Sonda lunară Peregrine va arde deasupra Pacificului de Sud, după misiunea eșuată. Ce riscuri există

0
Publicat:

Modulul de aselenizare Peregrine, care a funcționat defectuos în drumul către Lună, se va întoarce, joi seara, înspre Pământ și va arde într-o minge de foc deasupra Oceanului Pacific de Sud.

Lansarea rachetei Vulcan Centaur FOTO EPA EFE
Lansarea rachetei Vulcan Centaur FOTO EPA EFE

Agențiilor spațiale le-a fost dificil să urmărească sonda lunară Peregrine, după ce aceasta a suferit o scurgere de combustibil. Pe măsură ce scurgerea s-a diminuat în ultimele zile, drumul său a devenit unul previzibil, potrivit The Guardian.

Pe baza ultimelor calcule, dispozitivul de aterizare va intra din nou în atmosfera Pământului joi, aproximativ la ora 21:00 GMT, cea mai mare parte a navelor spațiale arzând în estul Australiei, între Noua Caledonie și Fiji. Cel mai apropiat loc populat este Aneityum, cea mai sudica insulă din Vanuatu.

„Provocarea cu acest obiect specific a fost incertitudinea poziției sale orbitale precise, din cauza ventilației inițiale la bord a combustibilului. Odată ce această ventilație a încetat, orbita a devenit mult mai stabilă și am reușit să îl urmărim cu succes”, a spus Angus Stewart, șeful supravegherii și urmăririi spațiului la Agenția Spațială din Marea Britanie.

Prezicerea exactă a locului și momentului când se va prăbuși este deosebit de dificilă pentru sateliții de pe orbită joasă, deoarece deseori navighează în atmosferă pentru câteva ture ale planetei înainte de a arde. Deoarece modulul de aselenizare Peregrine vine într-un unghi mai abrupt, există mult mai puțină incertitudine.

„Avem o înțelegere infinit mai bună despre unde și când se va întoarce”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts.

Cât de multe componente ale navei spațiale vor supraviețui reintrării nu este clar. Peregrine călătorește mult mai repede decât un satelit obișnuit care reintră în atmosferă, așa că va genera mai multă căldură. Pe de altă parte, unghiul mai abrupt înseamnă că are mai puțin aer de perforat.

Ca și în cazul tuturor navelor spațiale care traversează o orbită joasă a Pământului din ce în ce mai congestionată, Peregrine prezintă un anumit risc pentru alte nave spațiale, dar șansele unei coliziuni sunt mici.

„Analiza noastră, bazată pe date de la parteneri internaționali, nu a identificat un risc pentru alte obiecte spațiale”, a spus Stewart.

Îngrijorare în privința deșeurilor spațiale

Peregrine a decolat din Cape Canaveral în Florida, pe 8 ianuarie, la bordul unei rachete Vulcan Centaur. Lansarea a fost ireproșabilă, dar Peregrine a dezvoltat o scurgere de combustibil la scurt timp după ce a fost eliberată din treapta superioară a rachetei.

Ce a cauzat scurgerea nu este clar, dar Astrobotic, firma din Pittsburgh care a construit aterizatorul, crede că o supapă blocată a dus la o creștere a presiunii heliului care a rupt rezervorul de oxidant al navei spațiale.

Astrobotic a lucrat cu NASA și alte agenții americane pentru a asigura o traiectorie de reintrare cât mai sigură posibil. Pentru a ca Peregine să fie împinsă spre Pacificul de Sud, nava spațială a efectuat 23 de arderi scurte cu motorul său principal. Peregrine s-a rotit apoi, astfel încât forța generată de propulsorul care se scurgea a ajutat la direcționarea către ocean.

În ciuda riscului scăzut al lui Peregrine, rămân îngrijorări cu privire la amenințarea pe care o reprezintă gunoiul spațial, pe măsură ce lansările devin mai frecvente. Andy Lawrence, profesor de astronomie la Universitatea din Edinburgh, a spus că lansările de sateliți au crescut exponențial și că multe nave spațiale care au căzut înapoi pe Pământ nu au ars complet.

„Pe lângă pericolul ca bucăți mari să aterizeze în grădinile noastre, este din ce în ce mai probabil ca o bucată mică să lovească un avion”, a spus el.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite