Explozia unui Note 7 face o victimă. Compania ar vrea să oprească de la distanţă toate telefoanele
0Explozia unui Samsung Galaxy Note 7 a făcut o victimă. Compania a promis schimbarea modelelor, dar încă mai sunt multe la utilizatori.
Pe 2 septembrie, Samsung a admis că are o problemă. Până atunci, 35 de cazuri cu baterii defectuoase au fost semnalate. Acum, după ce o maşină şi o cameră de hotel au fost incendiate, un copil a fost rănit în timp ce folosea telefonul. „Copilul se uita la videoclipuri în momentul în care bateria a explodat. Mi-a declanşat alarmele de incendiu din casă“, a povestit bunica acestuia.
Copilul a fost dus la spital cu arsuri pe mai multe zone ale coropului, însă niciuna care să-i pună viaţa în pericol. Deocamdată, este cel mai serios caz provocat de Galaxy Note 7. Deocamdată, este la stadiul de zvon, dar problemele stârnite până acum i-ar fi forţat pe cei de la Samsung să oprească telefoanele de la distanţă. Nu e cert dacă va face asta pe 30 septembrie, nu există nicio poziţie oficială a companiei, şi ar putea suna drept o soluţie, dar datele utilizatorilor ar fi pierdute.
Informaţia a apărut pe reddit, unde utilizatorul LimboJr a spus că ştie de la un reprezentant al companiei. Dacă toate telefoanele vor fi dezactivate, oamenii ar fi forţaţi să le întoarcă la magazine, dar ar şi arăta cam cât control are compania asupra dispozitivelor. Aici nu este, totuşi, vorba de Find my iPhone sau Android Device Manager, opţiuni prin care poţi şterge de la distanţă telefoane pierdute.
Scurtă cronologie a problemelor Samsung
Spre finalul lunii august, în China era raportat primul incident cu Galaxy Note 7. Unul dintre modele a explodat în timp ce era încărcat cu un adaptor de la microUSB la USB Type-C, noul port folosit de Samsung. În mai puţin de o săptămână, Samsung transmitea un comunicat de presă prin care informa posesorii de telefoane că trebuie renunţe la acestea. Compania a spus că sunt şanse mari ca acestea să explodeze în timpul încărcării sau când sunt supraîncălzite. Tot atunci, vânzările de Samsung Galaxy Note 7 au fost oprite oficial. În unele ţări era disponibil în magazine, în România era doar la precomandă.
„Până pe 1 septembrie, au fost 35 de cazuri raportate la nivel global şi în prezent derulăm o investigaţie la nivel de furnizori pentru a identifica acele baterii defecte disponibile în modelele din piaţă. Oricum, am oprit vânzările din considerente de siguranţă a utilizatorilor“, a comunicat compania pe 2 septembrie. Totuşi, cazurile n-au dispărut, ci au devenit mai serioase. Un utilizator din Australia l-a lăsat la încărcat, peste noapte, în camera de hotel. S-a trezit când telefonul a explodat şi a stârnit un incendiu care a dus la pagube de 1.400 de dolari. Samsung a declarat atunci că va investiga problema şi va suporta costurile de renovare. În Statele Unite ale Americii, un utilizator îşi încărca telefonul în maşină când acesta a explodat şi a pornit un incendiu. Maşina a fost distrusă.
La o săptămână după incidentul din Australia, trei companii aeriene locale au interzis încărcarea sau folosirea acestui telefon în timpul zborului: Qantas, Jetstar şi Virgin Australia. În SUA, FAA (Federal Aviation Authority), autoritatea care reglementează spaţiul aerian, a recomandat acelaşi lucru, dar fără a impune o interdicţie.
Prin ultima declaraţie oficială, compania le solicită utilizatorilor să renunţe complet la telefoane şi să aplice în programul de rechemare şi schimb pentru a-şi recupera banii, conform Reuters. Deşi în România telefonul avea să ajungă la clienţi pe 2 septembrie, unii dintre doritori l-au cumpărat prin canale neoficiale. Însă şi aceştia pot să intre în programul de schimbare.
De ce explodează şi cum îşi recuperează banii românii
Samsung susţine că a identificat problema şi este una care afectează doar bateriile produse de sud-coreeni, adică sunt afectate aproximativ 75% din telefoane. Chiar şi aşa, compania ar putea pierde mai mult de un miliard de dolari prin derularea programului de schimbare şi prin distrugerea unităţilor cu probleme. „Investigaţa noastră internă a arătat că este vorba de problemă cu una dintre celulele bateriei. Se supraîncălzeşte când anodul intră în contact cu catodul bateriei, un caz foarte rar ce are loc din cauza unei erori foarte rare în procesul de producţiei“, a transmis Samsung. Pe piaţă, până pe 1 septembrie, erau puse în vânzare aproximativ 2,5 milioane de telefoane.
În România, unităţi fără probleme vor fi puse la vânzare din 19 septembrie. Utilizatorii care deţin deja un Galaxy Note7 au posibilitatea să îl schimbe cu unul nou, dar abia din 19 septembrie, prin intermediul magazinului sau operatorului televom de unde au achiziţionat produsul. Mai mult, dacă nu mai vor Note 7, pentru că şi următoarea variantă ar putea avea probleme, pot schimba oricând actualul dispozitiv Galaxy Note7 cu un Galaxy S7 sau S7 edge. Diferenţa de preţ va fi returnată clienţilor.