Val de infracțiuni cibernetice în care este folosit numele Poștei Române : „Nu accesați SMS-urile suspecte”

0
Publicat:

Compania națională „Poșta Română” avertizează asupra unui nou val de acțiuni pishing în care îi este folosit numele. Infractorii cibernetici atentează la conturile și datele personale ale utilizatorilor de internet prin e-mail-uri și SMS-uri în care se folosesc de numele Poștei Române. 

Avertisment Posta Română  - Foto Facebook Poșta Română
Avertisment Posta Română - Foto Facebook Poșta Română

Un comunicat de presă al Companiei Naționale „Poșta Română” avertizează asupra acestui val de infracțiuni în care îi este folosit numele, de altfel aceștia transmit că victimele sunt alese la întâmplare: unele sunt clienţi ai companiei, iar alţii nu folosesc serviciile poştale ale companiei.

Hakerii trimit un SMS, de pe un număr de telefon din România, prin care destinatarului i se comunică faptul că are de primit un colet, dar adresa este incorectă sau informațiile nu sunt complete. Destinatarului i se pune la dispoziție un link, pe care ar trebui să-l copieze în browser și să-l deschidă. Pagina web către care îl duce link-ul îi cere persoanei care o deschide să completeze datele personale, de la adresa, până la toate detaliile aflate pe cardul bancar.

Poșta Română avertizează că banii sunt retrași rapid de pe card, dacă persoana oferă detaliile contului bancar.

"În ciuda tuturor acestor acţiuni de phishing, îi asigurăm pe cei care pot deveni ţinta unor astfel de acţiuni că Poşta Română este foarte riguroasă în ceea ce priveşte datele cu caracter personal ale clienţilor ei. De asemenea, compania a activat un sistem complex de protecţie a acestora, pe care îl foloseşte cu succes. Acesta este parte din strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii şi a serviciilor", a precizat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale "Poşta Română", citat de Agerpres.

Cum identificăm acțiunile de pishing ale hakerilor

Pentru a vă proteja de un atac cibernetic ar trebui să acordați mare atenție mesajelor pe care le primiți și mai ales să nu oferiți datele personale, în cazul în care nu sunteți siguri de proveniența mesajului.

Exemplu SMS fraudulos în care este folosit numele companiei „Poșta Română”
Exemplu SMS fraudulos în care este folosit numele companiei „Poșta Română”

Mesajele care conțin greșeli gramaticale sau alte erori, de exemplu numele „Poșta Română” scris cu litere dublate sau cu altă terminație a site-ului, alta decât „.ro”, cele în care exprimarea este evazivă sau în care link-ul pare neobișnuit ar trebui să ne trezească suspiciunea.

Compania Poşta Română atrage atenţia că operează exclusiv cu site-ul său oficial şi cu pagina de Facebook: www.posta-romana.ro şi www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana.

De aceea, orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial şi real nu aparţine companiei şi nu trebuie accesat, precizează Poşta Română.

"Ce trebuie să faceţi dacă primiţi un mesaj suspect: În primul rând, nu acţionaţi impulsiv. Citiţi de mai multe orice mesaj care vă ridică suspiciuni; Nu deschideţi acel mesaj şi îl marcaţi ca spam; Nu accesaţi link-ul; Faceţi sesizare la https://dnsc.ro/contact", se spune în comunicat.

Mai mult decât atât, Poşta Română menționează că nu solicită clienţilor să îi furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale.

"Compania Naţională Poşta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail: suportclienti@posta-romana.ro şi noreply@posta-romana.ro. În ceea ce priveşte comunicarea prin SMS-uri, cele transmise din partea Companiei sunt exclusiv mesaje strict informative, prin care clientul este anunţat că i-a sosit coletul la subunitatea poştală aferentă, intervalul orar la care poate ridica trimiterea şi, eventual, dacă sunt taxe de achitat", subliniază comunicatul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite