FOTO VIDEO 10 martie 1876, ziua când lumea nu a mai fost scindată. Alexander Graham Bell a testat atunci telefonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexander Graham Bell vorbea pentru prima dată la un prototip de telefon în 1876. Invenţia sa, marcată de controverse, a schimbat omenirea pentru totdeauna.

Cursa spre invenţia telefonului

În 1874 Bell a început să lucreze la un aparat de telegrafie armonic. Bell considera că mai multe arcuri lamelare la diferite frecvenţe ar putea transforma curentul în sunet. Dar nu avea niciun model.

Bell a primit finanţare de la Gardiner Hubbard şi Thomas Sanders. În martie 1875 Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian şi i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera să transmită vocea. Henry considera că Bell are cumva începutul unei mari invenţii.

După ce l-a cunoscut pe inginerul Thomas Watson, Bell a intrat în ultima fază a implementării ideii sale. Primul moment când cei doi ştiau că sunt pe drumul cel bun a fost pe 2 iunie 1875.

Elisha Gray experimenta şi el şi a folosit un transmiţător cu apă. Pe 14 februarie 1876 Gray a depus patentul unui … telefon. În aceeaşi dimineaţă Bell a depus şi el cererea.

10 martie 1876, momentul care a schimbat o lume

Bell a folosit un telefon cu un transmiţător lichid, asemănător cu designul lui Elisha Grey. Vibraţia diafragmei a făcut un ac să vibreze în apă, schimbând rezistenţa electrică din circuit. Bell a vorbit.

“Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd”. Watson a auzit cuvintele. A fost prima convorbire telefonică. Ca orice invenţie serioasă, nici aceasta nu a fost lipsită de controverse. Bell a fost acuzat că i-a furat invenţia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajuta de apă. Dar Bell a reuşit să replice, folosind un patent mai vechi, care înlocuia apa cu mercurul. Mai târziu, s-a aflat că Bell a mituit angajatul de la serviciul de patente pentru a-şi înregistra invenţia. 100 de dolari şi telefonul a fost a lui.

Telefonul a evoluat chiar rapid. Pe 3 august, în acelaşi an, Bell a făcut o demonstraţie a unei convorbiri la o distanţă de 8 kilometri. Invenţia telefonului a fost atât de simplă, dar conţine şi o anecdotă care ar fi schimbat poate faţa telecomului astăzi. Bell şi partenerii săi s-au oferit să vândă patentul telefonului către Western Union (cea mai mare firmă de telegrafie din lume) cu 100.000 de dolari. Oficialii firmei au considerat că telefonul e doar o jucărie. Doi ani mai târziu, nici dacă ar fi dat 25 milioane de dolari nu ar mai fi putut să se bucure de acest patent.

image

În 1877 compania de telefonie Bell era fondată, iar nouă ani mai târziu SUA avea 150.000 de abonaţi la telefonie. Bell a achiziţionat patentul lui Edison privind microfonul de carbon şi a făcut telefonul practic pentru distanţe lungi.

Istoria telefoniei scrisă de Bell a continuat în 1915, când Bell şi Watson au vorbit peste continentul american, de la New York şi San Francisco.

Predecesorii lui Bell

Alexander Graham Bell nu a fost singurul care a venit cu ideea unui telefon. O serie de oameni au vorbit despre un asemenea sistem.

image

Charles Grafton Page a făcut un experiment în 1837, trecând curent electric printr-un fir legat la un magnet. A observat că la conectare şi deconectare ieşea un sunet. A denumit acest lucru muzică galvanică.

Innocenzo Manzetti a venit cu ideea unui telefon în 1844. Charles Bourseul în 1854 a scris un plan pentru un dispozitiv ce trimitea sunete şi cuvinte cu ajutorul electricităţii. Johann Philipp Reiss a fost primul om care a produs un dispozitiv electromagnetic care putea transmite note muzicale. Acest lucru s-a întâmplat în 1860.

Bell după Bell

Ca să înţelegeţi influenţa pe care a avut-o invenţia lui Bell, trebuie să vedem cum a evoluat firma sa. Dacă multe alte invenţii nu s-au continuat prin firme de succes, Bell a reuşit să fie şi un afacerist uriaş.

În 1889, Bell s-a dus la American Telephone and Telegraph Company. Mai simplu AT&T. În secolul XX AT &T a avut monopol, iar în cultura populară a devenit Ma Bell.

Istoria după telefonul lui Bell

Telefonul fix este deja aproape istorie. Telefonul mobil a câştigat planeta începând din anii ’90 până astăzi. De asemenea, liniile de comunicaţii GSM nu mai au monopol, ci convorbirile cu ajutorul internetului încep să devină mainstream. WhatsApp, Skype, acestea înlocuiesc serviciile tradiţionale. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite