FOTO Facebook a venit la Politehnica cu gând de hackathon. „Adevărul“ a fost acolo şi îţi spune ce proiecte au câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E criză peste tot, aşa că de ce n-ar fi şi în programare? Companiile vor talente, talentele vor companiile şi banii lor, mai rămâne doar problema recrutării şi angajării. Facebook şi-a creat un obicei din a organiza diverse evenimente în acest scop, iar la ultimul, de la Politehnica, a fost şi „Adevărul“. N-am stat toate cele 24 de ore, dar i-am văzut la lucru pe viitorii ingineri în ale social media.

Într-un hol plin cu mese, scaune, fire şi Internet venit pe valurile WiFi-ului s-au pus la „codare“ câteva echipe de studenţi şi elevi. Unii au venit cu proiecte îndrăzneţe, să ajute lumea să polueze mai puţin, alţii cu proiecte de într-ajutorare a vecinului de transport în comun. Pe scurt, o echipă de doi liceeni de clasa a 11-a propune ca atunci când îţi cumperi un abonament pentru o zi, la RATB, prin SMS, să nu-l arunci, dacă ziua nu s-a încheiat, iar tu nu mai ai nevoie. Pur şi simplu oferă-l altcuiva, oferă-i codul respectiv.

hackathon facebook rosedu foto razvan baltaretu/adevarul

Evenimentul a fost organizat de Facebook, companie prezentă la eveniment cu câţiva angajaţi, împreună cu ROSEdu (Romanian Open Source Education). Eu am ajuns să discut cu Jackson Gabbard, inginer Facebook. S-a angajat la reţeaua socială în urmă cu 4 ani, a ajuns să lucreze şi la Timeline în acest timp, iar înainte de a ajunge la „Marele Albastru“ voia să fie profesor. Noaptea, însă, se ocupa de programare, această pasiune care a ajuns să-i fie meserie. Mi-a spus că dacă aş fi student, n-ar trebui să iau în calcul Facebook. S-ar putea să ajung şi să-mi placă atât de mult, încât să nu mai plec.

L-am întrebat şi cu privire la rivalitatea cu Google+, platformă care în ultimile luni s-a arătat mai dispusă în a oferi diverse funcţii pe care Facebook încă nu le are, dar în ciuda acestui fapt, utilizatorii încă nu năvălesc pe reţea. „Google şi Facebook gândesc altfel produsele, gândesc altfel orientarea lor faţă de oameni. Nu înseamnă că unii o fac mai bine, iar alţii mai prost, ci pur şi simplu strategia e diferită şi apar diferenţe“, mi-a explicat Gabbard. Cât despre evenimentul din România, el a spus că se aştepta să-i vadă mai îndrăzneţi, să rişte mai mult, dar s-au dovedit puţin mai conservatori.

Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi unul dintre mentorii participanţilor la Innovation Labs, mi-a spus că lucrurile s-au schimbat în bine din primăvară, când au avut acel proiect. „Studenţii sunt mai interesaţi, dacă înainte aşteptam după ei până în ultima zi să se înscrie, acum vin încă de la început şi vin în număr mai mare. A trebuit chiar să mai triem din proiecte“, a afirmat acesta.

Pregătirile de dinaintea începerii hackathon-ului

image

Da, acest hackathon a avut şi premii şi premianţi, au fost oferite tablete Kindle Fire de 7 inci de la Amazon şi diverse alte materiale cu marca Facebook pe ele, iar premiul cel mai mare le-a adus câştigătorilor o excursie la Londra. Acolo se va desfăşura un hackathon regional.

Echipe şi proiecte câştigătoare

Marii câştigători au fost iRecycleThis care au gândit o aplicaţie care are drept obiectiv colectarea materialelor reciclabile. iRecycleThis va rula pe Android şi urmăreşte trimiterea unor informaţii (locul, tipul deşeului) prin Internet către un server pentru ca mai apoi să fie ridicate materialele de către firme specializate. Utilizatorii vor selecta o categorie şi vor realiza o poză a lucrurilor pe care vor să le recicleze. Sunt folosite coordonatele GPS, dar aplicaţia va cere şi un număr de telefon, pentru siguranţă.

Pe locul doi a venit echipa Flatride care a propus rezolvarea unei probleme a bicicliştilor: alegerea rutelor eficiente, fără dealuri. În momentul de faţă nu există nicio soluţie pentru această problemă. Google Maps oferă rute pentru bicicliţti, dar nu ţine cont de diferenţele de altitudine. Cea mai apropiată soluţie este FlattestRoute, dar nu face decât să afişeze diferenţele de altitudine, folosind tot date din Google Maps. Proiectul lor presupune că utilizatorii vor fi ţinuţi departe de pedalatul la deal.

hackathon facebook rosedu foto razvan baltaretu/adevarul

Trioul a fost completat de echipa The Four Amigos cu a lor „Panic Helper“, o aplicaţie de Android menită să îţi sară în ajutor atunci când eşti în pericol. Rulează în fundal, pe dispozitiv, poate fi declanşată automat, când detectează o decelerare bruscă foarte puternică (similară unui accident de maşină), printr-un buton Help sau printr-un semnal sonor de panică.

După ce aplicaţia a fost declanşată, există o serie de acţiuni. Fie porneşte un semnal de pericol şi trimite SMS-uri cu coordonatele curente către anumite numere, fie sună la Poliţie, Ambulanţă sau publică un mesaj pe reţelele sociale. De asemenea, ambulanţele ar putea fi anunţate imediat, dacă se regăsesc în zonă şi paramedicii au aplicaţia instalată.

Haideţi să discutăm pe Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite