REVIEW Canon PowerShot N - voyeurişti şi paparazzi, iată-vă camera foto compactă pe care aţi aşteptat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Camerele compacte de azi sunt pe cale de dispariţie. Producătorii ştiu asta, utilizatorii ştiu asta, astfel că toţi aşteaptă acel moment în care camera digitală va deveni precum aparatul pe film, o bucăţică din istorie. Totuşi, Canon a lansat PowerShot N anul acesta şi este camera compactă pe care chiar o pot lăuda, nu datorită imaginilor sale fenomenale, ci datorită lucrurilor pe care le poţi face cu ea.

Canon PowerShot N este o cameră mică, să zic că e cam cât un pachet de ţigări de mică, dacă pachetul ar fi pătrat şi eu aş fi fumător. Cert e că-ţi încape în palmă, dacă nu ai mâini de copil de 5 ani. Are zoom digital, are zoom optic, ecranul tactil şi poate cel mai interesant aspect pe care l-am găsit la o cameră foto, fie ea compactă sau de alt tip. Mai multe detalii în review-ul următor.

canon powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

Hardware

Canon PowerShot N are un senzor CMOS cu o rezoluţie de 12 megapixeli şi procesor de imagine Digic 5. Senzorul este preluat de la modelele DSLR ale Canon. Ecranul măsoară 2,8 inci în diagonală, are 461.000 de puncte şi este PureColor II G. Reacţionează foarte bine la atingere, poţi focaliza prin intermediul acestuia când nu vrei să decidă sistemul automat unde se concentrează şi este tare util atunci când navighezi prin imagini. Canon 650D a fost primul DSLR cu ecran tactil şi foarte mulţi i-au lăudat această funcţionalitate. Canon PowerShot N nu este mai prejos.

Se mai trec pe lista de dotări o viteză maximă de declanşare de 1/2.000 sec., o deschidere maximă f/3.5 şi faptul că PowerShot N poate înregistra video la rezoluţie full HD cu 24 de cadre pe secundă. Aş spune că înregistrează în modul cinematic cu care eşti obişnuit din filme, dar nu este nici pe departe acea calitate. Nici nu era de aşteptat, dar eu apreciez că sunt doar 24 cps, decât 30 cps, pentru că sunt obişnuit cu secvenţele de film atât de mult.

Camera foto are o baterie Li-Io reîncărcabilă în cameră cotată la circa 200 de poze. Se apropie foarte mult de acea cifră şi uneori te duce şi mai mult. Contează, desigur, dacă foloseşti bliţul sau nu şi cât de mult interacţionezi cu ecranul tactil. Cu mult peste 200 de cadre nu am reuşit, dar cel mai bine mi-a oferit autonomie de circa 150 de poze şi cam 10 minute de filmat.

canon powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

Canon PowerShot N stochează pe card microSD, ceea ce pentru mulţi care vor un aparat compact pe lângă DSLR poate fi un minus, dar când creezi o cameră foto atât de mică, trebuie să reduci de undeva dimensiunile. Portul de încărcare şi transfer poze este miniUSB, unul dintre minusurile acestei camere. Microfonul cu care înregistrezi sunetul este stereo, dar difuzorul e mono, iar camera se poate conecta la WiFi pentru a-ţi transfera rapid pozele pe telefon sau tabletă.

Canon PowerShot N costă între 1.300 şi 1.600 de lei, în funcţie de promoţie, în funcţie de magazin. Spre exemplu, la F64 este la un preţ de 1.398 lei acum.

Construcţie şi design

Canon PowerShot N este construită din plastic şi puţin metal sub ecran. Da, ecranul se ridică la 90 de grade, ăsta e cel mai mare atu al său, iar imediat după ce înveţi cum se face poza, înţelegi de ce este esenţial că se duce în sus la 90 de grade.

canon powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

PowerShot N nu are buton propriu-zis de declanşare, ci pe lângă inelul de zoom mai are un inel prin care, împins în sus sau în jos, faci poza. E puţin dificil la început, dar este cea mai interesantă funcţionalitate a acestei camere. Este util mai ales atunci când nu vrei să fii observat, asta şi pentru că PowerShot N este silenţioasă. Pur şi simplu ţii camera în mână, nici nu pare că faci poză şi apeşi inelul. Sau îl ridici. Şi gata, ai o poză.

De aceea şi titlul acestui review, este o cameră perfectă pentru voyeurişti. Desigur, Canon n-a gândit precis pentru ei, dar sunt convins că atunci când ai aşa ceva pe mână te gândeşti să surprinzi pe cineva într-o ipostază indecentă, este în firea omului. Am făcut câteva astfel de teste, atât la Universitate, la Poiana Urbană, cât şi în autobuz. Trebuie să nu fie perfect linişte, să ai puţină grijă cu camera, asta pentru că obiectivul iese puţin în afară şi ai o poză bună.

Nu este cea mai rezistentă cameră, era şi normal, dar dacă o ţii prinsă de mână cu o curea nu prea ai şanse să o scapi. Are un design minimalist, butonul de pornire în stânga, cel de vizualizare imagini în dreapta, unde găseşti şi un comutator între single shot şi rafală. Este simplă şi aşa ar trebui să fie, este o cameră compactă cu care să faci poze, nu să reglezi tot felul de funcţii. Ai câteva moduri predefinite, printre care şi miniatură sau alb-negru.

canon powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

Conectivitate

Nu am apreciat deloc portul miniUSB. Toate telefoanele de acum au microUSB şi găsesc că a fost o idee proastă din partea Canon să includă un port care nu se mai poartă de câţiva ani. Asta a însemnat că a trebuit să car încă un cablu cu mine pentru a transfera poze sau pentru a încărca.

Cât priveşte conexiunea wireless, este destul de uşor de conectat camera la telefon. Eu mi-am transferat astfel cam 120 de poze între Nexus 4 şi cameră, doar că poţi trimite doar 50 de poze, maximum, o dată. Şi trebuie să ai grijă când le transferi să nu le redimensioneze. Eu mi-am transferat astfel 50 de poze la rezoluţie foarte mică, 1.200x800 pixeli. Înainte de a folosit conexiunea WiFi trebuie să ai instalată o aplicaţie pentru smartphone sau tabletă, e gratuită si disponibilă în magazinele cu aplicaţii.

Calitate foto video

Camera PowerShot N se descurcă foarte bine, cât timp nu foloseşti zoom-ul, fie el optic sau digital. Atunci orice mişcare vei face, va fi amplificată de faptul că ai apropiat de un subiect. Pozele ies decente, când te gândeşti că e o cameră compactă, iar prin decente mă refer că sunt clare, focalizate, dacă te-ai asigurat de asta, dar culorile sunt puţin şterse şi nu ai o profunzime prea mare de câmp.

foto cu powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

Dacă le procesezi puţin după ce le-ai făcut vei obţine câteva cadre foarte bine, doar nu încerca să tai prea mult dintr-o poză, asigură-te că ai făcut-o bine din prima şi nu ai nevoie decât de o îndreptare după, o reglare a contrastului şi culorilor. Ziceam mai sus de zoom şi treaba e că cu cât apropii mai mult de subiect, cu atât detalii sunt uşor mai şterse, pozele ies mai proaste. Cu zoom-ul optic pot să spun că mai e scăpare, nu sunt diferenţe sesizabile, dar dacă intri puţin în cel digital, ai cam stricat poza.

Click pe imagine pentru o galerie foto cu mai multe poze realizate cu PowerShot N

foto cu powershot n foto razvan baltaretu/adevarul

Videoclipurile sunt de asemenea puţin şterse şi gestionează cam prost lumina din cadru. Trebuie să-i laşi puţin timp să se obişnuiască cu un mediu înainte de a începe propriu-zis să filmezi ceea ce doreai. Şi aici poţi obţine ceva bun, dar nu se va compara cu ceea ce livrează modelele mai bune. Vei obţine însă poze şi videoclipuri mai bune decât cele furnizate de telefon, asta e cert.

Cât priveşte focalizarea în poze, o poate face în mai multe puncte şi e o idee bună să te foloseşti de ecranul tactil atunci când ai ocazia. Totuşi, aparatul consumă ceva timp când procesează o poză.

Plusuri

Modul în care faci poza

Dimensiuni reduse

Ecran tactil

WiFi

Ecranul se ridică la 90 de grade

Minusuri

Portul miniUSB

Culorile sunt, uneori, şterse

Concluzie: dacă îţi cumperi o cameră foto compactă, măcar să fie una interesantă

Mi-a plăcut foarte mult Canon PowerShot N, mi-a plăcut încă de când am văzut-o la CES 2013 şi apreciez că producătorul a venit cu o inovaţie, dacă linia sa de DSLR-uri rămâne, de la an la an, aproximativ la fel. Dacă aş recomanda cuiva o cameră foto compactă, aceasta ar fi. Este mică, poţi să faci poze în linişte, poţi să le faci fără să fii văzut şi ies decente. Dacă le mai şi aranjezi puţin în post-procesare, ai cadre foarte bune cu care să te lauzi. Iar filmarea full HD este bună, în măsura în care poate fi dintr-o cameră compactă. Mai jos este un videoclip filmat cu PowerShot N.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite