Activitate solară ridicată în septembrie, există posibilitatea unei erupții solare care să lovească Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada 19-27 septembrie este una cu activitate solară ridicată și există posibilitatea unei erupții solare care să lovească Pământul, daca se va afla în direcția sa la momentul respectiv.

Furtună solară FOTO: Shutterstock
Furtună solară FOTO: Shutterstock

Erupțiile solare eliberează cantități masive de energie și provoacă puternice vânturi solare. Aceste evenimente afectează toate straturile atmosferei solare, încălzesc plasma cu milioane de grade și accelerează electronii, protonii și ionii până aproape de viteza luminii.

Erupțiile solare sunt printre cele mai importante cauze ale furtunilor geomagnetice, care reprezită perturbări la nivelul magnetosferei cauzate de unda de șoc a vântului solar care se lovește de câmpul magnetic al Pământului.

Furtunile solare sunt cele care creează condiții prielnice pentru vizibilitatea Aurorei Boreale. Aurora Boreala este produsă de interacțiunea dintre câmpul magnetic al Pământului cu particulele încarcate electric provenite de la soare. 

În privința vieții pe Pământ majoritatea radiațiilor nocive nu sunt suficient de puternice să treacă de câmpul magnetic, dar există situații în care, unii experți, afirmă că pot fi exacerbate stări pre-existente la sistemul cardiovascular și cerebral, scrie HindustanTimes.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite