Un nou „supercontinent” ar putea duce la extincția omenirii. Cercetători: „Planeta va fi nelocuibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor previziuni apocaliptice ale cercetătorilor, apariția unui nou „supercontinent" ar putea duce la extincția rasei umane și a tuturor celorlalte mamifere în 250 de milioane de ani, relatează CNN. 

Între 8% și 16% din suprafața supercontinentului ar putea fi locuibilă. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Între 8% și 16% din suprafața supercontinentului ar putea fi locuibilă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Cu ajutorul primelor modele climatice supercomputerizate ale viitorului îndepărtat, oamenii de știință de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au prezis evoluția fenomenelor climatice extreme după ce continentele lumii vor fi fuzionat pentru a da naștere unui singur supercontinent, Pangea Ultima, în circa 250 de milioane de ani.

În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că ar fi extrem de cald, secetos și practic nelocuibil pentru oameni și mamifere, care nu pot face față unei expuneri prelungite la căldură excesivă. 

În acest sens, oamenii de știință au simulat evoluția temperaturii, a vântului, a ploii și a umidității pentru acest supercontinent și au utilizat modele de mișcare a plăcilor tectonice, chimia și biologia oceanelor pentru a calcula nivelurile de dioxid de carbon. 

Specialiștii au constatat că nu doar procesul de formare a Pangea Ultima ar duce la erupții vulcanice mai frecvente, care ar emite dioxid de carbon în atmosferă și ar încălzi planeta, ci și că Soarele ar deveni mai puternic, emițând mai multă energie și încălzind și mai mult Terra, potrivit experților implicați în lucrarea publicată luni în revista Nature Geoscience. 

„Ne vor pecetlui soarta”

Supercontinentul nou apărut ar crea efectiv o triplă lovitură care cuprinde efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă", a afirmat Alexander Farnsworth, cercetător asociat senior la Universitatea din Bristol și autorul principal al lucrării, într-un comunicat transmis luni. 

Temperaturile ridicate, cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius, combinate cu niveluri ridicate de umiditate, ne vor pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii - împreună cu multe alte specii - ar muri din cauza incapacității lor de a elimina această căldură prin transpirație, răcorindu-și organismul", a adăugat Farnsworth. 

Creșterea temperaturii, a remarcat Farnsworth, ar duce la crearea unui mediu unde mamiferele nu ar avea hrană sau resurse de apă. 

Cu toate că există mari incertitudini în cazul previziunilor care se fac pentru un viitor atât de îndepărtat, oamenii de știință au declarat că imaginea pare „foarte sumbră", având în vedere că doar între 8% și 16% din suprafața supercontinentului ar putea fi locuibilă. 

Nivelul dioxidului de carbon ar putea fi de două ori mai mare decât cel actual, conform studiului, deși această estimare a fost făcută pornind de la ipoteza că oamenii vor înceta să mai ardă acum combustibili fosili, „altfel vom vedea aceste valori mult, mult mai devreme", a spus Benjamin Mills, profesor la Universitatea din Leeds și coautor al studiului. 

„O căldură extremă” 

Schimbările climatice provocate de om cauzează deja milioane de decese în fiecare an în toată lumea. 

Este extrem de important să nu pierdem din vedere actuala noastră criză climatică, care este rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră", a afirmat coautorul Eunice Lo, cercetător în domeniul schimbărilor climatice și al sănătății la Universitatea din Bristol. 

Deși se preconizează că peste 250 de milioane de ani vom avea o planetă nelocuibilă, în prezent ne confruntăm cu o căldură extremă care dăunează sănătății umane. De aceea, este crucial să atingem cât mai curând posibil un nivel zero de emisii nete", a adăugat Lo. 

Schimbările climatice sunt pe cale să transforme viața pe Pământ, miliarde de oameni și alte specii urmând să ajungă în punctul în care nu se vor mai putea adapta în cazul în care încălzirea globală nu va fi încetinită în mod considerabil, conform unui raport susținut de ONU, publicat în urmă cu un an.

Ultima extincție în masă a avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid a lovit Pământul și a dus la dispariția dinozaurilor și a majorității formelor de viață de pe planetă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite