decât pasul firesc. Avem ecrane tactile pe aproape orice gadget am dori, de la smartphone la maşină şi camere foto. Dacă ne-am chinui, am pune ecrane tactile şi pe geam pentru a folosi şi acel mediu ca pe un gadget. 

Se pot lăuda însă cu interfaţa. Nu are nimic inovator, dar nici nimic greşit. Seamănă puţin cu ce are Apple pe iOS şi fonturile îţi pot aduce aminte de un iOS mai vechi. Este la graniţa între iOS şi Android. Aşa cum pe telefon poţi configura o reţea WiFi, cam atât de uşor este şi pe acest produs. Next, next, introduci date, next, nume, securizare reţea, next şi cam asta e, pe scurt. Faci ceea ce până acum erai obişnuit să faci în browser, pe adrese de tipul http://192.168.0.1.

image

Pe ecranul principal ai câteva informaţii despre ce face routerul, câteva dispozitive sunt conectate, pe ce frecvenţă şi, desigur, cât este ora. Îţi oferă şi un oarecare control parental, control asupra printării via reţea de net şi poţi da un reboot fără să scoţi cablul din router. Altfel spus, acest ecran tactil le-a permis celor de la TP-Link să ia întreaga interfaţă din browser şi s-o pună pe router, ceea ce nu e rău.

Preţul este însă cam mare şi ştiu că orice confort are costul său, dar la 750+ de lei mi se pare un confort cam mare. Altfel, routerele nu au cum să devină mai proaste. Sunt suficiente companii care şi-au stabilizat prezenţa pe piaţa aceasta şi acum nu pot duce mai departe tehnologia, trebuie s-o facă mai user friendly. Acest router e suficient de prietenos. Plus că are şi un design ceva mai bun decât al celorlalte produse. Plasticul nu mai e atât de lucios şi chiar l-ai putea ţine pe birou, nu pe sub acesta, departe de ochii celor care vin pe la tine. Alte produse de reţelistică sunt aici.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite