Telescopul spațial James Webb a reperat cea mai îndepărtată galaxie din Univers care seamănă cu Calea Lactee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaxia, denumită ceers-2112, are o vechime de peste 11,7 miliarde de ani și este cel mai vechi exemplu de galaxie spirală barată observat vreodată.

Reprezentare statistică a galaxiei spiralate barate ceers-2112 FOTO: Luca Constantin
Reprezentare statistică a galaxiei spiralate barate ceers-2112 FOTO: Luca Constantin

Astronomii au fost surprinși să o vadă, deoarece modelele cosmice sugerează că galaxiile spirale barate au început să apară abia la aproximativ 6,9 miliarde de ani după Big Bang, scrie sciencealert.com.

Cea mai recentă descoperire, publicată în revista Nature, ar putea da peste cap modelele noastre de univers și modul în care materia întunecată a influențat formarea galaxiilor la începuturile sale, au declarat autorii studiului.

Datorită capacităților sale avansate de formare a imaginilor, JWST a permis să privim în universul timpuriu cu o precizie mai mare ca niciodată.

Cel mai recent studiu nu face excepție. Pentru un profan, imaginea de mai jos poate părea puțin mai mult decât o pată colorată - iar atunci când ne uităm la informații provenind din primele zile ale universului, acesta este tipul de imagine cu care lucrăm de obicei.

Dar cu ajutorul instrumentelor de măsurare precise ale JWST, oamenii de știință au reușit să obțină informații cruciale despre caracteristicile lui ceers-2112. Pentru ei, există puține îndoieli: această imagine sugerează că este vorba despre o galaxie spirală barată.

Dar această galaxie se află în deplasarea spre roșu 3, un termen tehnic care sugerează că a apărut la aproximativ 2 miliarde de ani după nașterea universului.

Aceasta este o enigmă, deoarece o galaxie spirală barată este o sarcină foarte dificilă pentru un univers atât de tânăr.

Modelele anterioare sugerau că astfel de galaxii complexe ar avea nevoie de cel puțin câteva miliarde de ani pentru a evolua. Oamenii de știință au crezut că nu se putea găsi o galaxie spirală barată înainte ca universul să aibă o vârstă de aproximativ 6,9 miliarde de ani.

"Descoperirea lui ceers-2112 arată că acest lucru se poate întâmpla în doar o fracțiune din acest timp, în aproximativ un miliard de ani sau mai puțin", a declarat Alexander de la Vega, fizician și cosmolog la Universitatea din California, Riverside, într-un comunicat de presă care însoțește descoperirile.

"Este prima publicație care găsește în copilăria universului aceste galaxii spiralate care au un disc cu o bară centrală", a declarat pentru El País Yetli Rosas Guevara, un astrofizician de la Centrul Internațional de Fizică Donostia din Spania, care nu a fost implicat în acest studiu.

Descoperirile ar putea face lumină asupra primelor zile ale materiei întunecate

Noua descoperire sugerează că ceva nu este în regulă cu modelele care prezic ce se întâmpla în primele zile ale universului.

"În trecut, când universul era foarte tânăr, galaxiile erau instabile și haotice. Se credea că barele nu se puteau forma sau dura mult timp în galaxiile din universul timpuriu", a declarat de la Vega.

Simulările "se străduiesc cu adevărat să reproducă astfel de sisteme în acele epoci", a declarat pentru Space.com Luca Costantin, autorul principal al studiului și astrofizician la Centro de Astrobiología din Madrid.

"Acum trebuie să înțelegem ce ingredient fizic cheie lipsește în modelele noastre - dacă lipsește ceva", a declarat Costantin pentru Space.com.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite