1.200 de euro pe lună dintr-un joc pe calculator
0
Un tânăr din Bucureşti, Călin Popovici, transformă aurul virtual din jocul „Diablo III“ în bani cât se poate de reali şi câştigă lunar cât un angajat într-o companie multinaţională.
A început viaţa de adult cu stângul. A fost condamnat pentru trafic de droguri şi a ispăşit o pedeapsă de doi ani în cele mai dure penitenciare din Capitală. De atunci a promis să ţină drumul drept, departe de orice probleme cu legea. Şi a reuşit. Deşi s-a lovit de numeroase refuzuri ale patronilor de a angaja un salariat cu un cazier pătat, Călin a găsit soluţia de a înfrânge sistemul.
A transformat pasiunea sa pentru jocurile pe calculator într-o veritabilă profesie. A devenit trader în lumea virtuală a jocului „Diablo III“ şi reuşeşte acum să câştige într-o lună cam tot atât cât un angajat dintr-o multina-ţională, adică 1.200 de euro.
Cumpără ieftin şi vinde scump
La cei 28 de ani ai săi, Călin Popovici (alias Raa în universul „Diablo III“) are aerul senin al celui care a văzut partea întunecată a acestei lumi, dar a supravieţuit să-şi spună povestea. În faţa unei căni de cafea, priveşte interlocutorul drept în ochi, gata să împărtăşească din bătăliile purtate în războiul cu sistemul. „Am început să joc «Diablo III» prin octombrie 2012. Nu aveam nici măcar cei 250 de lei pentru a cumpăra un cont şi a trebuit să împrumut unul de la un prieten“, spune Călin.
Auzise că se pot face bani reali din afaceri virtuale. Un caracter de top din „Diablo III“ se tranzacţionează chiar şi cu peste 10.000 de euro. Şi-a dat însă rapid seama că un astfel de pariu necesită mult timp şi că până la finalizarea tranzacţiei banii rămân virtuali. Aşa că a schimbat filozofia de business şi a devenit trader pe platforma de licitaţii a jocului. Şi-a notat cu meticulozitate numele celor mai căutate item-uri din joc (trofee, accesorii – arme, armuri, inele etc.), sumele pentru care s-au tranzacţionat, datele la care expiră licitaţiile. Apoi a cumpărăt ieftin şi a vândut mai scump. „În prima lună câştigurile mele nu au depăşit 100 de euro, de atunci însă ele au crescut constant“, îşi aminteşte Călin.

Între timp a renunţat să fie unul dintre cele peste 12 milioane de jucători de „Diablo III“. Face doar business. Ca orice funcţionar dintr-o mare companie, stă lipit de tastatură ore în şir. „Este o meserie similară celei de broker“, spune tânărul. Vinde şi cumpără cât e ziua de lungă. Plăteşte cu gold (aur, în limba română), moneda jocului „Diablo III“, şi marchează profitul în contul său de paypal în euro la orice bancă din România. Asta pentru că gold-ul din joc are echivalent real şi este convertibil la o rată de schimb care variază între 50 şi 60 de euro pentru fiecare miliard de unităţi monetare din joc.
Stăpânul celui mai râvnit inel din „Diablo”
Marea lovitură a dat-o chiar luna trecută, când o singură tranzacţie i-a adus un profit-record. A cumpărat pentru două miliarde de gold (cam 100 de euro) inelul Zunima¬ssa Pox, un item pentru care un împătimit al jocului i-a virat în cont, în urma unei licitaţii virtuale, 28,5 miliarde de unităţi monetare, echivalentul a puţin peste 1.300 de euro. Afacerea românului este şi cea mai mare de acest fel încheiată în universul „Diablo III“ de la lansarea pe piaţă a produsului, din mai 2012.
Călin ştie că nu este singurul care încearcă să transforme aurul „diavolului“ în bani adevăraţi. Are chiar prieteni care încearcă să îi copieze modelul. Spune însă cu modestie că succesul îi este adus de disciplină şi numărul mare de ore pe care îl dedică jocului. Nu este tentat să mai bată pe la porţile angajatorilor pentru un job „normal“.
Are numai nouă clase şi un cazier care înspăimântă pe toţi recrutorii departamentelor de resurse umane. „Parcă aveam SIDA“, descrie Călin senzaţia pe care a simţit-o în timpul unui interviu de angajare. Acum însă priveşte încrezător în viitor. Are planuri. Vrea să continue munca de alchimist din „Diablo III“ şi procesul de transmutaţie a aurului virtual în bani reali. Până la pragul de 100.000 de euro.
În prima lună câştigurile mele nu au depăşit 100 de euro, de atunci însă ele au crescut constant.
Călin Popovici, trader „Diablo III“
„Diablo III“ a scris istorie

„Diablo III“ este un joc video pe care specialiştii îl încadrează în categoria RPG cu temă dark fantasy. În prezent, peste 12 milioane de utilizatori, ceva mai mult decât întreg numărul de locuitori al unui stat precum Ungaria, populează acest univers virtual. Americanii
de la Blizzard au lansat ultima versiune a aplicaţiei în luna mai a anului trecut.
„Diablo III“ este unul dintre jocurile care au scris o pagină importantă în istoria domeniului.
Numai în primele 24 de ore de la lansare, creatorii jocului au reuşit performanţa încă neegalată de a vinde 3,5 milioane de copii. Povestea este relativ simplă. O generaţie nouă de eroi faţă de precedentele versiuni trebuie să se confrunte cu forţele răului care ameninţă lumea Sanctuary. Barbar, vraci, vrăjitor, călugăr sau vânător de demoni sunt cele cinci alter ego-uri din care amatorii îşi pot alege propriul personaj. Însă adevărata inovaţie a jocului, de care beneficiază din plin şi Călin, este existenţa unei case de licitaţii în care pot fi vândute sau cumpărate item-uri virtuale pe bani reali.
Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“