Apple Watch seria 5, probabil cel mai bun smartwatch în 2019: cât costă [TECH REVIEW]
0
Apple Watch seria 5 e cel mai complex smartwatch din 2019, cu cel mai mare ecran, foarte frumos, dar, ca orice ”minune a tehnologiei”, nu e perfect.
La fel ca celelate produse Apple, te impresionează din prima clipă ambalajul, modul ingenios de împachetare şi frumuseţea descoperirii. După ce-i fixezi brăţara de cauciuc catifelat poţi admira designul şi calitatea materialelor folosite. Respiră premium. Cureaua roz n-ar fi prima mea opţiune la cumpărare, dar fineţea şi modul cum se simte odată ce l-ai pus la mână te fac să uiţi acest mic inconvenient.
Apple Watch seria 5 are o ramă de oţel inoxidabil, feţele sunt din aluminiu şi material ceramic, acoperite cu sticlă cristal safir şi este rezistent la apă până la 50 m adâncime. Ecranul LTPO OLED e mare (1.78 inci), clar şi luminos şi are o rezoluţie 448 x 368 p (densitate 326 ppi). Toate informaţiile sunt vizibile cu uşurinţă, chiar şi pentru un om în vârstă, indiferent de lumina ambientală, ecranul având o luminozitate de 1000 de niţi*.
Câteva specificaţii: chipset Apple S5, placă grafică PowerVR, stocare 32 GB, sistem de operare watchOS 6.0, upgradabil la 6.1. Conectivitate eSIM (embedded SIM card), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, poziţionare A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS şi NFC. Senzori : accelerometru, giroscop, ritm cardiac (gen 2), barometru, busolă. Am testat modelul mare de 44mm, celălalt are 40 mm.
Dacă am înţeles corect, busola e ceva nou pe Apple Watch 5 şi oferă un ajutor nepreţuit în orientare, faţă de alte dispozitive, poate indica direcţia în care priveşti. Dacă eşti un utilizator de aplicaţii de orientare ştii cât de greu e uneori să-ţi dai seama în ce direcţie să mergi, chiar cu harta în faţă.
O altă noutate e stocarea, până la seria 5, Apple Watch dispunea de maximum 16 GB de stocare. Deci, mai multă muzică şi aplicaţii. Dacă tot am deschis discuţia legată de aplicaţii, odată cu sistemul de operare watchOS 6.0 nu mai ai nevoie de smartphone ca să instalezi aplicaţii pe ceas, o poţi face direct de pe el. Butonul de pe partea dreaptă a ceasului, sub rotiţă, poate fi setat să apeleze şi numere de urgenţă internaţionale, chiar dacă nu e conectat la o cartelă SIM cu credit sau abonament activ.

L-am setat foarte uşor pentru că a venit împreună cu un iPhone 11 Pro Max, acelaşi ecosistem configurare simplificată. Telefonul l-am setat cu ajutorul iPad-ului şi mai departe, ceasul a fost mai mult o formalitate. Sunt câţiva paşi de făcut, dar eşti ghidat explicit.
Urmează partea în care te obişnuieşti cu ecranul cu 3D touch. Dacă n-ai mai folosit Apple Watch poate fi puţin dificil la început. Iată aici un ghid simplificat, direct de la Apple. Mi-a luat un pic să mă obişnuiesc cu modul de folosire, pentru că e diferit de smartwatch-ul meu, dar odată familiarizat mi s-a părut super.
Tot legat de ecran, notificările (apeluri, SMS etc) se văd excelent.

Chiar şi activitatea fizică e afişată lizibil şi cât se poate de explicit.

Mi-am făcut prima electrocardiogramă din ultimii ani (ECG sau EKG) şi a fost distractiv. Nu eram sigur că serviciul e disponibil în România, dar am încercat şi a mers. Ar trebui să ştii că aplicaţia:
- nu poate detecta un atac de cord
- nu poate detecta cheaguri de sânge sau un accident vascular cerebral
- nu poate detecta alte afecţiuni ale inimii
Şi, evident, dacă nu te simţi bine, ar trebui să discuţi cu un doctor.

N-am studii medicale să interpretez rezultatul, dar bănuiesc că dacă ar fi fost ceva în neregulă cu inima mea aş fi fost avertizat. După cum vezi, poţi salva analiza ca PDF şi o poţi trimite doctorului.
Probabil singura problemă a acestui smartwatch e autonomia, Apple nu specifică dimensiunile bateriei şi spune că la o folosire medie ţine până la 18 ore. Din experienţa mea de utlizare bateria ţine 10, maximum 12 ore. Ce-i drept, eu l-am utilizat mai intens, poate că pe un utlzator obişnuit îl ţine o zi şi jumătate, dar oricum e puţin. Cel mai probabil funcţionalitatea care îl face util şi original, "Always-on Retina Display", e motivul acestei autonomii reduse. Dar poţi renunţa la această opţiune sau o poţi modifica în funcţie de nevoile tale şi astfel vei mai creşte autonomia ceasului. Vezi aici cum poţi face asta. În concluzie va trebui să încarci iWatch 5 zilnic.
Deci, dacă ţi se pare că am lăudat ceasul acesta prea mult, mergi într-un magazin şi joacă-te puţin cu el. La momentul la care închei acest review, preţul Apple Watch Seria 5, în România, variază între 2.250 lei şi 2.850 lei. Pentru unii e foarte mult, pentru pasionaţi e ce trebuie.
*nit Unitate de masură neoficială pentru intensitatea luminii vizibile; 1 nit = 1 candela/m2.








