NASA îşi lasă liber robotul Curiosity, acesta se va deplasa singur pe Marte
0Robotul Curiosity a împlinit un an pe Planeta Roşie şi inginerii NASA au decis că este timpul ca el să se maturizeze complet. Următoarea perioadă a roverului Curiosity va fi marcată de deplasarea autonomă a acestuia pe suprafaţa planetei Marte.
Săptămâna aceasta a marcat momentul esenţial pentru roverul Curiosity: se va deplasa autonom de acum înainte şi acest lucru va fi făcut printr-o cartografiere automată a terenului, cu ajutorul camerelor foto cu care este dotat vehiculul, notează Phys.org. Până acum, rutele pe care s-a deplasat Curiosity au fost preaprobate de către NASA pe baza imaginilor primite înapoi de la rover.
Pe acelaşi sistem autonom de identificare a obstacolelor se bazează şi Opportunity, cel mai longeviv vehicul trimis vreodată de oameni pe o altă planetă. Totuşi, Curiosity este dotat cu tehnologii ceva mai noi, astfel că este de aşteptat să se descurce mai bine. Deplasarea autonomă va aduce şi un plus de viteză robotului, un amănunt important pentru strategia NASA de explorare a Planetei Roşii. Astfel, Curiosity va parcurge cu 10 metri mai mult în fiecare zi.
În prezent, robotul Curiosity are ruta stabilită spre Muntele Sharp, acolo unde trebuie să studieze mostrele de sol pentru a vedea dacă sunt dovezi suplimentare care să ateste că Marte a susţinut la un moment dat în istoria ei forme de viaţă. Energia roverului este dată de un generator termoelectric cu radioizotopi (RTG) a cărui durată de viaţă este estimată la 14 ani. Este mai eficient decât panourile solare, deoarece norii planetei pot să taie alimentarea şi atunci Curiosity va fi inutil.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook
Află mai multe despre Curiosity:
VIDEO NASA confirmă că pe Marte viaţa s-ar fi putut dezvolta la fel ca pe Pământ
Cinci amănunte surprinzătoare despre robotul Curiosity de pe Marte