Premieră în lumea medicală. Primul dispozitiv care controlează epilepsia, montat în craniul unui băiat din Marea Britanie
0Un băiat în vârstă de 13 ani, din Marea Britanie, care suferă de epilepsie severă, a devenit primul pacient din lume pe care a fost testat un nou dispozitiv montat în craniu, pentru a controla crizele.

Neurostimulatorul, care trimite semnale electrice direct în creierul său, a redus convulsiile lui Oran Knowlson (13 ani) în timpul zilei cu 80%.
Mama sa a declarat pentru BBC că băiatul este mai fericit și că are o „calitate mult mai bună a vieții”. Operația a fost efectuată în octombrie 2023, ca parte a unui proces la Spitalul Great Ormond Street din Londra, pe când Oran avea 12 ani.
Oran are sindromul Lennox-Gastaut, o formă de epilepsie rezistentă la tratament, pe care a dezvoltat-o la vârsta de trei ani. De atunci viața sa a devenit chinuitoare.
„I-a răpit toată copilăria. Am avut un copil de trei ani destul de strălucit și, în câteva luni de la începutul crizelor, s-a deteriorat rapid și și-a pierdut multe abilități”, a povestit Justine, mama lui Oran.
Pe lângă epilsepsie, Oran are autism și ADHD, dar Justine spune că epilepsia este, de departe, cel mai mare obstacol.
Neurotransmițătorul Picostim, care i-a fost implantat băiatului, este este produs de compania britanică Amber Therapeutics.
Cum functionează
Crizele de epilepsie sunt declanșate de explozii anormale de activitate electrică în creier, iar dispozitivul, care emite un impuls constant de curent, urmărește să blocheze sau să întrerupă semnalele anormale. Operația, care a durat aproximativ opt ore, a avut loc în octombrie 2023.
Echipa, condusă de consultantul neurochirurg pediatru Martin Tisdall, a introdus doi electrozi adânc în creierul lui Oran până când au ajuns în talamus, o zonă-cheie pentru informațiile neuronale.
Stimularea profundă a creierului a mai fost încercată pentru epilepsia la copii, dar până acum neurostimulatoare erau plasate în piept, cu fire care mergeau până la creier.
„Sperăm că acest studiu ne va permite să identificăm dacă stimularea profundă a creierului este un tratament eficient pentru acest tip sever de epilepsie și, de asemenea, analizează un nou tip de dispozitiv, care este deosebit de util la copii, deoarece implantul este în craniu și nu în piept. Sperăm că acest lucru va reduce potențialele complicații”, a spus dr. Martin Tisdall pentru BBC.
Pe viitor, echipa plănuiește să facă neurostimulatorul să răspundă în timp real la modificările activității cerebrale a pacienților, în încercarea de a bloca crizele.