Impactul încălzirii globale asupra uneia dintre cele mai iubite băuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de cafea va scădea dramatic în următorii ani
Producţia de cafea va scădea dramatic în următorii ani

Producţia de cafea ar putea fi grav afectată de încălzirea globală, care va duce la reducerea cantităţii pe care o pot produce anumite ţări. Astfel, impactul economic ar putea fi grav.

Cafeaua din soiul Arabica, ce deţine 70% din cota de piaţă globală ar putea să dispară în timp, din cauza modificărilor climatice. Odată ce temperaturile globale vor creşte, vor apărea şi boli ale plantei care ar putea duce la schimbări grave, avertizează cercetătorii.

În următoarele decenii, temperaturile vor creşte cu aproximativ 2 grade Celsius, iar unele ţări producătoare de cafea vor fi afectate. Studiul international Center for Tropical Agriculture a simulat modul în care producţia de cafea ar putea fi afectată până în 2050.

Potrivit studiului, Brazilia, Vietnam, Indonezia şi Columbia, care produc 65% din cafeaua vândută în lume, vor suferi pierderi mari, în caz că producţia de cafea nu va fi schimbată, pentru a se realiza modificări genetice ale soiurilor. Studiul arată că Brazilia ar putea avea o recoltă mai slabă cu 25%. „În Brazilia, cafeaua se produce la câmpie şi nu există zone mai înalte unde producătorii se pot muta“, a spus Peter Laderach, specialist în schimbări climatice.

Cu toate că ţările unde temperaturile vor rămâne constante sau producţia se va putea muta în zone montane vor fi mai puţin afectate, ele nu sunt în afara riscului. Producţia de cafea ar putea afecta pădurile şi rezervele naturale, ceea ce ar putea duce la un impact negativ pe termen lung. De exemplu, în Indonezia producţia de cafea ar putea fi mutată, însă acest lucru ar putea duce la un impact negativ asupra biodiversităţii şi comunităţilor indigene. Fără o acţiune clară, producţia de cafea din Indonezia va scădea cu 37%.

Cafeaua e pe locul secund în clasamentul bunurilor comercializate la nivel mondial, după petrol. 25 de milioane de fermieri depind de producţia cafelei, în 60 de ţări. Scăderea producţiei, din cauza schimbărilor climatice, duce şi la sărăcie. Practic, impactul nu va fi unul sec, asupra producţiei, ci va afecta şi economia ţărilor, majoritatea fiind în curs de dezvoltare. Cercetătorii au dat exemplu ţări ca Burundi, Uganda sau Nicaragua, care depind de producţia de cafea. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite