REVIEW Sony A7r II - Un mirrorless cu mulţi megapixeli, dar nu degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony A7r II are un senzor full frame. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Sony A7r II are un senzor full frame. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

S-ar putea spune, fără nicio problemă, că Sony a reuşit în aproape doi ani să arată că poţi crea camere mirrorless şi pentru profesionişti. Am testat în ultima lună de vară Sony A7r II şi aş putea spune, fără vreo urmă de îndoială, că este cel mai interesant produs din acest domeniu al electronicelor.

O cameră foto mirrorless presupune că nu mai ai acea oglindă de la DSLR, dimensiunile sunt mai reduse şi ai numeroase avantaje, dintre care cele mai importante se remarcă uşurinţa în focalizare manuală, numărul mai mare de puncte de focalizare şi calitatea mai bună în filmare, de cele mai multe ori, faţă de modele DSLR concurente.

Panasonic şi Sony au reuşit însă să ducă videografia mirrorless la un nivel cum puţini se aşteptau. Şi nu doar atât, dar au reuşit s-o facă la un preţ mai mic decât o fac producătorii de DSLR-uri.

Totuşi, în timp ce Panasonic a ales să meargă pe un senzor mai mic, micro four thirds, Sony a riscat în 2013 şi a debutat cu prima cameră mirrorless full frame, după ce încercase oarecum această piaţă cu modelul RX1.

Seria Alpha A7, sub toate formele sale din prezent, este poate cea mai apreciată de către profesionişti şi amatori entuziaşti. Şi marele avantaj, indiferent de rezoluţia foto sau video, este senzorul: cu cât e mai mare, cu atât e mai bine, iar Sony îl are pe cel mai mare dintre mirrorless-uri. Totuşi, asta vine cu un preţ. Sony A7r II costă peste 15.000 de lei, iar în preţ nu este inclus vreun obiectiv.

O galerie foto cu fotografiile realizate cu Sony A7r II. Sunt la rezoluţie maximă.

image

Ce dotări tehnice are Sony Alpha A7r II

Senzorul full frame este cel mai popular pentru profesionişti de peste jumătate de secol. Întâi a fost sub forma cadrului de film, apoi a debutat în DSLR-uri în anii 2000. De doi ani este pe o cameră mirrorless cu lentile interschimbabile. Senzorul Sony de pe A7r II are 42 de megapixeli rezoluţie maximă, iar la acest lucru ar trebui să fii atent: ocupă mult spaţiu, cum era şi de aşteptat. Filmează 4K intern, spre deosebire de A7s care avea nevoie de un recorder separat şi foloseşte S-Log 2 preferat de profesionişti pentru că le permite o latitudine de post-procesare mai mare.

sony a7r II foto razvan baltaretu/adevarul

Totuşi, unul dintre marile beneficii ale acestei camere, când vine vorba şi de numărul de megapixeli, este că are stabilizare în corp pe cinci axe. Panasonic şi Olympus au mai oferit aşa ceva, dar Sony este prima companie care să ofere pe senzor full frame. În fapt, Sony face multe lucruri "în premieră", când vine vorba de full frame, dat fiind că este prima companie care a intrat pe acest segment.

În plus, Sony A7r II are şi 399 de puncte de autofocalizare prin detecţie de fază şi poate trage în rafală cu o cadenţă de cinci cadre pe secundă. Nu este chiar acel "monstru" pe care să îl foloseşti la evenimente sportive, dar îşi face treaba în anumite ocazii când ai nevoie de rafală. Altfel, te-ar mai putea interesa şi că Sony A7r II are un ecran de 3 inci la rezoluţie de 1,22 milioane de pixeli şi un vizor electronic de 0,5 inci la rezoluţie de 2,36 milioane de pixeli. Partea bună a ecranului este însă că se rabatează în jos la 45 de grade şi în sus la 90 de grade.

sony a7r II foto razvan baltaretu/adevarul

În final, Sony A7r II are o plajă ISO de până la 102.400, dar după 48.000, poate 60.000 (dacă ţii neapărat), nu obţii cele mai bune imagini. Este, totuşi, departe de Sony A7s (şi Sony A7s II), care domină prin senzorul de 12 megapixeli şi ISO până la peste 400.000. Mai dispui de conectivitatea WiFi şi NFC şi are un mod silenţios foarte bun.

Cu ce impresii rămâi după Sony Alpha A7r II

Personal, sunt un fan al culorilor pe care le produc senzorii Sony atât pe mirrorless, cât şi pe camerele premium compacte, cum ar fi RX10 sau RX100. Au ceva aparte, ceva ce Nikon încă nu a folosit cum trebuie, deşi a avut senzori Sony. Am ales, spre exemplu, de la Sony A7s să păstrez pozele în format JPG, deşi în mod obişnuit le procesez din RAW.

sony a7r II foto razvan baltaretu/adevarul

Sony A7r II nu face excepţie, iar rezoluţia maximă de peste 40 megapixeli îţi permiţi să mai tai din fotografii ca să elimini acele detalii care nu-ţi convin sau să reîncadrezi (în anumite limite). Este, poate, cel mai bun pachet pe care îl poţi cumpăra în acest moment, dar este în acelaşi timp costisitor prin obiective. Am testat aparatul cu un obiectiv destul de banal şi asta se vede în claritate şi în reproducerea detaliilor.

image

Cele de la Zeiss fac o treabă mult mai bună decât multe de la Sony, dar acelea costă. Per total, Sony A7r II este acel produs pe care Sony îl are contra celor de la Canon şi Panasonic. Seriile 5D, respectiv GH i-au impresionat pe videografi, dar A7 s-ar putea să câştige tot mai multe pe termen lung. Principalul avantaj este că senzorul full frame captează mai multă lumină şi asta e important mai mereu.

Sony A7r II oferă acum rezoluţia necesară pentru printuri mari, foarte mari, cât un bloc de mari, iar filmarea 4K internă era necesară încă de anul trecut. Ce mai e de reproşat pentru o aşa cameră? Poate doar introducerea unui ecran tactil pentru un control mai precis şi mai rapid al focalizării. De asemenea, n-ar strica regândirea meniului, fiind cam aglomerat în prezent şi contraintuitiv.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite