Cercetător ESET: Ce se întâmplă când dark web se mută pe reţelele sociale

0
0
Telegram Dark web hacker FOTO Shutterstock
Telegram. FOTO Shutterstock

Vom face o excursie ├«n col┼úurile ├«ntunecate ale Telegramului, care a devenit una dintre platformele preferate ale criminalilor cibernetici care v├ónd orice, de la droguri ilegale la bani fal┼či ┼či certificate de vaccinare COVID-19.

Jake Moore, cercet─âtor ESET, poveste┼čte pe blog, cum a devenit Telegram noul spa┼úiu al tranzac┼úiilor ilicite.

Cu doar c├ó┼úiva ani ├«n urm─â, serviciile ilicite ┼či contrabanda online se perpetuau doar cu ajutorul┬ádark web. Oamenii care au frecventat site-uri din aceast─â zon─â a internetului au ┼čtiut s─â profite de anonimatul oferit ┼či de multe ori au reu┼čit s─â se sustrag─â de la aplicarea legii.┬á

C├ó┼úiva ani mai t├órziu, lucrurile par s─â ia o alt─â turnur─â. Acum vedem produse ┼či servicii ilegale promovate agresiv pe re┼úelele de socializare populare, unde pie┼úele criminale popularizate devin accesibile maselor, poli┼úia neav├ónd alt─â solu┼úie dec├ót s─â supravegheze continuu.

C├ónd am┬ácercetat anterior┬áinfrac┼úiuni online al─âturi de poli┼úie, v├ónzarea de droguri pe dark web era o afacere de mare amploare. Pie┼úele precum Silk Road ┼či AlphaBay au fost paradisuri pentru poten┼úialii cump─âr─âtori, unde comparau ┼či cump─ârau orice doreau. Fiind proteja┼úi de anonimat, o configura┼úie care permitea banilor s─â circule prin conturi escrow ┼či chiar un sistem de recenziere a produselor oferite, nu e de mirare c─â infractorii cibernetici apelau la aceste aceste site-uri dark web.

Cu toate acestea, ├«nchiderile constante ale acestor pie┼úe ┼či dificultatea de a atrage un num─âr mare de persoane pe dark web au f─âcut ca grup─ârile criminale s─â reg├óndeasc─â continuu modul ├«n care s─â se fac─â cunoscu┼úi pe pie┼úele lor. ├Än acela┼či timp, pandemia de COVID-19 a ajutat la deschiderea unor noi c─âi pentru activit─â┼úi criminale, de la vulnerabilizarea sistemelor folosite ├«n munca de acas─â p├ón─â la accesul restric┼úionat la loca┼úii ┼či utilizarea certificatelor pentru vaccin. Oamenii sunt online mai mult ca niciodat─â ┼či pot fi, de asemenea, mai susceptibili la oferte ilicite.

Cine mai are nevoie de dark web?

├Än ultimii ani, au ap─ârut noi platforme pe care infractorii le-au exploatat, poate Telegram fiind cel mai notabil exemplu. Telegram este o platform─â de mesagerie instantanee, gratuit─â, open-source, bazat─â pe cloud, care a c├ó┼čtigat o popularitate uria┼č─â, deoarece oamenii doresc comunica┼úii axate pe confiden┼úialitate. Desigur, este o aplica┼úie complet legitim─â care ofer─â mesaje ┼či apeluri criptate end-to-end, astfel ├«nc├ót ISP-urile ┼či alte ter┼úe p─âr┼úi s─â nu poat─â accesa datele.

Deloc surprinz─âtor, ├«ns─â, platforma a atras aten┼úia infractorilor care sunt dornici s─â profite de aceast─â confiden┼úialitate. Prin ea se ofer─â orice, de la droguri, bani contraf─âcu┼úi, detalii ale cardurilor de credit furate ┼či alte date personale p├ón─â la servicii de asasinat (sau, mai degrab─â, ├«n┼čel─âtorii). ├Än special, unii v├ónz─âtori ofer─â, de asemenea, certificate frauduloase de vaccinare NHS COVID-19, certificate pentru permisiunea de c─âl─âtorie ┼či carduri de vaccin, fiecare pentru aproximativ 200 de lire sterline.

├Än mod ├«ngrijor─âtor, aceste grupuri Telegram pot fi localizate ├«n c├óteva clipe ┼či cu doar c├óteva click-uri. Ceea ce este poate ┼či mai ├«ngrijor─âtor este num─ârul de utilizatori la care ajunge aceast─â informa┼úie. Unele grupuri au sute de mii de membri, deschiz├ónd noua pia┼ú─â dark web unui public uria┼č.

Dar Telegram nu este unicul caz.┬áUtilizatorii TikTok┬áau oferit, de asemenea, droguri unei poten┼úiale pie┼úe. Drogurile de clasa A puteau fi g─âsite pe site ├«n c├óteva secunde, atr─âg├ónd oamenii s─â foloseasc─â func┼úia de chat pentru a-┼či comanda narcotice. Tranzi┼úia c─âtre servicii u┼čor accesibile ┼či modul ├«n care dealerii sunt deschi┼či la comunicare chiar ┼či pe o platform─â necriptat─â sugereaz─â eforturile ├«ndr─âzne┼úe la care se angajeaz─â r─âuvoitorii pentru a valorifica pia┼úa ├«n r├óndul tinerilor. ├Än plus, modul ├«n care tinerii sunt expu┼či online la consumul de droguri ┼či la accesoriile specifice consumului normalizeaz─â rapid percep┼úia pentru astfel de substan┼úe, ceea ce, la r├óndul s─âu, exacerbeaz─â problemele conexe mai ample.

Platformele de social media

Am desc─ârcat Telegram pentru prima dat─â ├«n 2019, dar abia ├«n anul urm─âtor am aprofundat caracteristica ÔÇ×CanaleÔÇŁ. Canalele permit oricui utilizator care descarc─â aplica┼úia ┼či o configureaz─â cu num─ârul de telefon s─â caute orice ar putea s─â-l intereseze. A┼ča c─â, ├«n scop de cercetare, am c─âutat servicii ilegale ┼či contraband─â. Am fost ┼čocat de c├ót de repede mi s-au oferit tot felul de activit─â┼úi aparent criminale. De fapt, am putut s─â descarc Telegram ┼či s─â intru pe aceste canale ├«n mai pu┼úin de un minut.

Odat─â ajuns acolo, am intrat ├«n contact cu grupuri din mai multe ┼ú─âri, toate oferind carduri ┼či permise care sunt anun┼úate c─â pot func┼úiona local. Permisele pot oferi acces la c─âl─âtorii ┼či evenimente interna┼úionale, ridic├óndu-mi ├«ntreb─âri tulbur─âtoare despre modul ├«n care aceste escrocherii func┼úioneaz─â la scar─â global─â. Ace┼čti v├ónz─âtori ofer─â, de asemenea, coduri QR de vaccinare, pa┼čapoarte de vaccinare ┼či posibilitatea de a introduce codurile ├«n diverse baze de date, facilit├ónd, astfel, c─âl─âtoriile interna┼úionale ┼či intrarea ├«n locurile care solicit─â dovada de vaccinare.

Poate p─ârea mai pu┼úin periculos sau chiar legal s─â cump─âra┼úi prin intermediul canalelor de socializare dec├ót prin dark web, dar acest aspect este, de fapt, doar o parte a problemei. Aceast─â not─â de respectabilitate dat─â de platform─â poate ├«ncuraja at├ót v├ónz─âtorii, c├ót ┼či cump─âr─âtorii, ceea ce duce la o cre┼čtere a activit─â┼úii ilicite. Din p─âcate, aceste v├ónz─âri finan┼úeaz─â adesea mai departe alte infrac┼úiuni mai profitabile ┼či mai periculoase ┼či ciclul continu─â.

Telegram are peste 500 de milioane de utilizatori ┼či a devenit mai popular ├«n ultimii ani, datorit─â reputa┼úiei sale ca platform─â de mesagerie ┼či re┼úea social─â sigur─â. Pe m─âsur─â ce aplica┼úii precum WhatsApp au fost supuse controlului pentru confiden┼úialitatea datelor, utilizatorii au apelat la Signal ┼či Telegram ca o alternativ─â mai bun─â pentru confiden┼úialitate. Din p─âcate, aceasta poate fi ┼či o sabie cu dou─â t─âi┼čuri. Desigur, este vital ca utilizatorii s─â aib─â ├«ncredere c─â informa┼úiile ┼či mesajele lor personale sunt ┼úinute departe de privirile indiscrete, dar acest lucru poate ac┼úiona ┼či ca o plas─â de siguran┼ú─â pentru infractorii cibernetici, datorit─â modului ├«n care comunica┼úiile lor pot fi ┼úinute sub radar.

 

Anunturi Telegram dark web capturi Esetblog

Criminalii cibernetici sunt la fel de ├«ncrez─âtori ├«n capacitatea lor de a se sustrage de la aplicarea legii pe canalele Telegram ca ┼či ├«n cazul dark web-ului, dar acum beneficiaz─â ┼či de un num─âr exponen┼úial mai mare de clien┼úi. Pe m─âsur─â ce tot mai mul┼úi oameni descarc─â astfel de aplica┼úii axate pe confiden┼úialitate, lumea interlop─â criminal─â ├«i a┼čteapt─â cu bra┼úele deschise.

De ce sunt greu de prins infractorii cibernetici chiar ┼či pe ÔÇ×web-ul deschisÔÇŁ?

Simplu spus, infractorii cibernetici se folosesc de confiden┼úialitatea promis─â de Telegram ┼či alte servicii. Folosind re┼úelele private virtuale (VPN), plus alte instrumente ce p─âc─âlesc monitorizarea, este aproape imposibil s─â fie depista┼úi utilizatorii Telegram care folosesc aplica┼úia ├«n modurile infrac┼úionale descrise mai sus. Chiar dac─â dispozitivele utilizate de infractori ar fi confiscate (┼či din c├ónd ├«n c├ónd┬áopera┼úiunile mari┬áreu┼česc acest lucru), este pu┼úin probabil s─â fie g─âsite suficiente dovezi solide ├«n acestea, din cauza naturii mesajelor care dispar ┼či a altor tehnici populare.

Poli┼úia devine din ce ├«n ce mai bun─â ├«n investigarea criminalit─â┼úii online ┼či ├«n utilizarea unor tactici mai eficiente, av├ónd la dispozi┼úie mai multe resurse destinate adres─ârii criminalit─â┼úii digitale. C├ónd am ├«nceput s─â investighez criminalitatea informatic─â ├«n jurul anului 2008, am putut s─â vizualizez ┼či s─â copiez fiecare dispozitiv ┼či s─â descop─âr toate ac┼úiunile mali┼úioase ├«ntreprinse de un utlizator, deoarece totul era ├«nregistrat ┼či dovezile erau greu de ascuns sau ┼čters. ├Än ultimul deceniu, ├«ns─â, dovezile disponibile ├«n cazuri similare s-au diminuat.

Poate c─â e gre┼čit s─â arunc─âm vina doar pe Telegram ┼či pe moderarea slab─â a con┼úinutului s─âu sau am putea sugera c─â aplica┼úia doar alimenteaz─â o problem─â existent─â deja. Pe de alt─â parte, poate fi foarte dificil s─â se filtreze con┼úinutul ilicit f─âr─â o monitorizare prea riguroas─â a utilizatorilor ┼či a inten┼úiilor acestora. Comunica┼úiile trebuie criptate ┼či confiden┼úialitatea noastr─â trebuie protejat─â pentru a genera o mai bun─â securitate cibernetic─â. Telegram poate a filtrat deja unele cuvinte cheie care nu pot fi c─âutate la fel de u┼čor precum ni┼čte hashtag-uri pe alte re┼úelele sociale, ├«ns─â grup─ârile criminale reu┼česc, probabil, s─â p─âc─âleasc─â acest sistem prin introducerea de noi cuvinte/sintagme, astfel ├«nc├ót produsele ┼či serviciile s─â r─âm├ón─â c─âutate.

Din p─âcate, acolo unde exist─â o pia┼ú─â, ├«ntotdeauna va exista ┼či cerere. Telegram ┼či alte servicii de social media vor continua, probabil, s─â fie exploatate ├«n moduri dubioase, ajut├ónd f─âr─â voie interesele pie┼úelor negre. Cu software-ul ┼či tehnicile acum disponibile pe scar─â larg─â pentru a ┼čterge orice urme, este evident c─â elimin─âm cu regret posibilitatea ca acest fenomen s─â se atenueze ├«n timp. Canalele care ofer─â confiden┼úialitate vor fi ├«ntotdeauna utilizate fraudulos ┼či de cei care doresc s─â se ascund─â ├«n umbr─â, a┼ča c─â este vital ca toat─â lumea s─â fie con┼čtient─â de problem─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite