FOTO VIDEO Cât de bun este Canon 70D pentru pasionaţii de film, primul DSLR cu sistemul de focalizare DualPixel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canon 70D, primul aparat foto Canon pe care există sistemul DualPixel. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Canon 70D, primul aparat foto Canon pe care există sistemul DualPixel. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

„Adevărul“ a publicat un review pentru Canon 70D la începutul lunii septembrie. Revenim azi cu câteva informaţii despre sistemul DualPixel, cel cu care producătorul se laudă, şi pentru ce ar fi tocmai bun acest aparat foto.

Înainte de toate trebuie menţionat că sistemul DualPixel de pe Canon 70D (review)se referă la autofocalizare atât în modul de fotografiere, cât mai ales în modul video. Pentru a profita la maximum de acesta trebuie să ai obiectiv STM (stepper motor), Canon are câteva, sau cel puţin unul USM (ultrasonic motor). Avantajul celui dintâi e că nu-i zgomotos, al celui din urmă că e mai rapid. Eu recomand STM, în special cel de 18-135mm, pentru cine vrea să aibă zoom.

În practică, sistemul DualPixel este un pas înainte pe care îl face Canon. Nu este un „quantum leap“, cum are obiceiul Apple de a se lăuda, dar pentru cei care obişnuiesc să filmeze bazându-se pe autofocalizare, e cel mai bun sistem de până acum. Cea mai bună este focalizarea manuală, dar publicul este divers, astfel că există şi cerinţe ca „focalizare rapidă fără să controlez eu nimic“.

Aparatul mai are momente când „agaţă“ videoclipul şi-ţi dai seama că are o problemă cu focalizarea, numai că o rezolvă mult mai repede decât alte DSLR-uri, în special comparativ cu cele de la Nikon. Alternative sunt cele SLT de la Sony, dar acelea nu captează la fel de multă lumină.

Tehnologia DualPixel foloseşte două fotodiode dedicate fiecărui pixel, ambele putând fi utilizate independent pentru autofocalizare sau pentru fotografii realizate la calitate maximă. Astfel, focalizarea greoaie, în Live View, a DSLR-urilor nu mai este prezentă.

Mai este un avantaj pe care Canon 70D îl are în faţa altor DSLR-uri: ecranul tactil. Canon 650D a fost primul cu aşa ceva, iar noul produs de la Canon îl pune mai mult în valoare. Este mult mai uşor să focalizezi pe un anumit obiect printr-o simplă atingere. Nu mă refer aici la profesioniştii care deja se bazează pe obiectivele folosite, şi nu pe sistemul de focalizare al aparatului pentru videoclipul perfect, ci la amatorii avansaţi care vor un produs video decent. Interesant este că, prin acest ecran, poţi să urmăreşti o anumită direcţie prin mişcarea degetului pe ecran.

Ergonomie şi dotări tehnice

Canon 70D cântăreşte aproximativ 750 de grame şi este catalogat drept un DSLR mediu. Am folosit, în timpul în care am testat acest aparat, şi un Nikon D7000. Deşi diferenţa de greutate nu este prea mare, am apreciat mai mult construcţia la Canon, este puţin mai comodă. Aş fi preferat un şasiu din metal pentru 70D, i-ar fi dat mai multă rezistenţă, şi nu cred că producătorul a renunţat la acesta doar din grijă pentru greutate, ci mai mult să justifice trecerea la un alt model high-end.

Senzorul APS-C este de 20 megapixeli, sensibilitatea ISO merge până la 25.600, dacă chiar vrei, în rest se opreşte la 12.800. La ISO-3200, în formatul RAW, fotografiile sunt destul de bune, pot fi folosite şi pentru imprimări de dimensiuni mai mari. Şi cam aceasta este limita decentă. Ecranul are 3 inci cu 1,04 milioane de puncte, se roteşte în mai multe direcţii, iar viteza maximă este de 1/8.000 sec.

Pentru video are un microfon stereo şi un difuzor mono, iar înregistrarea se face în format MPEG-4 (compresie H.264) la rezoluţie full HD (24 cps, 25 cps şi 30 cps) sau HD (50 cps, 60 cps). Mai este disponibilă şi rezoluţia 640x480 pixeli tot la 50 şi 60 cadre pe secundă. Videoclipurile pot fi înregistrate şi la calitatea cea mai ridicată, dar timpul maxim este de 19 minute. În rest e de 29 minute. Canon 70D rezistă şi la apă în măsura în care nu-l scufunzi în ea, ci doar te prinde ploaia.

Concluzie

Canon 70D este cam greu de bătut, în zona sa de preţ, în domeniul video. Iar focalizarea automată am găsit-o rapidă şi eficientă când am făcut poze, dar 19 puncte sunt prea puţine. Prea puţine pentru cât costă 70D şi ce s-ar fi putut face cu el. Procesorul este Digic 5+ şi senzorul de 20 megapixeli, dar sistemul de focalizare este similar celui din 7D, un aparat deja pe piaţă de patru ani.

Videoclip realizat cu Canon 70D, sunet înregistrat doar cu camera foto, obiectiv 18-135mm STM

Faţă de contracandidatul de la Nikon, sunt mai eficiente LCD-ul secundar şi butoanele aferente. Mai există şi acel Quick Menu în care poţi schimba rapid setările de bază. Rapid prin ecranul tactil şi în astfel de momente se vede eficienţa lui, că poţi accesa un meniu printr-un buton fizic, dar schimbările le faci direct pe ecran.

Canon reuşeşte să-şi păstreze, prin 70D, statutul de producător de DSLR-uri bune pentru video. Totuşi, nepermisă lipsa unui jack pentru căşti, astfel încât să poţi monitoriza sunetul. Poţi, totuşi, să reglezi viteza şi deschiderea, elemente de neschimbat la alte aparate foto. Per total, rămâne un produs de circa 1.000 de euro (doar corp) pe care dai banii atunci când ştii că vrei fie să realizezi videoclipuri semi-profesionale, fie să ai un sistem de focalizare rapid şi nu preferi Nikon (D7100).

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Canon:

REVIEW Canon 70D - Video-Frumos din DSLR sau cum ştie Canon să arate că mai are idei noi la îndemână, când e cazul

REVIEW Canon PowerShot N - voyeurişti şi paparazzi, iată-vă camera foto compactă pe care aţi aşteptat-o

FOTO Canon prezintă EOS 70D. E un DSLR mediu destinat pasionaţilor de film

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite