Vaccinul care aduce speranță pentru pacienții cu cancer de piele. Rezultatele sunt senzaționale

0
Publicat:

Primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva melanomului reduce la jumătate riscul ca pacienții să moară sau ca boala să reapară, conform rezultatelor unui studiu pe care medicii l-au descris ca fiind „extrem de impresionant”.

Vaccin împotriva cancerului de piele FOTO: Arhivă
Vaccin împotriva cancerului de piele FOTO: Arhivă

Abordarea prin vaccin va contribui la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire pentru „următoarele decenii și chiar mai mult”, spune medicul-șef al Cancer Research UK.

Melanomul afectează peste 150.000 de persoane pe an la nivel mondial, potrivit cifrelor pentru 2020 ale World Cancer Research Fund International, scrie theguardian.com.

Pacienții care au primit vaccinul după ce li s-a extirpat un melanom în stadiul 3 sau 4 au avut un risc cu 49% mai mic de a muri sau de reapariție a bolii după trei ani, au arătat datele prezentate la cea mai mare conferință despre cancer din lume. NHS din Marea Britanie se numără printre organizațiile care testează vaccinul.

Un cercetător principal al studiului, oncologul Georgina Long, a declarat că riscul mediu de recidivă după operație pentru cohorta de pacienți cu cancer în stadiu avansat a fost de 50%.

„Deși trebuie să ne uităm la cifrele pe cinci și zece ani, cea mai mare parte a riscului de recidivă în acest grup apare în primii doi ani”, a declarat australianul anului 2024.

Cei 157 de pacienți din studiul de fază 2b au avut melanoame cu risc ridicat și fie au primit injecția, dezvoltată de Moderna și Merck, alături de imunoterapia Keytruda, fie au primit doar Keytruda.

Vaccinul și Keytruda au redus riscul de recidivă la 25%, a precizat Long. Cu toate acestea, ea a avertizat că rezultatele au fost un „semnal”, fiind necesar un studiu mai mare pentru a evalua mai bine adevăratul impact.

Rata de supraviețuire fără recidivă la 2,5 ani pentru vaccinul în combinație cu Keytruda a fost de 74,8%, comparativ cu 55,6% pentru Keytruda singur, au aflat delegații la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) de la Chicago.

„Suntem încurajați de cele mai recente rezultate”, a declarat Kyle Holen, șeful departamentului de dezvoltare, terapeutică și oncologie al Moderna. „Aceste rezultate ne întăresc angajamentul de a avansa acest tratament inovator”.

Iain Foulkes, directorul executiv pentru cercetare și inovare la Cancer Research UK, a declarat că rezultatele au marcat o altă etapă importantă în „peisajul interesant și în curs de dezvoltare al cercetării vaccinurilor împotriva cancerului”.

„După trei ani de urmărire, datele sugerează că nivelurile de recidivă a cancerului nu au crescut la persoanele cu melanom în stadiu avansat și cu risc ridicat”, a spus el. „Constatările evidențiază marea promisiune a vaccinurilor terapeutice împotriva cancerului utilizate în combinație cu imunoterapii puternice”.

Cunoscut sub numele de mRNA-4157 (V940), vaccinul este personalizat pentru fiecare pacient și îi spune organismului acestuia să ucidă orice celule canceroase rămase și să împiedice revenirea bolii.

O mostră de tumoră este îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale a pacientului, urmată de secvențierea ADN-ului și de utilizarea inteligenței artificiale. Rezultatul este o injecție anticancerigenă personalizată, specifică pentru tumora pacientului.

Un al doilea studiu prezentat la ASCO, condus de Universitatea din Viena, a constatat că injecțiile împotriva cancerului pot îmbunătăți semnificativ supraviețuirea pacienților cu cancer de sân după operație.

Studiul a implicat 400 de paciente cu cancer de sân în stadiu incipient. Jumătate dintre ele au primit un vaccin pentru a le stimula sistemul imunitar înainte de operație.

După șapte ani, 81% dintre pacientele cărora li s-a administrat vaccinul erau încă în viață și nu mai aveau cancer de sân, comparativ cu 65% dintre cele care au primit îngrijiri standard.

Autorul principal, Dr. Christian Singer, a declarat: „Acesta este primul beneficiu semnificativ și profund pe termen lung în ceea ce privește supraviețuirea pe termen lung al unui vaccin anticancer la pacientele cu cancer de sân raportat până în prezent.”

Prof. Charles Swanton, medicul șef al Cancer Research UK, a declarat că rezultatele studiului privind melanomul au fost „extrem de impresionante”.

„Este teribil de interesant”, a spus Swanton. „Noua abordare a vaccinului este o altă piesă din puzzle care va permite ca mai mulți pacienți să fie vindecați, sperăm, sau ca mai puțini pacienți să sufere o recidivă a bolii. În cele din urmă, va contribui la îmbunătățirea continuă a ratelor de supraviețuire în următoarele decenii și chiar mai mult.”

Mii de pacienți din Anglia sunt introduși rapid în teste revoluționare de vaccinuri personalizate împotriva cancerului, în cadrul unui program revoluționar de „potrivire” al NHS, în premieră mondială, pentru a salva vieți.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite