Transformarea excrementelor de animale în descendenți, proiectul care ar putea salva speciile pe cale de dispariție

0
Publicat:

Excrementele animalelor ar putea fi pot fi folosite pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție, cred cercetătorii. Posibilitatea este explorată pornind de la faptul că unele celule sunt încă vii în bălegar. 

Au fost izolate celule vii inclusiv în excrementele de elefant. FOTO Shutterstock
Au fost izolate celule vii inclusiv în excrementele de elefant. FOTO Shutterstock

Deși sună imposibil, transformarea excrementelor de animale în descendenți ar putea deveni realitate dacă cercetătorii vor avea succes cu nou proiect care să ajute la salvarea animalelor pe cale de dispariție, notează The Guardian.

Animalele din întreaga lume sunt amenințate cu dispariția, unii oameni de știință numind fenomenul care a luat amploare în ultimele decenii o „anihilare biologică”.

Excrementele conțin și celule din mucoasa intestinelor

Numit „grădina zoologică a bălegarului", proiectul se bazează pe o premisă simplă: pe lângă faptul că sunt bogat în alimente nedigerate, bacterii și enzime, excrementele conțin și celule de la animalele cărora le aparțin, eliminate din mucoasa intestinelor lor.

Cercetările au sugerat că unele dintre aceste celule din excremente sunt încă în viață, cel puțin atunci când materialul este proaspăt.

Rezultatele sunt promițătoare

Potrivit profesoarei Suzannah Williams de la Universitatea Oxford, care conduce echipa, proiectul este unul incipient, dar rezultatele sunt promițătoare, menționând că au fost izolate celule vii nu doar din excrementele de șoarece, ci și din bălegarul de elefant.

Ea și echipa sa speră că aceste celule ar putea fi folosite pentru a ajuta la creșterea diversității genetice în cadrul populațiilor, crescând astfel șansele de supraviețuire a speciilor.

„Salvare genetică”

Abordarea, cunoscută sub numele de „salvare genetică”, poate lua mai multe forme.

ADN-ul din celule ar putea fi analizat pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă variația genetică a diferitelor populații, informând diverse eforturi de conservare. Acest ADN este de calitate superioară dacă este extras din celule vii.

Dacă celulele din excremente pot fi cultivate și crescute, se ridică o altă posibilitate: crearea de animale întregi folosind tehnologii de reproducere asistată de ultimă generație, precum  clonarea – în care nucleul unei celule este introdus într-un ovul donat, se aplică un impuls electric și embrionul rezultat este implantat într-un surogat pentru a produce un „geamăn” genetic al animalului original.

Și mai interesantă este posibilitatea de a reprograma celulele astfel încât să aibă capacitatea de a deveni orice tip de celulă.  Studiile pe șoareci au sugerat că astfel de celule pot fi transformate în spermatozoizi și ovule – ceea ce înseamnă că ar putea fi folosite în tehnici de tip FIV pentru a produce descendenți.

Practic, prin crearea de celule sexuale într-un laborator, este posibil să fie valorificată diversitatea genetică a unei specii fără a fi nevoie să fie aduse împreună animale individuale ( care ar putea fi în diferite părți ale lumii sau inaccesibile)  sau să le fie colectate sperma și ovulele.

Celulele reprogramate ar putea permite, de asemenea, oamenilor de știință să folosească tehnici de editare genetică pentru a înțelege, de exemplu, genele implicate în bolile faunei sălbatice sau adaptările mediului.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite