Cum vorbeşti „cu mănuşi“ la telefon. Accesoriile vestimentare care permit utilizarea ecranelor senzitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănuşile speciale permit acţionarea ecranului touchscreen şi ascultarea la receptor FOTO tekonade.com
Mănuşile speciale permit acţionarea ecranului touchscreen şi ascultarea la receptor FOTO tekonade.com

Utilizatorii dispozitivelor cu ecrane tactile nu mai trebuie să îngheţe ca să-şi folosească gadgeturile în anotimpul rece. Majoritatea oamenilor folosesc telefonul mobil în toate împrejurările. Tot mai mulţi au smartphone cu ecran senzitiv, dar acesta prezintă un dezavantaj iarna: display-ul nu răspunde comenzilor cu mănuşi. Ei au, acum, alternativa „mănuşilor gadget“

Deşi este poate cea mai populară tehnologie, ecranul capacitiv nu poate fi folosit cu mănuşile obişnuite. Acesta este principalul său dezavantaj încă din 2007, odată cu primul iPhone de la Apple. Singurul care putea înlocui interacţiunea degetului cu display-ul era un stylus special, până la apariţia mănuşilor touchscreen.

Tehnologia din spatele ecranului

Ecranul capacitiv nu funcţionează cu orice obiect, deoarece foloseşte impulsul electric pentru a identifica o atingere. Suprafaţa se încarcă cu sarcină electrică, iar la atingere o parte se transferă în corpul utilizatorului, cea de pe panou diminuându-se. Diferenţa este apoi măsurată şi sunt calculate coordonatele punctului de atingere. Însă mănuşile mai groase blochează acest transfer, de aceea au fost create cele care pot fi folosite cu un ecran capacitiv.

Ecranul răspunde şi la atingerea cu obiectele care conţin cupru sau aluminiu. Dar poate fi folosită şi o baterie, deoarece are sarcină electrică. Însă acestea nu au o precizie prea bună şi nu sunt foarte practice.

Mănuşile create special pentru ecranele tactile au vârful degetelor modificat pentru a conduce electricitatea. La unele modele, doar indexul şi degetul mare pot fi folosite, iar la altele sunt disponibile toate zece. Astfel, sarcina electrică a ecranului se descarcă şi sunt înregistrate atingerile, iar utilizatorul nu mai trebuie să apeleze la compromisuri, cum ar fi tăierea degetelor mănuşii sau scoaterea acesteia de fiecare dată când are nevoie de telefon.

Mănuşi făcute manual

Orice mănuşi se pot transforma în unele touchscreen. Gabi, un tânăr de 24 de ani, s-a pregătit de iarnă. „Am cusut în vârful degetelor de la mănuşi câteva fire de sârmă de cupru dintr-o bobină veche. Am aflat asta la un curs“, a spus studentul de la Politehnica.


Utilizatorii care vor să cumpere aceste accesorii vestimentare gata făcute au la dispoziţie o gamă largă. Începând de la câteva zeci de lei, accesoriile „high tech“ pot ajunge să coste cât un dispozitiv mai ieftin, aproximativ 350 de lei. Utilizatorii au la dispoziţie chiar şi opţiunea mănuşilor touchscreen de schi – „cu degete gizmonautice“, după cum sunt promovate online. Aceştia vor trebui să scoată aproximativ 300 de lei din buzunarul alăturat celui care le găzduieşte telefonul.

Cele mai specializate gadget-uri

Mănuşile care oferă servicii complete utilizatorilor sunt „doi în unu“: au atât zonă pentru touchscreen pe degete, cât şi bluetooth. Gestul care simbolizează „ne auzim la telefon“ este folosit la propriu cu aceste mănuşi. La degetul mare este un receptor conectat la telefon.

Ecranele se adaptează însă şi există deja modele care nu mai necesită mănuşi. De exemplu, Lumia 920 are ecran supersenzitiv care înregistrează atingerea oricărui obiect, de la pix la mănuşi groase. Iar alţi producători au ales introducerea unui stylus la modelele cu care utilizatorii nu se pot purta „cu mănuşi“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite