„Treegonometria“, ştiinţa care te ajută să ai bradul perfect pentru Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai aproape de Crăciun şi de finalul anului, până şi ştiinţa abordează teme mai relaxante. Bradul perfect de Crăciun i-a preocupat pe câţiva studenţi britanici care, aplicând formule matematice, au ajuns la raportul potrivit de globuri şi beteală care trebuie folosite.

Printr-un simplu calcul treegonometric poţi afla de ce anume şi cât anume ai nevoie pentru a-ţi decora bradul de Crăciun. Astfel, pentru unul de 1,8 metri, ai nevoie de peste 9 metri de beteală, 5,65 metri de instalaţie pentru brad şi un înger cu o înălţime de 18 centimetri în vârf, se arată pe site-ul Universităţii Sheffield. Există şi un calculator electronic pe site pentru a afla exact de ce anume ai nevoie pentru bradul tău pe baza înălţimii acestuia.

Dacă nu ştii să calculezi treegonometric, nu este nicio problemă. „Treegonometria“ abia a fost inventată de către doi studenţi ai Universităţii Sheffield. Aceştia au dorit să afle, folosind formulele matematice, de câte globuri, beteală şi instalaţie ai nevoie pentru a avea bradul perfect de Crăciun.

Nicole Wrightham şi Alex Craig, în vârstă de 20 de ani, au creat treegonometria. „Ne-a luat două ore să venim cu ea. Sperăm să îi ajute pe oameni şi să le simplifice puţin Crăciunul“, a declarat Wrightham. Şi formula este destul de flexbilă, poate fi aplicată pentru orice brad, indiferent de înălţime.

Cel mai înalt brad de Crăciun din Bucureşti măsoară 15 metri. Pentru acesta sunt necesare 309 globuri, un înger sau o stea de 1,5 metri în vârf, 76 de metri de beteală şi ar trebui iluminat cu o instalaţie de peste 47 de metri. 

Formula bradului perfect decorat

image
Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite