Mai există viaţă altundeva în Univers? Am putea afla în următorul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mii de ani, omenirea se întreabă dacă mai există viaţă şi în alte părţi alte Universului. Acum, susţin oamenii de ştiinţă, avem tehnologia necesară găsirii unui răspuns în acest sens.

Pentru a descoperi viaţă extraterestră – fie microbi sau forme de viaţă inteligente – cercetătorii au nevoie de telscoape capabile să detecteze planete similare Pământului în apropierea planetei noastre, dar şi mijloace prin care să decteze semăturile biologice ale vieţii sau semne ale unei tehnologii extraterestre.

Cu toate că unele tehnologii există deja, astrobiologii au cerut Congresului SUA să investească în următorul capitol al acestei căutări pentru viaţă pe alte planete. „Aceasta este prima dată în istorie când dispunem de resursele tehnologice necesare găsirii vieţii pe alte planete. Oamenii vor spune despre noi că suntem generaţia care a descoperit lumi similare Terrei“, a declarat Sara Seager, cercetătoare la MIT.

Oamenii vor spune despre noi că suntem generaţia care a descoperit lumi similare Terrei

Astrobiologia este studiul originii, evoluţiei, distribuţiei şi viitorului vieţii în Univers. Acest domeniu a căpătat un avânt foarte mare în ultimii câţiva ani. Membri ai comunităţii ştiinţifice şi-au arătat entuziasmul pentru acest progres.

Misiunea Kepler a identificat mai mult de 3.500 de potenţiale planete în afara sistemului nostru solar, iar printre acestea se numără şi 10 planete care au dimensiuni similare Pământului şi se află la o distanţă propice de stele lor. În plus, telescoapele Hubble şi Spitzer au reuşit să obţină imagini cu atmosfera unei exoplanete.

Şi roverul Curiosity de pe Marte a făcut câteva descoperiri interesante. S-au găsit dovezi că, în trecut, Planeta Roşie ar fi putut susţine viaţa. Pe Pământ, cercetătorii au găsit exemple de microbi care trăiesc în cele mai extreme condiţii posibile pe planeta noastră – de la lacuri vulcanice până la gheţari. Descoperirea vieţii în astfel de medii sugerează că ar putea exista viaţă şi pe alte planete.

Umanitatea intră acum într-o era care poate oferi informaţii clare legate de existenţa vieţii în alte părţi ale Universului, a declarat Mary Voytek, directoarea departamentului de astrobiologie din cadrul NASA.

Cum vor decurge căutările

Semnele vor fi căutate începând din atmosferele altor planete. De exemplu, oxigenul nu rezistă mult de unul singur, aşa că prezenţa oxigenului ar indica existenţa unor organisme care să îl producă. Un alt factor cheie este prezenţa apei, iar cercetătorii au descoperit deja cinci planete care au în compoziţia lor apă (cu toate că aceste planete sunt foarte fierbinţi şi au dimensiunea lui Jupiter).

Satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) este programat să se lanseze în 2017 şi acesta va căuta exoplanete prin aceeaşi metodă ca şi telescopul Kepler – va detecta planetele care trec prin faţa stelelor lor. În 2018, telescopul spaţial James Webb va putea oferi imagini mai detaliate cu planetele descoperite de TESS. În cele din urmă, cercetătorii speră să poată detecta planetele direct, însă acest lucru presupune blocarea luminii de la stele pentru că planeta să fie vizibilă.  

Când am putea descoperi viaţă pe alte planete? În cel puţin 10 ani, a declarat Searger, şi acest lucru se va face cu ajutorul telescopului James Webb. Totuşi, mai spune ea, este nevoie de o abordare mai realistă a situaţiei, dar şi de un telescop de ultimă-generaţie care să urmeze după James Web.

Mai există şi posibilitatea descoperirii de forme de viaţă inteligentă. Acest lucru s-ar putea face prin descoperirea unui semnal radio de pe o planetă îndepărtată. Aici intervin cei de la institutul SETI, care au şi ei nevoie de echipamente mai performante.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite