REVIEW 3Doodler – imprimarea 3D se face din încheietură doar dacă ai mâna stabilă şi multă răbdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doodler este un proiect care a luat naştere pe platforma de crowdfunding Kickstarter. Creatorii lui au cerut suma de 30.000 de dolari, internauţii au oferit peste două milioane de dolari. Gadgetul care îţi permite să desenezi în 3D a ajuns şi în redacţia Tech Adevărul.

Am găsit dispozitivul 3Doodler la magazinul RoboFun, la preţul de 499 de lei, iar un set cu 25 de filamente costă 49 de lei. 

3Doodler arată ca un marker de mari dimensiuni. Designul este ergonomic şi dispozitivul este uşor de manevrat. Sub plasticul negru se află un mecanism care încălzeşte un pai din PLA (acid polilactic), dar şi un ventilator. Vârful este făcut din metal şi suntem avertizaţi să nu îl atingem pentru că este foarte fierbinte.

Pe aparat găsim două butoane. La apăsarea celui de jos, cantitatea de plastic care iese din 3Doodler este mare, dar viteza este mică. Apăsarea butonului de sus face ca materialul să iasă mai rapid din dispozitiv, dar în cantităţi mai mici.

image

Experienţă de utilizare

După conectarea 3Doodler la o sursă de curent (prin alimentatorul inclus în cutie) a trebuit să aştept două minute pentru ca dispozitivul să fie pregătit. Un LED m-a anunţat când puteam începe să lucreze (trecând de la roşu la verde).

La primele încercări, gadgetul poate fi chiar frustrant. Nu reuşeam să îmi dau seama exact cât ar trebui să insist asupra unui punct sau viteza cu care ar trebui să îmi mişc mâna.

Totuşi, după ce mi-am dat seama de aceste aspect, utilizarea a fost plăcută. Am învăţat să folosesc butonul de jos pentru a creea baza desenului 3D şi butonul de sus pentru momentele în care voiam să dezvolt structura în sus. Nu am creat Turnul Eiffel, cum au făcut creatorii lui în clipul de demonstraţie, dar a fost o experienţă distractivă.

Principala problemă atunci când voiam să desenez în plan vertical era că materialul nu se răcea suficient de repede şi se turtea dacă nu îl susţineam.

După ce terminam de desenat, rămâneau mereu firiciele de plastic subţiri care trebuiesc îndepărtate manual, dar acesta nu este un inconvenient major. Structurile sunt flexibile şi nu se rup uşor, iar asta este bine.

Eu am folosit hârtie pe post de suport, pentru a nu strica mobilierul şi desenele au rămas lipite. Cei care vor să realizeze structuri complexe trebuie să folosească ceva metalic pe post de suport.

image

Concluzie

3Doodler este un gadget interesant dar care are câteva probleme. 

Materialul nu se răceşte suficient de repede şi asta poate fi frustrant când încerci să construieşti pe verticală. 

Din când în când trebuie să faci pauză pentru a-i permite dispozitivului să se încingă. Plasticul nu iese mereu cu aceeaşi viteză şi uneori se buclează în aer.

L-aş cumpăra? Da! Este un instrument distractiv. Cu suficientă imaginaţie şi viziune de ansamblu chiar poţi construi lucruri interesante. Nu, probabil că nu vei construi Turnul Eiffel din prima, dar în timp nu se ştie ce ai putea dezvolta. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite