Cea mai mare schimbare pentru televiziunea din România: ce înseamnă trecerea la emisie digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea României la televiziune digitală terestră produce un blackout masiv în România, unele dintre cele mai izolate zone şi unii dintre cei mai săraci români vor rămâne pe televizoare cu acces doar la TVR1, o singură televiziune, într-un mod similar perioadei comuniste.

Din 17 iunie 2015, televiziunea în România s-a schimbat. Dintr-o dată, prin antenele clasice şi pe televizoarele vechi nu mai poate fi recepţionat decât postul public de televiziune TVR1. Cum bunica ta şi alte rude au rămas fără acces la TV, iată ce ar trebui să ştii despre schimbare şi cu ce trebuie să-ţi echipezi televizorul ca să îl reconectezi la televiziuni. 

Oprirea transmisiunii analogice terestre nu este un moft al României, ci este o obligaţie internaţională. Astfel, din 17 iunie 2015, emisiile de televiziune analogică terestră prin tehnologia UHF (ultra high frequency) vor înceta şi se trece la transmisiunea digitală pentru care este nevoie de un alt tip de echipament.

Probabil că ştii celebrele parabolice pe care românii le-au folosit încă din anii ’90 să prindă diverse posturi TV. Blocurile erau, de asemenea, pline de tot felul de antene ridicate pentru a lega cetăţenii la fluxurile televiziunilor disponibile. Aceasta este, pe scurtă, emisia analogică terestră şi calitatea nu este la cele mai înalte cote.

Din fericire, există ceea ce se numeşte televiziune digitală, folosită în prezent pentru emisie prin cablu (RCS&RDS sau UPC) sau satelit (Orange, Digi, Dolce etc.).

Ce este de făcut cu televiziunea digitală

Odată cu oprirea transmisiei analogice terestre, din 17 iunie 2015 Societatea Naţională de Radiocomunicaţii  (RADIOCOM) porneşte demersul de a trece la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi.

În prima fază se vor testa modul în care emiţătoarele analogice existente pot fi actualizate pentru emisia DVB-T2, calitatea semnalului transmis de emiţătoarele actualizte şi parametrii de emisie ai acestora.

Urmează apoi MUX1 (multiplex 1), adică etapa creării unei reţele naţionale cu o acoperire pentru minimum 90% din populaţie. Aceasta ar trebui să se facă până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi “free to air” şi va conţine programe publice şi comerciale. 

Vezi ce schimbări aduce televiziunea digitală în România şi cum treci la aşa ceva
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite