Mormântul vechi de 66 de milioane de ani care arată catastrofa din ziua în care au murit dinozaurii
0Un sit din Dakota de Nord dezvăluie ce s-a întâmplat după ce asteroidul Chicxulub a lovit Mexic în urmă cu 66 de milioane de ani. Valurile provocate de impact au lovit zona în câteva minute, stropi de sticlă căzând pe Pământ cu viteze de până la 321 de km/h. Peşti, mamifere, reptile, dinozauri de mari demensiuni au fost îngropaţi în sedimente. Experţii spun că e primul mormânt comun cu organisme mari găsit până astăzi, scrie Daily Mail.
În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, în locul în care astăzi se găseşte statul american Dakota de Nord, pământul s-a scuturat violent, fiind măturat de valuri produse de un impact egal cu un cutremur de magnitudine de 10 sau 11 grade. Astăzi, zona este cunoscută drept formaţiunea Hell Creek. După şase ani de săpături în situl de aici, un paleontolog a confirmat în sfârşit ceea ce se suspecta de mult - că în inima Dakotei de Nord stă un câmp de bătalie preistoric, cea mai puternică dovadă a evenimentelor care s-au petrecut în timpul celei mai mari extincţii în masă pe care a cunoscut-o Pământul.
Peşti fosilizaţi, vegetaţie, mamifere, insecte, reptile marine şi chiar o parte dintr-un Triceratops, stau suprapuse, prezervând pentru eternitate momentul în care un val de 10 metri a îngropat toate creaturile din calea ei. Conform paleontologului Robert DePalma, e prima „acumulare de moarte în masă” a formelor de viaţă mari care a fost găsită de la extincţia dinozarulior până în prezent, mai scrie Daily Mail.
„O colecţie constând într-un număr mare de specii reprezentând diferite perioade ale organismelor şi diferite stadii de viaţă, toate murind în acelaşi timp, în aceeaşi zi”, a punctat DePalma, curator de paleontologie la Muzeul de istorie naturală „Palm Beach”, din Florida.
În timpul perioadei Cretacice, Formaţiunea Hell Creek era casa unei mări epicontinentale care adăpostea tot felul de forme de viaţă preistorice, de la mosaurus (dinozaur marin) la cefalopode asemănătoare melcilor, numite amoniţi. Când asteroidul a lovit pământul la mii de mile depărtare, a provocat un val asemănător tsunami-ului care a inversat pentru scurt timp curgerea unui râu din apropiere aruncând sute, poate chiar mii de sturioni şi de peşti-spatulă pe pământ. Naufragiaţi pe nisip, peştii au fost „bombardaţi” de stropi de sticlă numiţi tectite, roci din sticlă formate natural din pricina topirii asteroidului din timpul impactului.
Fosilele unora dintre peştii-spatulă au tectite prinse în branhii pe care le-au prins în timp ce înotau în apă, căutând mâncare. Experţii sunt de părere că au fost „primele victime directe ale impactului”. Se pare că stropii de sticlă au continuat să cadă pe suprafaţa pământului timp de 10-20 de minute după primul val, după care un al doilea val a lovit îngropând peştii în nisip şi pietriş.
Toate pot fi văzute pe „patul de moarte” fosilizat de la Hell Creek. „E ca un muzeu la final de Cretacic într-un strat gros de un metru şi jumătate”, a spus Mark Richards, profesor de ştiinţele pământului şi spaţiului, la Universitatea din Washington, citat de Daily Mail.
DePalma împreună cu colegii săi, inclusiv cercetători de la Universitatea din California, Berkeley şi Universitatea Liberă din Amsterdam, au detaliat descoperirile din sit într-o lucrare care urmează să fie publicată săptămâna viitoare. Cercetătorul săpa în formaţiunea Hell Creek din 2013, timp în care, a descoperit, în mormântul din cretacic, peşti, trunchiuri de copaci arse, ramuri de conifere, mamifere moarte, oase de mosasaurus, microorganisme marine numite „dinoflagelate” şi amoniţi.
Echipa de cercetători este de părere că au fost cel puţin două valuri masive care au lovit pământul, la o distanţă de 20 de minute unul de celălalt, aruncând până la aproape 2 metri de sedimente pe creaturi. Stratul de sedimente este acoperit de un strat de argilă bogat în iridiu, un material rar pe Pământ, dar comun în asteroizi şi comete.
Cercetătorii au realizat că au reuşit astfel să cunoască puţin mai mult din aşa-numitul „hotar K-T-” (Cretacic-Paleogen), adică din perioada în care Cretacicul se sfârşeşte şi începe perioada Terţiară. Fosilele suprapuse de la Hell Creek reprezintă doar un fragment din dezastrul produs de impactul de la Chicxulub, când asteroidul a şters 75% din viaţa de pe Pământ.