Articol publicitar

ESET: Scăpați de aceste 10 obiceiuri proaste de securitate cibernetică. Puneți în practică 10 sfaturi de prevenție

0
0
Publicat:

Integrarea vieții digitale în lumea fizică aduce noi provocări pentru securitatea cibernetică. Lumea digitală oferă nenumărate oportunități, noi modalități de a comunica și socializa online, precum și acces la informații nelimitate despre orice subiect, dar poate expune utilizatorii la riscuri și pericole semnificative. Acesta este un moment bun pentru o evaluare a amprentei digitale proprii și pentru o reconfigurare a conturilor personale (e-mail, rețele sociale), cu scopul de a menține siguranța datelor dumneavoastră.

ESET consumer 2 jpg

Ultimii ani au fost plini de elemente perturbatoare la scară globală, cum ar fi pandemia, conflictul din Ucraina sau apariția noilor modalități de lucru, de acasă sau în mod hibrid, care au schimbat viața de zi cu zi a multora. Toate acestea au oferit atacatorilor cibernetici noi oportunități de a dezvolta metode de atac cu o dinamică în continuă schimbare. Ultima perioadă s-a dovedit a fi una dintre cele mai productive perioade de până acum pentru infractorii cibernetici, aceștia reușind să expună aproape 19 miliarde de înregistrări numai în prima jumătate a anului 2021.

Securitatea cibernetică îmbunătățită reduce riscurile asociate scurgerilor și breșelor de date, al pierderilor financiare asociate și al furtului de identitate. Costul acestui tip de fraudă a atins un record de 56 de miliarde de dolari în 2020, majoritatea acestor escrocherii derulându-se online. Deși companiile și organizațiile cu care interacționați digital au obligația și adesea responsabilitatea legală de a vă proteja informațiile, este important să adoptați și dvs. toate măsurile necesare pentru o bună protecție a acestora.

Pentru a rămâne vigilent și proactiv iată 10 întrebări care caută să identifice obiceiuri riscante, plus soluții la fiecare pentru a vă îmbunătăți igiena cibernetică:

1.    Omiteți să actualizați frecvent software-ul?

Una dintre principalele modalități prin care puteți fi atacat de infractorii cibernetici este prin exploatarea vulnerabilităților la nivelul sistemelor de operare și aplicațiilor de pe computerele și dispozitivele dvs. Peste 18.000 de astfel de erori au fost descoperite începând cu anul 2020, ajungându-se la o medie de mai mult de 50 de noi vulnerabilități software pe zi.

Sfatul ESET: Activați și mențineți activate actualizările automate. De asemenea, efectuați actualizări ori de câte ori vi se solicită. Această sarcină nu va interfera prea mult cu viața de zi cu zi și va evita orice inconvenient pe termen lung.

2.    Utilizați parole slabe sau refolosiți parolele pe mai multe conturi?

Deoarece avem atât de multe parole de reținut – în medie, în jur de 100 – deseori avem tendința de a le utiliza neatent. Folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi și alegerea datelor de autentificare ușor de ghicit oferă hackerilor un avantaj imens. Aceștia folosesc software pentru a ocoli criptarea slabă, pentru a testa conectarea cu variante de parole utilizate în mod obișnuit și pentru a încerca să utilizeze parolele deja compromise ale altor conturi (fenomen cunoscut sub numele de credential stuffing).

Sfatul ESET: Un manager de parole este foarte util, deoarece acesta stochează toate parolele sau frazele de acces puternice și unice. De asemenea, activați autentificarea cu doi factori (2FA) pe orice cont care oferă această funcție.

3.    Folosiți rețelele Wi-Fi publice pentru orice conexiune?

Obiceiul de a utiliza rețelele Wi-Fi publice nu este lipsit de riscuri. Hackerii pot folosi aceste rețele pentru a vă spiona și a colecta date despre cum utilizați internetul, pentru a vă accesa conturile și pentru a vă fura identitatea.

Sfatul ESET: Încercați să evitați cu totul aceste hotspot-uri publice, pentru a rămâne în siguranță. Totuși, dacă trebuie să le utilizați, este important să nu vă conectați la niciun cont important în timp ce folosiți rețeaua Wi-Fi publică.

ESET consumer 1 jpg

4.    Accesați uneori link-uri din e-mail-uri sau din mesaje private nesolicitate?

Una dintre cele mai prolifice amenințări cibernetice din zilele noastre este phishing-ul. Infractorii cibernetici utilizează o tehnică cunoscută sub numele de inginerie socială, prin care încearcă să păcălească victima să dea click pe un link malițios sau să deschidă un fișier atașat încărcat cu malware. Ei profită de credulitatea utilizatorului și încearcă, adesea, să forțeze luarea rapidă de decizii, dând mesajului un sentiment de urgență.

Sfatul ESET: Este bine să analizați de două ori înainte de a da click. Verificați cu atenție persoana sau compania care trimite e-mail-ul pentru a vă asigura că este un demers legitim, precum și textul la nivel de ortografie. Fiți precaut și nu cedați presiunii de a acționa în grabă.

5.    Omiteți să instalați soluțiile de protecție pe toate dispozitivele?

Ar trebui să aveți protecție antivirus și anti-malware de la un furnizor de renume pe toate computerele dvs, mai ales pentru că care amenințările cibernetice sunt tot mai prezente. Cercetările sugerează că petrecem aproape 5.000 de ore în fiecare an utilizând gadgeturi și diverse dispozitive conectate și evidențiază numărul crescut de oportunități de a instala aplicații sau de a accesa site-uri web rău intenționate.

Sfatul ESET: Extindeți securitatea cibernetică și în cazul dispozitivelor mobile sau tablete. Instalați și configurați o soluție de protecție anti-malware de renume pe toate dispozitivele dvs. și ale copiilor dvs., pentru a ține la distanță atacatorii.

6.    Folosiți pentru tranzacții site-uri web fără a verifica dacă sunt securizate?

Site-urile HTTPS folosesc criptarea pentru a proteja traficul care trece de la browserul dvs. web la site-ul în cauză. Criptarea are scopul de a confirma că acel site web este autentic și că nu este o proprietate web frauduloasă sau de tip phishing și de a vă asigura că infractorii cibernetici nu vă pot intercepta fluxul de comunicare pentru a fura parole și informații financiare. Deși multe site-uri de phishing folosesc HTTPS în zilele noastre, cu puțină atenție puteți identifica site-urile false.

Sfatul ESET: Căutați întotdeauna simbolul lacătului în fața link-ului și analizați ortografia, mai ales în cazul site-urilor brandurilor cunoscute, cel mai adesea falsificate. Luați în considerare orice notificare de alertă din partea browserului dvs. și analizați suplimentar sursa site-urilor suspecte.

7.    Combinați online conturi din viața personală cu cele din profesională?

Evoluția ultimilor ani a impus găsirea unui echilibru între viața profesională și viața privată. Pe măsură ce granițele dintre cele două devin din ce în ce mai neclare, riscurile cibernetice devin din ce în ce mai mari. De exemplu, ce se întâmplă dacă vă folosiți adresa de e-mail și parola de la serviciu pentru a vă înregistra pe site-uri de cumpărături sau pe alte site-uri și acele site-uri sunt compromise? În acest caz, hackerii ar putea să vă compromită contul business și să sustragă informațiile companiei. Riscurile există și din cealaltă perspectivă: utilizarea dispozitivelor personale neprotejate la locul de muncă adaugă, de asemenea, un risc suplimentar când vine vorba de securitate. În acest scenariu, dacă respectiva companie este atacată, hackerii pot avea acces la datele dvs. personale pe care le pot exploata.

Sfatul ESET:  În ceea ce privește navigarea în online, puneți bariere între muncă și viața personală. Folosiți dispozitivele de lucru doar pentru accesarea de informații business și conectarea cu colegii dvs. iar dispozitivele personale în interes personal. Astfel, evitați ca informațiile dvs. personale sau datele companiei să ajungă pe mâinile infractorilor.

8.    Ați putea lua în considerare să divulgați date personale la telefon?

Phishingul vocal, numit și vishing, este o modalitate din ce în ce mai populară de a obține informații personale și financiare de la victime. Escrocii își maschează adesea numărul real pentru a adăuga legitimitate atacului.

Sfatul ESET: Regula de bază este să nu distribuiți informații sensibile prin telefon. Întrebați cine este apelantul și ce companie reprezintă, iar apoi verificați foarte atent datele primite.

9.    Nu aveți implementat un backup regulat al datelor?

Ransomware-ul costă companiile sute de milioane anual. Deși am putea crede că acest tip de atac cibernetic vizează exclusiv companiile, trebuie să știm că și utilizatorul obișnuit de internet poate fi o țintă. Atacatorul v-ar putea bloca accesul la computerul dvs. de acasă, toate datele de pe el și, eventual, stocarea în cloud, ar putea fi pierdute pentru totdeauna – inclusiv fotografiile de familie și documentele importante de lucru.

Sfatul ESET: Pentru a vă putea păstra imaginile și documentele în siguranță, realizați backup-uri regulate, conform celei mai recomandate reguli de bune practici 3-2-1. Politica de backup 3-2-1 susține că ar trebui să aveți 3 copii ale datelor dvs. (datele de producție și 2 copii de rezervă), pe două medii de stocare diferite (Hard-Disk/NAS), cu o copie stocată în afara locuinței, pentru recuperarea eficientă în caz de orice incident.

10. Folosiți dispozitive de tip smart home fără a fi preocupat de securitate?

Aproape o treime dintre casele din Europa sunt echipate cu gadgeturi inteligente, cum ar fi asistenți vocali, televizoare inteligente și camere de securitate. Dar, oferindu-le capacitatea de a se conecta la internet, aceste dispozitive devin ținte și mai atractive pentru infractorii cibernetici. Acestea pot fi piratate și transformate în rețele botnet pentru a lansa atacuri asupra altora sau pot fi folosite ca o poartă către restul dispozitivelor și datelor dvs.

Sfatul ESET: Pentru a le proteja, schimbați parola implicită la pornire. De asemenea, asigurați-vă că alegeți un furnizor care are o experiență de remediere a vulnerabilităților cunoscute în produsele lor și cercetați potențialele lacune de securitate asociate înainte de a cumpăra un gadget.

Prevenția este întotdeauna cea mai bună cale de acțiune. Este de la sine înțeles că, renunțând la aceste obiceiuri proaste și urmând aceste 10 sfaturi de cele mai bune practici, există posibilitatea să vă confruntați în continuare cu riscuri specifice atunci când navigați online. Aveți întotdeauna grijă să nu deschideți sau să răspundeți la e-mailuri sau mesaje online nesolicitate sau suspecte. De asemenea, asigurați-vă că criptarea datelor laptopului este activată, pentru a limita riscul ca datele confidențiale să fie compromise în cazul furtului sau al pierderii dispozitivului.

ESET, lider global pe piața de soluții de securitate antivirus și antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții de securitate pentru PC, Mac și Android, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetică. 

ESET Internet Security este o soluție de securitate all-in-one, ce oferă o protecție solidă pentru utilizatorii care navighează activ pe web, bazată pe cea mai eficientă combinație ESET de detecție antivirus și antimalware, viteză și ușurință în utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideală pentru utilizatorii preocupați de confidențialitatea datelor, care utilizează în mod activ internetul pentru cumpărături, servicii bancare, muncă și comunicare. Pe lângă funcționalitățile de Antivirus, Antispyware și Firewall, ESET Internet Security securizează camera web și verifică securitatea routerului de acasă și a dispozitivelor inteligente conectate la acesta.

Produsul face față astfel provocării de a gestiona și proteja utilizatorii activi de internet în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice.

Soluția poate fi testată gratuit 30 de zile, fără obligații ulterioare, iar pentru utilizare pe un număr mare de stații business puteți solicita o evaluare gratuită aici.

ESET consumer 3 jpg
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite