Incendiile tot mai intense și extinse din emisfera nordică facilitează emisiile de carbon. Avertismentul experților
0Incendiile din Canada, Alaska și estul Rusiei din primăvara târzie și începutul verii contribuie la emisiile de carbon, au avertizat experții, potrivit The Guardian.
Emisfera nordică a înregistrat un număr mare de incendii intense în prima jumătate a verii, transportând cantități vaste de fum peste Eurasia și America de Nord.
Cercetările Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) au arătat că incendii de mare amploare și intense s-au dezvoltat pe parcursul primăverii târzii și verii, cu numeroase incendii izbucnind în Canada, Alaska și estul Rusiei.
Aceste incendii sunt cauzate în general de perioade lungi de condiții calde și uscate în zone cu vegetație bogată și au dus la creșterea emisiilor de carbon și fum. Fumul a început, de asemenea, să se extindă mult mai la nord, ajungând peste Oceanul Arctic până în Arctica înaltă.
Emisiile provocate de incendiile din Rusia în lunile iunie și iulie au fost mai mari decât în cei doi ani precedenți, iar incendiile din regiunea Amur Oblast au dus la eliberarea estimată de 17,2 megatone de carbon pentru perioada de două luni, cea mai mare din ultimii 22 de ani. Canada a avut, de asemenea, unele dintre cele mai mari totaluri înregistrate, cu emisii totale de carbon de 11,1 megatone și 13,2 megatone pentru Columbia Britanică și Alberta, respectiv, în lunile iunie și iulie.
"Am monitorizat îndeaproape incendiile boreale în CAMS de-a lungul mai multor ani și am observat unele emisii extreme de incendii și impacturi atmosferice în această perioadă, în special în Canada, estul Rusiei și Arctica", a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul CAMS.
Creșterea activității incendiilor, un factor major
Guillermo Rein, profesor de știința focului în departamentul de inginerie mecanică la Imperial College London, a spus: "În ultimii ani, sezonul incendiilor se extinde, începând mai devreme și durând mai mult. Dar nu este doar faptul că sezonul incendiilor se lărgește, ci și că intensitatea sezonului incendiilor devine fără precedent."
Potrivit cifrelor oficiale ruse, numărul de incendii din acest an a scăzut cu 30% comparativ cu anul precedent, dar suprafața arsă este cu 50% mai mare, evidențiind intensitatea incendiilor.
Aceste creșteri ale emisiilor de fum au dus la niveluri foarte ridicate de poluare a aerului și pot conduce la diverse complicații de sănătate.
"Pe termen scurt, cele mai evidente complicații sunt pentru sistemele respiratorii, fiind deosebit de periculoase pentru persoanele care au afecțiuni subiacente precum astm, boli de inimă și boli pulmonare", a transmis dr. Marina Romanello, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală al UCL, care a adăugat, de asemenea, că "pe măsură ce incidența incendiilor crește, oamenii sunt expuși în mod repetat la niveluri acute de poluare a aerului legată de incendii, crescând riscul de a dezvolta afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare și cancerul".
Ce rol au concentrațiile de particule de fum
Concentrațiile de particule foarte mici nocive din fum, cunoscute sub numele de PM2.5, au fost de câteva ori mai mari decât pragul recomandat de expunere medie de 24 de ore al Organizației Mondiale a Sănătății într-o regiune largă care include estul Mongoliei, nord-estul Chinei și nordul Japoniei.
"Particulele PM2.5 sunt capabile să ajungă foarte adânc în plămâni, trecând de bariera sânge-plămâni și intrând în fluxul sanguin, făcând aceste niveluri ridicate de emisii de fum deosebit de îngrijorătoare", a mai spus Romanello.
Deși emisiile estimate de carbon din incendiile din 2024 sunt foarte ridicate până acum, sezonul este încă departe de a atinge nivelul catastrofal din 2023, când o mare parte a Americii de Nord a experimentat niveluri record de PM2.5.
"Nu credem că acest sezon va doborî vreun record, dar este o situație ciudată în care am văzut cele mai rele recorduri atât de mult timp încât atunci când vezi asta, crezi că lucrurile sunt în regulă, când de fapt este încă destul de rău", a concluzionat Guillermo Rein.