Apple, acuzată în Franţa că refuză să îmbunătăţească compatibilitatea iPhone-urilor cu aplicaţia ”StopCovid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a acuzat marţi Apple că îi subminează efortul de a combate noul coronavirus prin refuzul de a face iPhone-urile mai compatibile cu aplicaţia de urmărire a contactelor “StopCovid”, transmite Reuters.

Ţările se grăbesc să dezvolte aplicaţii pentru smartphone-uri care sunt considerate un mijloc de a ajuta la ţinerea sub control a răspândirii coronavirului, în condiţiile în care economiile vor fi redeschise.

Aplicaţia va folosi o funcţie Bluetooth care permite telefoanelor să interacţioneze cu dispozitivele din apropiere pentru a ajuta la depistarea interacţiunii utilizatorilor cu persoane care ar putea fi purtătoare ale virusului.

În mod normal, iPhone-urile blochează accesul la Bluetooth dacă utilizatorul nu foloseşte o aplicaţie. Oficialii francezi vor ca Apple să modifice acest lucru, pentru a permite ca aplicaţia lor să acceseze permanent Bluetooth, însă până în prezent, gigantul din Cupertino a refuzat.

“Apple ar fi putut să ne ajute ca aplicaţia să funcţioneze mai bine pe iPhone. Nu au dorit să o facă. Regret aceest lucru, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă în care toată lumea este mobilizată să lupte cu epidemia şi având în vedere că o companie mare care stă atât de bine economic nu ajută un guvern în această criză”, a declarat ministrul francez pentru Tehnologie Digitală, Cedric O, la BFM Business TV. Acesta a adăugat: ”Vom ţine minte acest lucru la timpul cuvenit”.

Un purtător de cuvânt al Apple în Franţa a refuzat să comenteze.

Problema accesului Bluetooth pe iPhone-uri este una dintre întrebările legate de securitate care au apărut în timp ce ţările încearcă să creeze aplicaţii pentru smartphone-uri în vederea combaterii epidemiei.

Apple şi Google militează pentru stocarea datelor direct pe telefon, fără acces guvernamental

Franţa, alături de alte ţări, vrea să păstreze datele de contact într-o bază de date centralizată, argumentând că va fi mai uşor pentru autorităţi să depisteze cazuri de coronavirus.

Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet, responsbile de sistemele de operare instalate pe aproape toate smartphone-urile din lume, vor ca datele să fie stocate chiar pe telefoane, fără să fie disponibile guvernelor, afirmând că datele confidenţiale ale utilizatorilor vor fi mai bine protejate.

Ministrul francez a spus că nu poate să îşi explice motivul din spatele deciziei Apple referitoare la Bluetooth.

Acesta a mai arătat că aplicaţia ar trebui să fie gata de folosire pe 2 iulie, indiferent de poziţia Apple, şi că va începe să fie testată din 11 mai, când guvernul va începe ridicarea măsurilor de distanţare socială.

În Franţa, sistemul de operare pentru dispozitive mobile al Apple a reprezentat în primul trimestru 21,1% din piaţă, iar sistemul Android al Google 78,8%, potrivit datelor firmei de cercetare a pieţei Kantar.

Marea Britanie, care soloseşte acelaşi sistem centralizat pentru stocarea datelor ca şi Franţa, a început marţi testarea propriei aplicaţii pentru urmărirea contactelor, pe insula Wight.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite