Autoritatea Bancară Europeană avertizează asupra pericolelor bitcoin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoinul împarte lumea financiară în două FOTO Octavian Palade
Bitcoinul împarte lumea financiară în două FOTO Octavian Palade

Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizând monede digitale, precum bitcoin, care a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari, şi nu beneficiază de reglementări pentru protecţia utiliatorilor, potrivit Autorităţii Bancare Europene.

De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agenţia,scrie Mediafax. 

Monedele digitale pot fi folosite în activităţi criminale şi de spălare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzacţiile. >"Recomandăm ca, în cazul în care cumpăraţi monede digitale să nu folosiţi bani «reali» pe care nu vă puteţi permite să-i pierdeţi", a transmis Autoritatea Bancară Europeană.

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce banca centrală a Chinei a anunţat că instituţiile financiare chineze nu trebuie să accepte depozite ale afacerilor care au legătură cu bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.

Banca Franţei a avertizat, de asemenea, în privinţa pericolelor bitcoin. Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au notificat că monitorizează evoluţia monedelor virtuale.

Autoritatea Bancară Europeană, care reuneşte autorităţile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuţii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea "ar trebui reglementate şi supravegheate".

Spre deosebire de monedele aflate în circulaţie la scară largă, precum dolarul, bitcoin nu este emis şi susţinut de o bancă centrală, precum Rezerva Federală în cazul monedei americane. În schimb, bitcoin se obţine printr-un proces de rezolvare a unor calcule matematice foarte complicate, numit "mining". Odată obţinuţi, bitconii pot fî folosiţi pentru cumpărături sau tranzacţionaţi pe pieţe online nereglementate.

Şeful PayPal: Bitcoinul e extraordinar

Nu toată lumea împărtăşeşte nemulţumirea sau îngrijorarea privind bitcoinul. 

"Oamenii sunt confuzi. Cred că dacă se numeşte criptomonedă, e o monedă. Nu cred că e o monedă. E un bun de valoare. E o comoditate prin care poţi să-ţi asiguri bunurile şi finanţele, mai ales în locuri cum e Argentina, unde există o inflaţie de 40%, unde un dolar înseamnă peste un an 60 de cenţi şi moneda locală nu are valoare. E un vehicul de investiţie foarte bun, dacă ai un apetit pentru risc. Nu va fi o monedă până când volatilitatea ei nu se va reduce. În momentul când cadrul de reglementare va fi mai clar, atunci o vom considera aşa", a declarat Marcus.

De asemenea, el a adăugat că bitcoinii nu sunt încă acceptaţi pe scară largă. Cu toate acestea, el urmăreşte cu atenţia evoluţia bitcoinului.

Banca Chineză, avertisment privind bitcoinul

Instituţiile de reglementare financiară din China au interzis folosirea bitcoinului în instituţii financiare, spunând că moneda virtuală este folosită pentru activităţi ilegale şi speculă. Banca Centrală din China a anunţat decizia astăzi.

Practic, moneda nu este interzisă, dar instituţiile financiare nu au voie să o folosească. Populaţia a fost avertizată că o va folosi doar pe riscul propriu. De altfel, problema bitcoinului este că nu poate fi compensată, în cazul unor pierderi, deoarece nu aparţine de niciun stat.

Citeşte mai mult despre bitcoin

Gurul internetului liber: Bitcoinul nu ne va feri de spionajul informatic. Avem nevoie de un internet nesupravegheat

Pericolele ascunse ale tranzacţionării cu bitcoini

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite