După 10 ani: primul iPhone a fost distrus de critici, dar a devenit standard pentru toate telefoanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie 2007, Steve Jobs prezenta ceea ce avea să fie cel mai de succes produs al Apple. Primul model n-a fost excelent, dar a schimbat modul în care folosim internetul şi telefonul.

Se prea poate ca Steve Jobs să fi devenit o legendă a tehnologiei datorită încrederii în iPhone. După ce în anii '70, împreună cu alţi colegi, a pus bazele computerelor personale, iar la începutul anilor 2000 a lansat versiunea modernă, digitală, a unui Walkman, iPhone a reprezentat cel mai bun moment pentru el şi Apple. Primul model nu era deloc excepţional, nu avea Bluetooth, slot de card şi nici nu oferea acces la baterie. 

Totuşi, acel telefon făcea trei lucruri bine: oferea acces la internet cu un browser mai bun decât toate celelalte, avea ecran tactil capacitiv de 3,5 inci (încă era vremea celor rezistive) şi avea câteva aplicaţii care anunţau dezvoltarea unui întreg ecosistem pentru platformă. Preţul era mare, nu avea conectivitate 3G, doar internet prin WiFi şi 2G, iar magazinul cu aplicaţii avea să fie lansat odată cu iPhone 3G. 

În septembrie 2016, a fost lansat iPhone 7, ultimul dispozitiv din serie. Tot anul trecut, vânzările de telefoane Apple au scăzut pentru prima dată în nouă ani. Iar în acest deceniu, iPhone a devenit standard pentru o industrie în care au crescut Samsung, Huawei, o mulţime de companii din China şi Google ca furnizor de sistem de operare şi magazin cu aplicaţii. 

Prezentarea primul iPhone de către Steve Jobs.

iPhone 7 e de 240 de ori mai rapid decât primul iPhone, are ecran cu 1,2 inci mai mare (sau 2 inci, dacă e Plus), oferă o performanţă grafică de 120 de ori mai bună, camera foto e de 12 megapixeli şi filmează 4K, iar App Store oferă acces la sute de mii de aplicaţii. Din 2017 încolo, pentru următorii 10 ani, atât Apple, cât şi ceilalţi producători, trebuie să găsească un nou dispozitiv vedetă. 

image

Primul iPhone era un prototip

Toţi cei implicaţi în crearea primul iPhone ştiau că e un prototip, chiar şi pe scena pe care a fost prezentat. Tocmai de aceea a şi fost întârziat câteva luni, înainte de a fi disponibil în magazine. Vina îi aparţine lui Steve Jobs.

A avut cerinţe care i-au forţat pe ingineri să facă diverse compromisuri. Povestea a apărut mai târziu şi a fost prezentată de The New York Times şi de acolo aflăm că ei nu erau siguri că toate funcţionalităţile pe care Jobs le voia prezentate vor fi cu adevărat prezentate. El avea la dispoziţie mai multe telefoane pentru fiecare segment, iar în sală inginerii săi aveau propria lor soluţie pentru a rezista.

image

"Până la final, Grignon (Andy Grignon era responsabil de modulele radio din iPhone, componente esenţiale pentru a face un aşa dispozitiv telefon - n.red) nu era doar mulţumit, era beat. A adus o ploscă cu wisky pentru a se linişti", scrie NYTimes. Pe rândul cinci, erau cinci-şase oameni, ingineri şi manageri, care luau câte o gură de alcool după fiecare prezentare a lui Steve Jobs de care erau responsabili.

Când au ajuns la final, şi totul a funcţionat aşa cum trebuia, au golit plosca. A fost cel mai bun demo pe care oricare dintre noi l-a văzut, mai notează publicaţia. Aşa a început deceniul Apple în care a dominat piaţa telefoniei mobile şi a adus o mulţime de schimbări directe şi indirecte

iPhone era un pariu care putea deveni eşec sau succes

După ce Steve Jobs a prezentat primul iPhone, au început să apar reacţii. De la cea a lui Steve Balmer, pe atunci director Microsoft, până la comentarii pe internet, nimeni nu părea să aibă încredere în noul produs. Era de înţeles. Era vremea în care Nokia şi BlackBerry conduceau piaţa şi pe lângă ei erau companii care imitau ce fac (cum se întâmplă acum cu Samsung şi Apple). Între timp, Nokia a devenit cu totul altceva, BlackBerry a anunţat că nu va mai face telefoane, ci doar va vinde sub licenţă numele, iar Android e platforma dominantă.

image

Se prea poate însă ca reacţiile de pe internet să fi fost cele mai exagerate. The Atlantic a adunat câteva din acea vreme. 

„Se pare că niciunul dintre voi nu înţelege cum e o idee proastă să ai doar ecran tactil pe telefon. Prevăd o mulţime de probleme evidente. Mulţumesc, dar eu voi rămâne la Samsung A707." „Touchscreen? GROAZNICĂ idee. Acest lucru nu va funcţiona niciodată." „Nici în ruptul capului, Apple! Ăsta e finalul!” „Arată ca un hibrid ciudat între iPod, telefon şi PDA. E strălucitor acum, dar sunt sigur că nu va rămâne multă vreme aşa."

Au fost însă şi oameni care au încurajat ideea. „LA NAIBA! Dacă crezi că e mare, uită-te la poza cu Steve când îl ţine, e cât un Motorola Razr! WiFi! Tot ce trebuie, adio toţi ceilalţi producători de telefoane din lume." „Toate aceste comentarii îmi amintesc de oamenii care credeau că iPod va fi un eşec."

Într-un mesaj publicat de Apple cu ocazia aniversării, Tim Cook, actualul director Apple, susţine că iPhone rămâne cel mai important produs pentru Apple şi o parte esenţială din viaţa utilizatorilor. El promite că ce-i mai bun abia urmează pentru iPhone şi utilizatorii săi, dar aceste cuvinte vin la câteva zile după 2016. E anul în care salariul său a fost redus, pentru că nu şi-a atins obiectivele. Realist ar fi că ce-i mai greu abia acum vine pentru Apple şi iPhone.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite