O pictură cu o pizza veche de 2.000 de ani, descoperită în situl arheologic din Pompeii

0
Publicat:

O pizza, alături de o cupă de vin, alături de fructe uscate și mirodenii. Este tabloul, vechi de 2.000 de ani, descoperit de arheologi la Pompeii, în apropiere de Napoli. Fresca a fost găsită în urma noilor săpături, pe pereții unei vechi case pompeiane.

Tabloul cu „pizza”, vechi de 2.000 de ani FOTO Ministero della Cultura
Tabloul cu „pizza”, vechi de 2.000 de ani FOTO Ministero della Cultura

Situl arheologic din Pompeii a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2017, iar noua pictură pare să evidențieze strămoșul consacratului preparat modern. Evident că nu este vorba strict de o pizza, așa cum o cunoaștem cu toții, în ziua de astăzi, având în vedere că lipsesc ingrediente de bază precum roșiile și mozzarella.

„Este imposibil să nu te gândești la pizza”

Ceea ce vedem în această pictură pompeiană veche de 2.000 de ani seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale cele mai caracteristice, cum ar fi roşiile şi mozzarella, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

După cum explică arheologii Parcului Arheologic din Pompeii, se presupune că lângă un pahar de vin, așezat pe o tavă de argint, este înfățișată o focaccia plată, care servește drept suport pentru diferite fructe - identificabile ca o rodie și poate o curmală - , asezonat cu condimente sau poate mai degrabă cu un tip de pesto, indicat prin puncte gălbui și ocru.

Acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”, oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr.

Este imposibil să nu te gândeşti la pizza, apărută ca un fel de mâncare 'sărăcăcios' în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea şi este servită chiar şi în restaurantele cu stele, a comentat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.

Orașul antic, distrus de erupția Vezuviului

Fresca a fost găsită în atriumul unei case, la care a fost anexată o brutărie, deja parțial explorată între 1888 și 1891 și ale cărei investigații au fost reluate în ianuarie trecut. Structurile excavate în secolul al XIX-lea, parțial vizibile, au dus la presupunerea prezenței unui atrium mare cu succesiunea clasică de încăperi pe latura de est și, pe latura opusă, la intrarea în sectorul de producție al cuptorului.

Atriumul a fost curățat, odată cu săpăturile din urmă cu două secole, care au scos la iveală prăbușirea acoperișurilor. Totodată, în zonele de lucru din apropierea cuptorului au fost găsite, în ultimele săptămâni, scheletele a trei victime, potrivit presei locale.

Întregul șantier de săpătură acoperă o suprafață de aproximativ 3.200 m2, aproape un întreg bloc al orașului antic, îngropat în anul 79 d.Hr., în urma erupţiei Vezuviului. Pompeii, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum-ul din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de circa 22 de hectare, din care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite