Video Telescopul spațial James Webb, imagine incredibilă cu galaxia Pinguinul VIDEO

0
Publicat:

Două galaxii, supranumite Pinguinul și Oul, au fost surprinse de telescopul spațial James Webb. Lansat pe 25 decembrie 2021, telescopul Webb a oferit primele sale observații științifice ale Universului pe 12 iulie 2022, conform CNN. 

Cu imagini remarcabile din toate colțurile Cosmosului, mergând aproape până la începutul vremurilor, capacitățile lui Webb aruncă o lumină nouă asupra mediului nostru ceresc și inspiră generațiile viitoare de oameni de știință, astronomi și exploratori", a spus Bill Nelson, administratorul NASA. 

Webb a recurs la instrumentele sale științifice pentru a realiza un portret amănunțit al galaxiilor Pinguin și Ou, denumite colectiv Arp 142. Galaxiile, numite astfel după asemănarea lor cu un pinguin care păzește un ou, se află la 326 de milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Hydra. 

Imaginea cu cele două galaxii.
Și telescopul spațial Hubble a realizat în 2013 o imagine a acestui duo. Foto Captură video YouTube

Cele două galaxii se află la o distanță de aproximativ 100.000 de ani-lumină, adică aproape, din punct de vedere astronomic. Ca referință, cea mai apropiată vecină a galaxiei Calea Lactee este galaxia Andromeda, aflată la 2,5 milioane de ani-lumină distanță, și se așteaptă ca cele două să se întâlnească în aproximativ 4 miliarde de ani. Un an-lumină, distanța parcursă de lumină într-un an, este de 9,46 trilioane de kilometri. 

Conform estimărilor astronomilor, galaxiile Pinguin și Ou au interacționat pentru prima dată în urmă cu 25 până la 75 de milioane de ani. Din acel moment, dansul lor celest a continuat, ele învârtindu-se una în jurul celeilalte. Peste milioane de ani, ele se vor contopi într-o singură galaxie. 

În plus, și telescopul spațial Hubble a realizat în 2013 o imagine a acestui duo galactic. 

La început, Pinguinul arăta ca o spirală, dar de-a lungul timpului, aspectul său s-a schimbat în urma interacțiunilor cu galaxia Ou. În prezent, centrul galaxiei servește drept ochiul Pinguinului, iar brațele  acestuia seamănă cu un cioc, un cap sau o coloană vertebrală.

 „Webb oferă perspective asupra unor mistere vechi”

Dansul dintre cele două galaxii a dus la o atracție gravitațională asupra unor părți ale Pinguinului, făcând ca o parte din gazul și praful care umple galaxia să se ciocnească și să conducă la valuri de formare de stele. 

Între timp, galaxia Ou de formă ovală rămâne cam la fel. Plină de stele îmbătrânite, galaxia conține mai puțin gaz și praf decât Pinguinul, astfel încât structura sa nu a fost afectată. Și cum ambele galaxii au aproximativ aceeași masă, Pinguinul nu a depășit Oul. 

Astronomii consideră că telescopul Webb va funcționa timp de minimum două decenii, oferind o modalitate unică de a studia Universul și de a rezolva unele dintre numeroasele sale mistere. 

În doar doi ani, Webb a transformat viziunea noastră asupra Universului, permițând genul de știință de talie mondială care a determinat NASA să facă din această misiune o realitate", a spus Mark Clampin, directorul Diviziei de Astrofizică a NASA. 

Webb oferă perspective asupra unor mistere vechi despre Universul timpuriu și inaugurează o nouă eră a studierii lumilor îndepărtate, oferind în același timp imagini care inspiră oamenii din întreaga lume și punând noi întrebări interesante la care trebuie să se răspundă. Niciodată nu a fost mai posibil să explorăm fiecare fațetă a Universului." 

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite