Inteligența artificială poate prezice mai devreme unde vor lovi uraganele. „Învață din zeci de ani de date”

0
Publicat:

Cercetătorii susțin că inteligența artificială ar putea salva vieți prin avertizarea locului unde un uragan va lovi pământul mult mai devreme decât o fac sistemele tradiționale de prognoză, potrivit BBC News.

Imagine din satelit a ciclonului Idalia, în timp ce se îndreapta către Florida. FOTO Shutterstock
Imagine din satelit a ciclonului Idalia, în timp ce se îndreapta către Florida. FOTO Shutterstock

Cel mai bun exemplu este un nou instrument de inteligență artificială de la Google DeepMind, care a prezis cu trei zile mai devreme decât metodele existente locul de impact în Canada al uraganul Lee din septembrie.

Deși previziunile meteorologice au devenit mult mai precise în ultimele decenii, viteza și capacitatea inteligenței artificiale de a analiza evenimentele pentru a realiza predicții fac din AI un factor de schimbare a jocului, spun oamenii de știință.

Timp crucial pentru a preveni unele tragedii

O prognoză meteo precisă poate avertiza cu privire la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtuni, inundații și valuri de căldură, oferind comunităților un timp crucial pentru a se pregăti și pentru a preveni unele tragedii..

Noul instrument de inteligență artificială numit GraphCast, creat de Google DeepMind, depășește modelul european de prognoză meteorologică pe termen mediu - considerat unul dintre cele mai bune din lume - în ceea ce privește mai mult de 90% dintre factorii luați în calcul de metodele tradiționale de prognoză, potrivit unui articol publicat de DeepMind în revista Science.

Folosește învățarea automată 

Previziunile GraphCast sunt produse în mai puțin de un minut, folosind o fracțiune din puterea de calcul a metodelor tradiționale de prognoză

Performanța se datorează faptului că GraphCast folosește învățarea automată pentru a asimila cantități mari de date istorice - inclusiv rezultatele modelului ECMRWF - pentru a afla cum evoluează modelele meteorologice.

Practic, folosește aceste cunoștințe pentru a prezice modul în care vremea actuală se va schimba în viitor și se dovedește a fi foarte eficient.

„Principalul avantaj al acestei abordări de inteligență artificială este că este extrem de precisă. Învață din zeci de ani de date și este capabil să fie mai precis decât standardul de aur al industriei", a declarat Remy Lam de la Google DeepMind, care a contribuit la crearea instrumentului meteo.

Totuși, prognozele GraphCast nu sunt la fel de detaliate ca cele produse de ECMRWF, dar noul instrument de inteligență artificială este mai bun la prezicerea evenimentelor severe, cum ar fi temperaturile extreme, și la urmărirea traiectoriei furtunilor mari.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite