Omenirea vrea să ajungă pe Marte, dar nu ştie cum funcţionează sexul în spaţiu. Ce spune NASA despre colonizare şi reproducere
0Elon Musk a testat cu succes racheta Falcon Heavy la începutul acestui an iar omenirea este cu un pas mai aproape de a îşi realiza visul suprem: colonizarea unei alte planete. Dintre toate corpurile cereşti care ne înconjoară, Marte pare cel mai accesibil, însă avem toate calculele făcute deja? Mai există loc şi pentru o întrebare existenţială?
Nimeni nu a făcut sex în afara planetei noastre până acum, spune NASA. Ei bine, măcar în ceea ce priveşte oamenii. Au mai existat experimente de-a lungul timpului care au vrut să determine dacă reproducerea este posibilă într-un mediu de gravitaţie zero, însă acestea nu au fost concludente. Ruşii au încercat să împerecheze şoareci în spaţiu, însă doar două femele au rămas gestante, ambele nefiind capabile să ducă sarcina până la capăt.
Conform studiilor NASA, se pare că microgravitaţia afectează procesele hormonale ale organismelor biologice şi are efecte diverse atât asupra bărbaţilor, cât şi asupra femeilor. În plus, nici radiaţiile cosmice nu ajută. Dacă pe Staţia Spaţială Internaţională astronauţii sunt protejaţi în mare parte şi de scuturile Pământului, cei care vor călători spre Marte nu se vor putea bucura de protecţia planetei-mamă.
Subiectul sexului în spaţiu, care pare unul extrem de tabu pentru NASA, a mai fost în lumina reflectoarelor la începutul anilor '90, atunci când doi astronauţi americani căsătoriţi în secret au ajuns la bordul ISS. De frica de a nu fi excluşi din misiune, având în vedere politica NASA în ceea ce priveşte cuplurile căsătorite în spaţiu, Mark Lee şi Jan Davis nu au făcut public mariajul lor decât atunci când au revenit pe Pământ.
Toată lumea s-a întrebat la vremea respectivă dacă cei doi au întreţinut realaxii sexuale pe Staţia Spaţială Internaţională, însă aceştia, împreună cu NASA, au negat categoric orice zvon. Colonizarea altor planete va avea nevoie de un răspuns la o întrebare extrem de stringentă, de care pare că nu se ocupă mai nimeni. Dacă va fi să ne stabilim pe alte planete, cum vom putea sigura sustenabilitatea unei populaţii în condiţiile în care nici măcar nu ştim încă dacă procreerea este posibilă?
Un alt lucru de luat în calcul în ceea ce priveşte cazul particular al planetei Marte este gravitaţia acesteia. Dacă reproducerea în mediu de gravitaţie zero este foarte puţin probabilă, nici Planeta Roşie nu ar oferi condiţii chiar optime. Gravitaţia acesteia reprezintă 38% faţă de cea a Pământului şi nimeni nu ştie dacă asta e suficient să contracareze schimbările hormonale prin care astronauţii ar putea trece în drumul lor către Marte.