Imaginea spectaculoasă a încălzirii globale - morsele invadează o plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morsele au populat malurile Mării Bering FOTO AP
Morsele au populat malurile Mării Bering FOTO AP

35.000 de morse au ajuns pe malul Mării Bering n Alaska, creând o imagine spectaculoasă, dar amintind şi de faptul că încălzirea globală afectează animalele de la colţurile extreme ale Pământului.

Morsele se odihnesc de obicei pe banchize, îşi aleg zonele solide cu gheaţă pentru a ieşi la suprafaţă. Dar, în lipsa acestora, pentru că oceanul se topeşte mai rapid şi pentru perioade mai lungi, trebuie să iasă la mal. Potrivit Associated Press, 35.000 de morse au ajuns pe malurile Alaskăi, în Point Lay, un site la peste 1.000 de kilometri distanţă de capitala statului american, Anchorage.

Andrea Medeiros, de la autoritatea apentru peşti şi vieţuitoare sălbatice din Statele Unite, a declarat că morsele au fost văzute prima oară pe 13 septembrie şi s-au deplasat în mare şi înapoi pe mal. După mai multe observaţii, au descoperit şi 50 de cadavre ale morselor.

morse ap images alaska

Adunarea morselor pe mal vine în directă legătură şi cu topirea gheţii în timpul verii. Animalele petrec iarna în Marea Bering. Femelele nasc pe gheaţa marină şi acolo îşi găsesc şi hrana. Spre deosebire de foci, morsele nu pot înota pe timp nelimitat. În ultimii ani, gheaţa a dispărut pe terenuri din ce în ce mai extinse, morsele ducându-se spre Marae Chukchi, pe partea cealaltă a strâmtorii Bering sau în Oceanul Arctic.

Morsele au mai fost văzute în formaţii mari în 2007, apoi în 2009 sau 2011. Problema cu venirea morselor pe mal ţine de siguranţa lor şi de faptul că e un semnal că gheaţa dispare. În această vară, gheaţa marină a ajuns la un nivel extrem de scăzut. Doar alţi cinci ani au fost mai slabi în această privinţă.
 

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite