Roverul Pragyan din cadrul misiunii Chandrayaan-3 a început să exploreze suprafaţa Lunii Video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roverul Pragyan din cadrul misiunii Chandrayaan-3 s-a separat de modulul de aselenizare denumit Vikram pentru a-şi începe misiunea de explorare a suprafeţei Lunii, a anunţat agenţia spaţială indiană prin intermediul unui mesaj publicat pe contul său de pe platforma de socializare X, cunoscută până de curând sub numele de Twitter, informează Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

Chandrayaan-3 FOTO: Twitter
Chandrayaan-3 FOTO: Twitter

Sonda indiană a aselenizat cu succes lângă polul sudic al Lunii, o regiune neexplorată până acum, la doar câteva zile după eşecul suferit de sonda rusească Luna-25, ajutând India să devină prima ţară din lume care a reuşit o astfel de realizare tehnico-ştiinţifică. "Roverul Ch-3 a coborând din modulul de asolizare şi India a făcut o plimbare pe Lună!", a anunţat Agenţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO) în mesajul postat pe X.

Roverul mobil Pragyan ("Înţelepciune" în sanscrită - n.red.) are şase roţi, este alimentat cu energie solară şi va explora zona din polul sudic încă puţin cartografiată. Pragyan va transmite spre Pământ imagini şi date în timpul misiunii sale.

"Chandrayaan" înseamnă "vehicul lunar" în hindusă şi sanscrită.

Misiunea Chandrayaan-3 a fost realizată cu un buget de aproximativ 6,15 miliarde de rupii (74,5 milioane de dolari), aceasta este a doua încercare a Indiei de a plasa cu succes un vehicul pe suprafaţa Lunii. Misiunea precedentă a Indiei din 2019, Chandrayaan-2, a reuşit să plaseze un modul orbital în jurul Lunii, însă modul său s-a prăbuşit pe suprafața satelitului natural al Pământului.

Regiunea de la Polul Sud al Lunii prezintă mare interes pentru comunitatea ştiinţifică datorită depozitelor sale de gheaţă, care ar putea să ofere oxigen, carburant şi apă potabilă pentru misiunile viitoare, însă terenul accidentat reprezintă riscuri multiple pentru procedurile de aselenizare.

India s-a alăturat astfel clubului restrâns de ţări care au reuşit să desfăşoare astfel de misiuni spațiale. Doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China au reuşit până în prezent aselenizări controlate.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite