Google refuză să elimine din Play Store o aplicaţie care permite bărbaţilor să monitorizeze femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Getty Images, David Ramos / Staff
FOTO via Getty Images, David Ramos / Staff

14 membri ai Congresului Statelor Unite au cerut celor de la Google şi Apple să elimine o aplicaţie care permitea bărbaţilor să monitorizeze şi să împiedice femeile care voiau să părăsească ţara.

Absher este o aplicaţie a guvernului Arabiei Saudite ce poate fi găsită în Play Store şi folosită pentru multe sarcini simple, precum înnoirea permisului de conducere, înregistrarea unui nou-născut sau plătirea amenzilor de parcare, însă poate să şi permită bărbaţilor să vadă unde se află femeile şi dacă acestea vor să părăsească ţara.

Sistemul este unul foarte simplu: portalul permite bărbaţilor să adauge ”dependenţi” (femei sau copii), cărora le pot acorda permisiunea de a părăsi ţara sau, din contră, le pot interzice acest lucru. 

De asemenea, există şi un sistem de alertă, menit să îi avertizeze pe bărbaţi în cazul în care femeile vor să plece din Arabia Saudită. Astfel, aceştia vor primi un SMS cu numele ”dependentei”, data la care a plecat aceasta şi locul în care se afla.

Jackie Speier, un democrat din California, alături de 13 colegi din Congres, a cerut eliminarea aplicaţiei din Play Store şi App Store, însă Google a refuzat să facă acest lucru, motivându-şi decizia prin faptul că Absher nu ar încălca termenii şi serviciile sale.

Apple nu a ajuns la o decizie în acest caz, anunţând că se află încă în perioada de verificare a aplicaţiei, notează Business Insider.

”Facilitarea reţinerii femeilor care încearcă să scape de abuzuri şi control este cu siguranţă un lucru rău. Voi vorbi cu colegii mei şi vom vedea cum vom proceda în continuare în această problemă” a declarat Speier.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite