REVIEW Vector Watch - Este timpul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vector Watch Luna are brăţară din piele sau metal. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Vector Watch Luna are brăţară din piele sau metal. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Am folosit Vector Watch, un ceas făcut de o mână de români şi străini. A venit momentul să scriu impresiile mele despre el şi să mă decid dacă este aşa cum l-am văzut prima dată. Din fericire, încă este. Din nefericire, nu-i de ajuns.

Pe o listă destul de lungă de lucruri pe care le urăsc, mereu îşi face loc atitudinea bombastică faţă de diverse creaţii româneşti. Ba chiar anul acesta am ajuns să văd prea multe creaţii ale "românilor care...", aşa că am scris acest text ca o reacţie la prea multe nimicuri create de români. La câteva săptămâni după a venit Vector Watch şi, odată cu el, a venit şi momentul să văd dacă un concept românesc poate deveni o alegere, poate prima, pe o piaţă din ce în ce mai plină de creaţii similare.

Dacă te întrebi ce este Vector Watch despre care mai vorbeşte lumea în aceste zile, e simplu: un ceas inteligent cu ceva mai mult accent pe autonomie, design şi rezistenţă. Există în două versiuni, Luna, care-i rotund, şi Meridian, care-i dreptunghiular, se vinde doar la Orange, pornind de la 300 de euro (am testat unul de aproape 400 de euro), şi se conectează cu toate cele trei mari platforme: Android, iOS şi Windows Phone. Este inteligent, are câteva aplicaţii şi îţi aduce la încheietură notificările.

Probabil că nu te întrebi ce nu este Vector Watch, dar tot îţi spun, pentru că nu este o mulţime de lucruri. Nu e dotat cu ecran tactil, nu rulează Android Wear, Tizen sau Watch OS, nu e al vreunei companii mari şi nici nu este perfect (ba chiar departe de aşa ceva). Nu este pentru toată lumea, din cauza preţului uşor prohibitiv, şi nici nu-i pentru orice (spre exemplu, n-are scanner de puls). Nu este conectat la un magazin cu mii de aplicaţii, nu că ar avea nevoie, şi nici nu este înlocuitorul ceasului tău clasic. Nu este dotat cu ecran color, iar unele lipsuri converg către o autonomie imensă: aproape o lună.

Ceasul inteligent care mi-a arătat de ce am nevoie de unul

Nici eu, nici tu n-avem nevoie de un ceas inteligent. Nu-i nici moft, dar nu este la fel de necesar ca un smartphone. Drumul greşit pe care mă bucur că Vector (încă!) n-a apucat-o este acela la capătul căruia producătorii vor să îţi pună la încheietură un computer. În mod obişnuit nu port ceas, de niciun fel, dar cu Vector Watch mi-a plăcut să am aşa ceva la încheietură. Da, e mai greu decât te-ai aştepta, da, e incomod să dormi cu el (am făcut asta) şi da, tot trebuie să-l încarci cândva.

În timpul cât am avut Vector Watch au fost oameni care l-au confundat cu unul clasic, dar nu impresiile lor mă interesau, în primul rând. Am vrut să văd dacă am nevoie de mai mult de la un aşa gadget. N-am. Şi oarecum mi-am dat seama de asta când am testat Samsung Gear Fit, o brăţară de fitness care îmi aducea câteva notificări şi monitoriza pulsul.

Unele fotografii din acest articol (cum ar fi cea de deschidere) sunt de la Playtech, unde am publicat un hands-on cu ceasul în aprilie. Galeria este aici. Un video cu ceasul e aici.

image

Cei de la Vector au implementat în sistemul de operare de pe ceas un protocol simplu, care preia toate notificările de pe telefon. Ai un mail? E pe ceas fără să ai nevoie de aplicaţie dedicată. Ai SMS, mesaj de pe Facebook, Tinder ori WhatsApp? Da, vor fi pe ceas. Nu complete, de multe ori, dar ştii că ai primit ceva. Mai mult, poţi răspunde la sau poţi respinge apeluri. Şi aşa am descoperit cel mai mare beneficiu: nu mai sună telefonul. Îmi displace să-mi sune telefonul, să mă întrerupă cineva când îi sună telefonul sau să aud un telefon în sala de cinema. Ceasul corectează acest "defect" social. Acesta e marele câştig cu un smartwatch.

vector watch vectorpx foto razvan baltaretu/adevarul

Autonomia este, într-adevăr, mare, dar VICE România se poate să fi avut cea mai bună descriere a acesteia: "Dacă ai o sută de kile şi vrei să dai jos vreo 25, e suficient să-ţi tai piciorul din şold. Vei fi trei sferturi de om, dar vei fi mult mai slab. Aşa şi Vector Watch a tăiat din funcţii, ca să-i dea ceasului autonomie mare. Ecranul e monocrom, rulează un sistem de operare minimalist creat de ei cu aplicaţiile lor, nu are touchscreen şi toată interacţiunea se face prin butoane". Ei bine, compromisul este imens, dar aveau nevoie de acel ceva care să le scoată ceasul în evidenţă. L-au găsit, l-au folosit.

Vector Watch este jumătate de smartwatch

Când Vector Watch a fost lansat oficial în România, nici măcar nu avea versiunea 1.0 de firmware. A fost actualizat, între timp, dar nu avea. Apoi, sunt inutile aplicaţiile de ştiri. BBC, ESPN sau CNN prezintă doar câte trei ştiri şi nici nu te informează, nici nu te lasă în negura neştiinţă. Le-am dezinstalat rând pe rând. Îţi monitorizează paşii, caloriile arse în urma activităţii fizice şi te poate trezi dimineaţă.

Administrezi însă greoi alarmele de pe ceas şi ai sloturi limitate, nu poţi pune pe zile - marţi la 12, miercuri la 6 etc. - şi răspunde cu un oarecare lag la comenzi, dar nu îmi dau seama dacă e premeditat sau nu e destul de optimizat.

vector watch vectorpx foto razvan baltaretu/adevarul

La început mi-am spus că sunt prea puţine aplicaţii în magazinul Vector, dar nici n-am avut nevoie de mai multe. Ar fi însă câteva necesare: un desfăşurător cu următoarele trei evenimente din calendar, una cu prognoza meteo şi, eventual, una conectată la Google Now. Cea din urmă ar putea părea stupidă, dar marele avantaj al Now este că are un mare beneficiu: încearcă să prevadă de ce informaţii ai nevoie. Vector n-are capacitatea de a crea aşa ceva, nu încă, dar Google deja a făcut-o.

Despre Vector Watch se ştie că este un ceas inteligent, dar n-ar trebui comparat cu Apple Watch, Gear S2 sau LG Urbane. Nu este în aceeaşi ligă, tocmai pentru că este conceput altfel, fie că e bine, fie că e rău. Este o piaţă imensă a acestor gadgeturi purtabile, iar eu sunt fanul autonomiei mari şi designului clasic, aşa că mai degrabă aş alege un ceas cu brăţară din metal şi cu o baterie care ţine cel puţin o săptămână.

Mileniul în care timpul nu mai face tic-tac

Am spus în aprilie, când am folosit câteva minute un Vector Watch, că nu va înregistra cifre colosale de vânzări, nu are istoria şi banii pentru marketing pe care îi are Apple, dar această companie are un produs eficient, util, dacă ai în primul rând nevoie de aşa ceva. Este mai mult un ceas inteligent decât un smartphone mic la încheietură şi aceasta trebuia să fie atitudinea tuturor producătorilor.

Eu nu vreau un alt telefon la încheietură, ci doar un gadget mai mic, care nu face totul, dar face ceea ce aş dori. Îmi place că nu-i nevoie să folosesc telefonul ca să văd când un mesaj merită ignorat. Văd cine mă sună şi telefonul nu mă mai dă de gol. Ceasul inteligent n-ar trebui să fie o prelungire a telefonului, cum a mai fost promovat, ci dispozitivul care anulează, uneori, folosirea telefonului.

vector watch interfata

Pe lângă Andrei Pitiş şi Radu Georgescu, cel din urmă a investit în 2014 aproximativ jumătate de milion de euro în proiect, mai sunt acţionari Dan Tudose şi Irina Alexandru. Joe Santana a fost recrutat apoi, iar el este fost director şi pre­şedinte al Timex, producător recunoscut pentru ceasurile clasice. De asemenea, echipa este completată de designerul Steve Jarvis, care în trecut a lucrat pentru Nike (una dintre primele companii care a dezvoltat gadgeturi purtabile pentru fitness). Ceasul n-a fost însă lansat întâi şi întâi în România, deoarece marketingul şi renumele n-au suflet, aşa că au folosit Marea Britanie ca interfaţă pentru publicul mare care ar da bani pe această creaţie.

Acest articol cu impresiile mele despre Vector Watch a ajuns la final. Acum, ca în aprilie, nu pot recomanda achiziţia unui Vector Watch, asta ţine de fiecare. Eu l-aş cumpăra şi singurul motiv pentru care încă n-am făcut-o este că Vector Watch e acum un "prototip". Primul model e "de test", îl lansezi şi corectezi orice scăpare la generaţia a doua. Chiar şi aşa, este un produs care se va remarca pe o nişă a lui, nu pe marea piaţă. Şi e conceput de români, iar pentru creaţie le-am dedicat un titlu...optimist.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite