O hartă detaliată a undelor gravitaţionale a fost creată de astronomii australieni

0
Publicat:

Cercetătorii dintr-o echipă internaţională coordonată de astronomi din Australia au creat cea mai detaliată hartă de până acum a undelor gravitaţionale din Univers, precizează trei studii publicate marţi, informează Xinhua.

Unde gravitaționale FOTO: X
Unde gravitaționale FOTO: X

Oamenii de ştiinţă au utilizat radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud pentru a descoperi noi informaţii despre cele mai mari găuri negre din Univers, modul în care ele au modelat Universul şi arhitectura cosmică pe care au lăsat-o în urma lor.

Coordonaţi de astronomii de la Universitatea Swinburne de Tehnologie şi Universitatea Monash, ambele din Melbourne, autorii studiului au dezvoltat cel mai mare detector de până acum al undelor gravitaţionale la scară galactică, scrie Agerpres.

Undele gravitaţionale sunt fluctuaţii în structura continuumului spaţiu-timp ce apar atunci când obiecte cosmice dense şi masive, cum ar fi găurile negre şi stelele, se ciocnesc între ele sau încep să orbiteze foarte aproape unele de celelalte. Descrise pentru prima dată în teorie de Albert Einstein în 1916, undele gravitaţionale se deplasează cu viteza luminii şi au fost detectate în premieră în anul 2016.

Autorii noului studiu au utilizat schimbările minuscule cauzate de undele gravitaţionale pentru a studia pulsaţiile constante ale stelelor neutronice cu rotaţie rapidă, cunoscute sub numele de pulsari, ca un detector la scară galactică al acestor unde.

Detectorul le-a permis să creeze apoi o hartă foarte detaliată a undelor gravitaţionale din întregul Univers.

Harta a dezvăluit un neaşteptat "punct fierbinte" în semnalul emis de undele gravitaţionale, care ar putea indica o polarizare direcţională.

"Prezenţa unui 'punct fierbinte' sugerează, de asemenea, o sursă distinctă de undă gravitaţională, cum ar fi o pereche de găuri negre de câteva miliarde de ori mai masive decât Soarele nostru", a declarat Rowina Nathan, autoarea principală a unuia dintre cele trei studii, cercetătoare la Universitatea Monash şi la Centrul de Excelenţă al Consiliului Australian de Cercetare pentru Descoperirea Undelor Gravitaţionale (OzGrav).

"Examinarea configuraţiei şi a tiparelor undelor gravitaţionale ne arată modul în care Universul nostru există astăzi şi conţine semnale ce datează de la Big Bang încoace. Mai avem mult de studiat pentru a determina semnificaţia 'punctului fierbinte' pe care l-am descoperit, dar acesta este un foarte interesant pas înainte în domeniul nostru de activitate", a adăugat ea.

Un alt studiu, coordonat de Matt Miles, cercetător la Universitatea de Tehnologie Swinburne şi în cadrul OzGrav, a descoperit dovezi suplimentare ale faptului că undele gravitaţionale îşi au originea în contopirea găurilor negre supermasive, captând semnale mai puternice decât studiile anterioare şi într-un interval de timp de trei ori mai mic.

Matt Miles consideră că aceste descoperiri lasă să se întrevadă un Univers mai dinamic şi mai activ decât au crezut până în prezent oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii lucrează de acum la rafinarea hărţii undelor gravitaţionale pentru a găsi "amprentele" proceselor subiacente.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite