O specie rară de dinozaur cu două gheare, descoperită de oamenii de știință în deșertul Gobi din Mongolia
0Specia, denumită Duonychus tsogtbaatari, era unică în cadrul unui grup de dinozauri numiți Therizinosaurs, care stăteau pe picioarele din spate și aveau de obicei trei gheare.

Dinozaurul era de mărime medie, cu o greutate estimată de aproximativ 260 kg. Cercetătorii cred că ghearele lungi și curbate ale speciei și capacitatea sa de a le flexa puternic l-ar fi făcut un apucător eficient de vegetație.
Therizinosaurii au fost un grup de dinozauri teropode erbivori sau omnivori care au trăit în Asia și America de Nord în perioada Cretacicului, care a început acum 145 de milioane de ani și s-a încheiat acum 66 de milioane de ani, potrivit bbc.com.
Aceștia sunt exemplificați de forma masivă, cu gheare lungi, Therizinosaurus, prezentată în filmul Jurassic World Dominion, și aveau „un aspect ciudat”, potrivit unuia dintre autorii studiului, Dr. Darla Zelenitsky, profesor asociat la Universitatea din Calgary.
Specimenul a fost recuperat din formațiunea Bayanshiree din deșertul Gobi din Mongolia, care datează din perioada Cretacicului târziu (între 100,5 și 66 de milioane de ani în urmă).
Unesco, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, numește deșertul Gobi din Mongolia cel mai mare rezervor de fosile de dinozauri din lume.
Regiunea este o sursă deosebit de importantă de fosile din ultima perioadă a Cretacicului, care este ultima dintre cele trei perioade principale ale erei dinozaurilor, reprezentând faza finală a evoluției dinozaurilor.
Studiul a arătat că ghearele, lungi de aproape 30 de centimetri, erau mult mai mari decât osul de bază.
Pe lângă o mai bună apucare, cele două degete ar fi putut fi folosite ca gest de dominare, săpat sau ca arme formidabile.
Cei mai cunoscuți teropode cu două degete sunt speciile din grupul tyrannosauridelor, care include Tyrannosaurus rex, dar Duonychus și-a dezvoltat mâinile cu două degete separat de acestea și de alți teropode cu două degete.
De asemenea, specimenul păstrează primul înveliș keratinos al unui terizinosaur, un element care acoperă gheara la fel ca unghiile umane, ajutând la apărare, mișcare sau prinderea prăzii.